Födelsedagstårtor


Igår var det kalas för lilla mormor som fyller år i helgen och jag fick äran att baka födelsedagstårtorna. Jag kände inte alls för att stå och arbeta i sockerpasta eller marsipan så den här gången blev det mycket enkla tårtor täckta med grädde och dekorerade med smörkräm. Och ibland känns det som om att det enkla faktiskt är det allra bästa!
När det kom till att fylla tårtorna använde jag mig av ganska rena och inte allt för söta smaker. Tårtor blir ofta väldigt mäktiga men jag tycker att jag hittade en fin balans bland smakerna. Rårörda, svenska blåbär smaksatta med lime och hallonmousse med vanilj. Sen sötade jag grädden med florsocker och smaksatte även den med en gnutta äkta vanilj.
När man gör tårtor blir de som godast om de får stå minst en dag och gotta till sig, sen täcker och dekorerar man dem samma dag som de skall ätas. Det är alltid ett vinnande koncept!
Till bottnarna använde jag mig av det här receptet, men jag delade dem i tre bottnar istället för två.
Rårörda blåbär till en tårta:
250 g svenska blåbär
1 lime
4 msk strösocker
Blanda tinade blåbär med saften från 1 lime och socker.
Hallonmousse till en tårta:
250 g hallon
1 dl strösocker
3 gelatinblad
en nypa äkta vanilj
4 dl vispgrädde
Lägg hallonen i en kastrull och slå över sockret. Låt allt socker smälta och hallonen bli mosiga och varma. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter, krama ur vattnet och rör i dem, ett i taget i de varma hallonen. Rör om tills gelatinet är helt upplöst. Tag av från plattan och smaksätt med vanilj. Vispa grädden tjock och vänd i hallonen. Låt stå svalt i cirka 1 timme.
Klä botten av en springform med bakplåtspapper, lägg i den första bottnen. Bred på de rårörda blåbären och lägg över mellan bottnen i formen. Bred sedan ut hallonmoussen och lägg på den sista bottnen. Klä in formen och tårtan med plastfolie och ställ kallt under natten. Tag ur tårtan ur springformen och täck med vispad grädde (vispa inte grädden för hårt, då blir den lätt lite grynig och inte så len och vacker).
Dekorera med färgad smörkräm.
Så har du en födelsedagstårta i all sin enkelhet!
Bakom tårtan gömmer sig magen som är helt omöjlig att dölja för omvärlden  vid det här laget. Ingen sneglar längre på mig och undrar om jag nog inte ätit en bulle eller två för mycket den senaste tiden..


Vilka smaker gillar du bäst i tårtor?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
13 år sedan

Så fin och rolig tårta! :}

Hanna
13 år sedan

Ser jättefin ut, och fyllningen låter riktigt god.

Karin
13 år sedan

Något som gifter sig otroligt bra är citronmousse, färska hallon och marsipan. Jättegott!
Tårtan var ju jättesöt!!
Kram Karin

Sanna
13 år sedan

Hej!
Jag tok-älskar cheesecakefrostingen som du använde till Red Velvet cake i en av receptböckerna från Aftonbladets serie. Fast jag kör den enkla vägen; färdiga bottnar och massa, massa, massa frosting mellan och runt! Det har blivit mycket uppskattat bland släkt och vänner!

Pinkpastry
13 år sedan

Åhh så fin, det enkla brukar va det bästa konstigt nog

Martina
13 år sedan

Nej, den magen kan du inte dölja längre 😉

itsallabouttakingcontrol - 5 6 k i l o
13 år sedan

Jättefin blogg du har 🙂 och vackra bilder!

Filippa H.
13 år sedan

Gott med lime i blåbären! Härlig tårta.

Må Gott, Åsa
13 år sedan

Hej,
Nu har jag gjort de här tårtfyllningarna och är jättenöjd med resultatet!
Lime och blåbär gillar jag tillsammans och moussen var jättegod.
Jag la ut receptet på vår blogg, men jag har länkat tillbaka hit och angett källa.

trackback
11 år sedan

[…] Tårtan kommer från Linnéas Skafferi. […]

minecraft games
9 år sedan

What’s up every one, here every person is sharing such experience, thus it’s good to read this
website, and I used to pay a quick visit this website everyday.

freespins
9 år sedan

dHxlds This is one awesome blog post.Really looking forward to read more. Will read on…

casino tips
9 år sedan

Nk4jBT Thanks so much for the post.Thanks Again. Great.

סמים קשים לקניה
9 år sedan

Really enjoyed this article.Thanks Again. Fantastic.

Welcome Back Full Movie
9 år sedan

It as wonderful that you are getting ideas from this article as well as from our discussion made here.

how to lose 20 pounds
9 år sedan

Im grateful for the article post. Keep writing.

dallas foundation repair
9 år sedan

Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

click here
9 år sedan

I really enjoy the post.Much thanks again.

LED Light Bulbs
9 år sedan

Wow, great article post.Thanks Again. Much obliged.

competitive intelligence practice
9 år sedan

There is clearly a lot to realize about this. I assume you made various nice points in features also.

Elisha Levi and Omri
9 år sedan

I think this is a real great article post.Thanks Again. Awesome.

happy diwali quotes
9 år sedan

Terrific article. I am just expecting a lot more. You happen to be this kind of good creator.

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/fodelsedagstartor/ […]

trackback
9 år sedan

ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]we came across a cool internet site that you just may love. Take a appear if you want[…]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/fodelsedagstartor/ […]

trackback
8 år sedan

3nvb54wnxd5cbvbecnv5ev75bc
[…]one of our guests just lately recommended the following website[…]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 28207 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/fodelsedagstartor/ […]

Zeta recept2 2

Nästa inlägg

Parmesanbröd

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x