Födelsedagstårtor – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Födelsedagstårtor

Igår var det kalas för lilla mormor som fyller år i helgen och jag fick äran att baka födelsedagstårtorna. Jag kände inte alls för att stå och arbeta i sockerpasta eller marsipan så den här gången blev det mycket enkla tårtor täckta med grädde och dekorerade med smörkräm. Och ibland känns det som om att det enkla faktiskt är det allra bästa!

När det kom till att fylla tårtorna använde jag mig av ganska rena och inte allt för söta smaker. Tårtor blir ofta väldigt mäktiga men jag tycker att jag hittade en fin balans bland smakerna. Rårörda, svenska blåbär smaksatta med lime och hallonmousse med vanilj. Sen sötade jag grädden med florsocker och smaksatte även den med en gnutta äkta vanilj.

När man gör tårtor blir de som godast om de får stå minst en dag och gotta till sig, sen täcker och dekorerar man dem samma dag som de skall ätas. Det är alltid ett vinnande koncept!

Till bottnarna använde jag mig av det här receptet, men jag delade dem i tre bottnar istället för två.

Rårörda blåbär till en tårta:

250 g svenska blåbär
1 lime
4 msk strösocker

Blanda tinade blåbär med saften från 1 lime och socker.

Hallonmousse till en tårta:

250 g hallon
1 dl strösocker
3 gelatinblad
en nypa äkta vanilj
4 dl vispgrädde

Lägg hallonen i en kastrull och slå över sockret. Låt allt socker smälta och hallonen bli mosiga och varma. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter, krama ur vattnet och rör i dem, ett i taget i de varma hallonen. Rör om tills gelatinet är helt upplöst. Tag av från plattan och smaksätt med vanilj. Vispa grädden tjock och vänd i hallonen. Låt stå svalt i cirka 1 timme.

Klä botten av en springform med bakplåtspapper, lägg i den första bottnen. Bred på de rårörda blåbären och lägg över mellan bottnen i formen. Bred sedan ut hallonmoussen och lägg på den sista bottnen. Klä in formen och tårtan med plastfolie och ställ kallt under natten. Tag ur tårtan ur springformen och täck med vispad grädde (vispa inte grädden för hårt, då blir den lätt lite grynig och inte så len och vacker).

Dekorera med färgad smörkräm.

Så har du en födelsedagstårta i all sin enkelhet!

Bakom tårtan gömmer sig magen som är helt omöjlig att dölja för omvärlden  vid det här laget. Ingen sneglar längre på mig och undrar om jag nog inte ätit en bulle eller två för mycket den senaste tiden..


Vilka smaker gillar du bäst i tårtor?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Må Gott, Åsa

  Hej,

  Nu har jag gjort de här tårtfyllningarna och är jättenöjd med resultatet!

  Lime och blåbär gillar jag tillsammans och moussen var jättegod.

  Jag la ut receptet på vår blogg, men jag har länkat tillbaka hit och angett källa.

 2. Sanna

  Hej!
  Jag tok-älskar cheesecakefrostingen som du använde till Red Velvet cake i en av receptböckerna från Aftonbladets serie. Fast jag kör den enkla vägen; färdiga bottnar och massa, massa, massa frosting mellan och runt! Det har blivit mycket uppskattat bland släkt och vänner!