Kladdkaka 101 – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Kladdkaka 101

Kladdkaka, ett bakverk de flesta av oss slängt ihop någon gång. Även de personer som egentligen inte är intresserade av bakning har med all säkerhet rört ihop detta mycket enkla men ack så goda bakverk. Kanske är det därför kladdkakan är så älskad, den kräver inte mycket arbete men blir för det allra mesta helt gudomligt god.

Men precis som med allt annat finns det vissa små knep att ta till för att få kladdkakan så då extra krämig och god.

*Vispa aldrig smeten luftig, du vill ha en tung och kompakt kaka. Så det allra bästa är att röra samman ingredienserna med en slickepott.
*Använd kakao eller choklad av god kvalité, även om kakan är enkel att göra kommer du märka skillnaden om du lägger en extra krona på att få fram en där underbara, djupa chokladsmaken.
*Tag ut kakan i tid, en kladdkaka är ju faktiskt misslyckad om den inte är kladdig. Och jag har då aldrig hört talas om en för kladdig kladdkaka, har du?
*Det svåraste av allt, gör den gärna en dag i förväg så den hinner stå och gotta till sig. Jag vet att det kan verka som helt omöjligt att ha en kladdkaka stå ett dygn om den inte får röras. Men baka två på samma gång kan du äta den ena direkt och stilla suget medan du spar den andra och bjuder dina gäster på.

Jag har ett kalasbra grundrecept på kladdkaka som jag fått av min kära syster Sara. Aldrig någonsin har jag misslyckats med detta recept och det är väl testat.
Men precis som med de flesta recept skadar det inte att testa lite nya vinklar då och då.  Idag tillsatte jag ett par hundra gram smält choklad utöver den vanliga kakaon och det blev vansinnigt gott. Som vanligt när du har en tung och söt smak på kakan är det gott att bryta av med lite syrliga bär. Och vad passar bättre ihop än hallon och choklad?

Linnéas variant på Saras kladdkaka:

2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
200 g choklad
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
1 nypa havssalt

Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda i chokladen i det varma smöret. Låt chokladen smälta helt. Sikta mjöl, kakao och vanilj, rör i det växelvis med smör och chokladblandningen. Ha i en nypa salt och rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form och grädda i 180 °C i 25 minuter. Tänk på att ju större form du har, desto kortare tid i ugnen behöver kladdkakan.

In English:

In Sweden we have a very popular chocolate cake called “sticky cake”. It´s easy to make and so delicious. This is my sister Sarahs recipe, and it´s simply the best!

2 eggs
1 1/3 cup sugar
1 stick butter
200 g chocolate
1 cup flour
3 tablespoons cocoa
1 pinch of real vanilla
1 pinch sea salt

Stir together eggs and sugar. Melt the butter and mix in the chocolate into the melted butter. Let the chocolate melt completely.
Stift flour, cocoa and vanilla, mix it into the batter with the butter and chocolate mixture. Add a pinch of salt and stir everything until smooth.
Grease and bread a small mold and bake at 180° C for 25 minutes.


Istället för att använda en klassisk springform gjorde jag kladdkakan i en pajform, modell lite mindre. Kakan tar då ett par minuter längre i ugnen men om jag får säga det själv blev det riktigt tjusigt. Det allra bästa sättet att skära upp kladdkakan med är självklart min vackra tårtspade som jag ärvt av mormors syster Barbo. Det känns lagom lyxigt så här en måndagskväll!

Vad smaksätter du helst din kladdkaka med?

Bilder: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elionor

    Bakade kladdkakan igår fm o ställde in den i kylen efter att den svalnat. Tog fram den ur kylskåpet o skulle servera den på em dagen efter. Den var minst sagt stenhård.
    Skulle den ha förvarats i rumstemperatur hela tiden?

  2. Sanna ;D

    Åhh kladdkaka <3 hehe jag älskar kladdkaka som man värmer några minuter i ugnen så den är liite stel på ytan men alldeles rinnig inuti xD !

    vad fotar du med för kamera? riktigt fina bilder! 😀

  3. Noelle

    Jag kokar ihop en slags ”kokoskola” av sirap, grädde, smör, socker och kokos. Låter kladdkakan vara inne i tio minuter, tar ut den och häller på kolan och ställer in i ca tio minuter till.

  4. Johanna

    Denna kladdkakan är den godaste av alla, fast jag brukar ta lite mindre socker i min. Tycker nästan att det smakar lite “sockerkorn” annars 🙂 Men superbra recept, hälsa syrran det!

  5. Emelie

    Jag brukar inte smaksätta min kladdkaka, men jag äter den gärna med aprikosmarmelad, det är väldigt gott.
    Dock har jag funderat på att ha i lite apelsin, det brukar ju bli bra med choklad.
    Jag har en liten fundering som du kanske kan svara på, varför har man i salt i söta kakor och bakverk? Har saltet nån speciell funktion?

  6. Alexandra

    åhå, just det här receptet tänker jag använda när det blir kladdkakedags nästa gång! Och om jag får bestämma blir det väldigt snart, det ser fantastiskt gott ut! Dina bilder är superfina, gör verkligen att man blir sugen 😉

  7. Midia

    oh vilka fina bilder! kladdkakan ser riktigt god ut!
    sist jag bakade kladdkaka smaksatte jag den med krossade polkagrisar. väldigt gott och juligt:)

  8. Emma P

    Jag gillar choklad och mint så brukar köra på den linjen. Har testat med både after eight och polkagris… Framför allt polkagris tycker jag blev väldigt bra, den har jag gjort flera gånger…

  9. Matilda

    Kladdkaka är jättegott tycker jag! Brukar inte smaksätta min så ofta, utan brukar oftast laga det helt vanliga receptet på kladdkaka. Vad fina bilder!

  10. Angelica

    Såg att du lämnat en kommentar i min blogg för längesen och blev nyfiken och kom då till den här smaskiga bloggen! Kladdkaka är supergott och din variant verkar extra god!!

  11. Elin

    Blev helt såld på dina kladdkakemuffins när jag köpte de fina böckerna. Nu är de utlånade till syster så detta blir nog ett nytt favvo recept:)

  12. Jessica

    Marshmallows och valnötter är en favorit här hemma, men även kokos i är supersmarrigt! Banan har jag också testat, med lyckat resultat. Tycker nästan att kladdkaka är godast med någon form av smaksättning.

  13. Li

    Vad den ser god ut! Väldigt fint att göra i en liten pajform. Jag har också ett favoritrecept på kladdis, och den brukar nästan åka direkt in i frysen efter att den svalnat, för annars går den inte att hantera 😉
    Det är så kladdigt jag vill ha det 😉

  14. Kinna

    Det finns många härliga saker som matchar chokladen i kladdkaka. Bl a blir det gott med något av följande: syltade apelsinskal, syltad ingefära, hasselnötter eller andra nötter. Lavendel är spännande och passar fint.

  15. Yuki

    Jättefina bilder! 😀
    Jag älskar kladdkaka! Men vem gör inte det? 😛 Min senaste favorit är stora kladdkakemuffins med hallon och bitar av vit choklad i. Perfekt kombination ♥

  16. Emma

    Salt!

    Jag har alltid salt i kladdkakan, egentligen allt med choklad i smakar bättre med lite salt i.

    Jag älskar salt och choklad så jag brukar strö lite flingsalt över smeten i formen som behåller formen och blir till knastriga överaskningar när man äter den.

    Ibland blandar jag ner 1-2 dl hackade salta jordnötter i smeten.

  17. Catta

    i min kladdkaka ska det bara vara choklad, med pudrat florsocker ovanpå och vispad grädde till. Såå himla gott och enkelt. Helt enkelt min favoritkaka. 🙂

  18. Catharina

    Jag låter för det mesta min kladdkaka vara så som den är, men grovt hackade hasselnötter passar riktigt bra till. Lite kanel i sin enkelhet är aldrig fel heller.