Daimkakor – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Daimkakor

Ibland längtar jag så jag tror att kroppen skall spricka efter våren och sommaren. Att vakna upp till fågelkvitter och få gå ut i trädgården och äta jordgubbar med mjölk till frukost. Att slippa alla dessa vinterkläder som bara är i vägen och börjar bli svåra att få igen över magen. Men så kommer den där hissnande tanken om att allt kommer vara helt annorlunda denna sommar, två blir tre och jag får lägga till en ny titel till vad jag är, kanske den finaste av dom alla. Skrämmande och helt underbart på en och samma gång!

För snart två somrar sedan togs denna bild, då var det så varmt så att fotografen fick solsting och var tvungen att ligga nerbäddad ett par dygn. Jag hoppas innerligt att det inte blir lika hett denna sommar, om det nu blir så ja då vill jag sitta i skuggan och äta dessa daimkakor och dricka kall saft. Receptet andas barndom för mig, godis och kaka allt i ett. Kan det bli mycket bättre än så?

Till cirka 25 kakor behöver du:

350 g smör (och det skall vara riktigt smör, våga inte använda margarin!)
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
daimkulor

Smält smöret och rör i strösocker och vaniljsocker. Blanda vetemjöl och bakpulver, rör i det och arbeta ihop till en kakdeg.
Forma till 25 bollar och lägg i små pappersformar. Platta till bollarna lätt och gör en fördjupning i varje kaka. Fyll fördjupningen med daimkulor. Grädda i 175 °C  i 10-15 minuter.


Vilka kakor kommer du ihåg bäst från din barndom?

Bild: Katja Kristoferson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Jenny

  Hej!

  Vilken jättehärlig blogg! Vad glad jag är att jag hittade den.

  Jag brukar faktiskt göra liknande kakor fast med en halv dumle i istället, men ett gott tips är att precis när de kommit ut från ugnen lägga på en noblesskiva som får smälta ovanpå!! Testa gärna, det är riktigt gott!!

  Hälsningar Jenny

 2. Marie

  Hej,
  Läser i din blogg ofta, och måste berömma dig för dina fina bilder som ger inspiration och matglädje.

  Äldsta sonen älskar Dumle, så jag måste testa att göra dessa de ser riktigt mumsiga ut 😀

  Tack från oss

 3. Emmas Kakburk

  jag tro ingen skulle ha något emot lite värme just nu 😉
  Kokor som påminner mig om när jag var mindre är min farmors bondkakor. Hon bakade dom alltid när vi kom till landet. kram 🙂

 4. Caroline

  Tack för receptet Linnéa! Dom var riktigt smarriga! jag gjorde några med dumlekolor i mitten också!
  Nu längtar jag verkligen efter våren när man kan sitta i bersån & äta småkakor & dricka hemmagjord rabarbersaft! Hoppas att du & magen mår bra! Kramar!

 5. Petronella

  Åh jag brukar göra nästan exakt lika – fast man tar en halv dumlekola istället för daim – och när kakorna kommer ut ur ugnen lägger man en noblesse på varje kaka. ULTRAGOTT!

 6. Ya Tíng

  Hej !
  Jag skulle väldigt gärna vilja veta vad du använder för font på inlägget: Mer choklad åt folket!

  Tycker den stilen är såå fin men hittar den inte någonstans.
  Snälla kan du dela med dig av vad den heter och kanske vart du hittat den ?

  Med Varma Hälsningar
  // Ya Tíng

 7. Emma

  De där ska jag göra nästa gång det är dags för kakbak!
  Barndomskakorna, som många andra är det mormors dignande kakfat jag minns. Men toscakaka och bonnkaker har alltid varit mina favoriter 😀

 8. frida

  min mormor var helt fantastisk på att baka kakor, mina favoriter var brysselkex, schackrutor och någon slags knäcklig havreruta med choklad. gud så gott!

 9. Hanna

  Det jag kommer ihåg mest är “skummisar” det är en egen variant på chokladtoppar, hur goda som helst både färska och frysta.

  Hoppas verkligen för er skull att det blir en svalare sommar än va det var förra året.
  Vi hade nykommen bebis och bosatte oss i skuggan och i bilen. Önskar er all lycka.

 10. Grace

  HALLONGROTTOR!!! Behöver man säger mer… söta och goda. Fast nu när jag tänker efter måste det nästan bli oreo kex som jag käkade jättemycket som liten när mormor kom på besök från usa. På den tiden kunde man ta med sig hur mycket mat som helst. Näst sista gången hon kom till Sverige hade hon ca 10-15 kg godis.. no joke here. Dina daimkakor ser mycket smaskiga ut. 😀 Grattis till bullen i ugnen. 😀 Grace

 11. Pernilla

  Åh det låter så gott! Och med så mycket smör måste de ju vara supergoda 🙂 visst längtar man till vår och sommar, februari är så seeeeg!
  Vad jag kommer ihåg från när jag var liten är min gammelmormors kakfat med sju sorter. Mina favoriter var strassburgare. En sån mormor vill jag också bli, en med mycket kakor att bjuda på alltså 🙂

 12. Ellen

  Åh! Mina bästa kakor från barndomen “bregottkakor” som min mamma valde att kalla dom. Påminner väldigt mycket receptet du använt här fast utan daim och med bregott då såklart. 😛

  Dom här lät dock väldigt goda! Det blir till att pröva i helgen 🙂