Långkok – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Långkok

I julklapp fick vi en hederlig lergryta, något jag faktiskt själv funderat på att köpa. Jag älskar att göra grytor som får stå länge, länge och puttra så att köttet blir så mört att du kan dela det med en sked. Det är lycka på en tallrik det! Fördelen med att låta maten puttra på inne i ugnen istället för på spisen är att du inte behöver oroa dig för att det skall koka över. Grytan kan i lugn och ro husera i ugnen medan du har andra saker för dig.

Den här grytan är lite av ett söndagsprojekt, då den gärna vill stå i ugnen minst fyra timmar för att bli perfekt. Köttet hade lösts upp helt och det gick utan problem att dela i möra bitar. Här hemma fanns det inte en tillstymmelse till buljong, då gäller det att försöka smaksätta på annat vis. Knyten av färska örter är perfekta att lägga i, mjuka sorter som basilika, timjan och oregano kan du låta puttra med sista halvtimmen. Använder du hårdare kryddor som till exempel rosmarin kan de gott koka med en längre stund. Genom att knyta ihop dem får du all den underbara smaken från kryddorna men slipper kvistar och hårda stjälkar i grytan.

Mör gryta på nöt:

600 g nötkött i bitar
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
2 förpackningar krossade eller konserverade tomater
4 lagerblad
3 msk tomatpuré
2 dl balsamvinäger
rejält med salt och svartpeppar
1/2 kruka färska örter

Bryn köttbitarna i en klick smör, låt de få ordentligt med färg runt om. Blanda krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, salt och peppar i en lergryta eller vanlig gryta. Skala lök och vitlök, skär löken i tunna strimlor och krossa vitlöken. Lägg i all lök tillsammans med köttbitar och lagerblad. Gör ett knippe av färska örter och bind ihop med kökstråd, lägg i nu eller vänta till senare. Sätt på locket och ställ in grytan i en 150 grader var ugn. Rör om då och då, tillsätt eventuellt lite vatten och det börjar se torrt ut. Låt puttra i ugnen i fyra timmar eller tills köttet är så mört att det går att dela med en gaffel.

Ät med ris och en god sallad.

Brukar du göra långkok?

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin

  Jag har en Crock-pot hemma som jag gör allt långkok i; blir perfekt!
  Den är dessutom energisnål och byggd för att man ska kunna lämna den hemma när man tränar eller jobbar vilket passar väldigt bra för oss.
  Köpte min på Järnia, men jag tror att man kan hitta återförsäljarna här:
  http://www.acreto.se/Crock-Pot

 2. Humlans Lott

  Hej,
  Halkade in här på ett bananskal och upptäcker att det är fler än jag som har snöat in på den gamla hederliga lergrytan. Dammade av min i helgen och har gjort två härliga grytor – en på kyckling och en på högrev.
  ICA förlaget har en riktigt trevlig kokbok som enbart har recept för lergryta… fast för min del kan man lätt improvisera. Allt blir gott i lergryta!
  Tack för en trevlig blogg!

 3. Linda

  Jag testade denna gryta i helgen och det blev topp-betyg hos oss! Jag gjorde dock med grytbitar av älg, fungerade bra det med.

 4. Mårtenssons kök

  Vi gör gärna och ofta maten i våra lergrytor, blir så gott och det sköter ju sej själv där inne i ugnen. Nästa projekt är att köpa en lergryta av modell xlarge och kocka till kalkon i den.

 5. Marie

  Jag hittade din blogg här på bloggtoppen:) vilken fin blogg du har med många bra recept. kommer garanterat prova receptet på kladdkakan och kanske på tårtorna.

 6. Matilda

  Der väldigt gott ut. Vi brukar ibland göra en maträtt som heter “Karelsk stek”! Det är en finsk rätt och heter “Karjalan paisti” på finska. Har bl.a lök och morötter i sig. Mycket gott det med och det ska också stå i ungen ungefär 3-4 timmar.

 7. Emelie, gravid i v19

  Det blir så otroligt gott när man låter det koka riktigt länge.
  Jag brukar ibland bara göra en enkel gryta med rödvin, lök champinjoner, lite tomatpuré och grytbitar och låta stå riktigt länge. Kanske något man skulle göra denna veckan, blev sugen på det nu, haha 🙂

 8. Martin

  Tack för tipset!
  Jag har också precis testat att laga långkok i lergryta.
  Jag gjorde fläskkarré i krossade tomater och lök.
  Annars gör jag långkok i kastrull på spisen, låter den stå på lägsta värme en bra stund, säkert 3-4 timmar.

 9. Lisa

  Jag har inte varit något större fan av långkok tidigare men har som nybliven tvåbarns mamma verkligen insett tjusningen med riktigt mat som sköter sej självt. 😀
  Lergryta står på önskelistan, dessutom såg jag en kokbok på ämnet i förbi farten i nån tidning(kanske buffé..?) som jag är på jakt efter. 😀
  Lycka till med framtida familjeliv å allt annat. 😀
  Kram

  1. Therese

   Vad heter den boken? Har en lergryta som jag tror är oanvänd och skulle tycka det var toppen med en kokbok i ämnet, mest för att läsa och inspireras. Finns det några andra böcker i ämnet? Har kikat runt lite och bläddrade i en i akademibokhandeln men den var inte lika spännande som den lät i beskrivningen på adlibris.