Långkok


I julklapp fick vi en hederlig lergryta, något jag faktiskt själv funderat på att köpa. Jag älskar att göra grytor som får stå länge, länge och puttra så att köttet blir så mört att du kan dela det med en sked. Det är lycka på en tallrik det! Fördelen med att låta maten puttra på inne i ugnen istället för på spisen är att du inte behöver oroa dig för att det skall koka över. Grytan kan i lugn och ro husera i ugnen medan du har andra saker för dig.
Den här grytan är lite av ett söndagsprojekt, då den gärna vill stå i ugnen minst fyra timmar för att bli perfekt. Köttet hade lösts upp helt och det gick utan problem att dela i möra bitar. Här hemma fanns det inte en tillstymmelse till buljong, då gäller det att försöka smaksätta på annat vis. Knyten av färska örter är perfekta att lägga i, mjuka sorter som basilika, timjan och oregano kan du låta puttra med sista halvtimmen. Använder du hårdare kryddor som till exempel rosmarin kan de gott koka med en längre stund. Genom att knyta ihop dem får du all den underbara smaken från kryddorna men slipper kvistar och hårda stjälkar i grytan.
Mör gryta på nöt:
600 g nötkött i bitar
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
2 förpackningar krossade eller konserverade tomater
4 lagerblad
3 msk tomatpuré
2 dl balsamvinäger
rejält med salt och svartpeppar
1/2 kruka färska örter
Bryn köttbitarna i en klick smör, låt de få ordentligt med färg runt om. Blanda krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, salt och peppar i en lergryta eller vanlig gryta. Skala lök och vitlök, skär löken i tunna strimlor och krossa vitlöken. Lägg i all lök tillsammans med köttbitar och lagerblad. Gör ett knippe av färska örter och bind ihop med kökstråd, lägg i nu eller vänta till senare. Sätt på locket och ställ in grytan i en 150 grader var ugn. Rör om då och då, tillsätt eventuellt lite vatten och det börjar se torrt ut. Låt puttra i ugnen i fyra timmar eller tills köttet är så mört att det går att dela med en gaffel.
Ät med ris och en god sallad.
Brukar du göra långkok?
Bild: Linnéa Seidel

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lisa
13 år sedan

Jag har inte varit något större fan av långkok tidigare men har som nybliven tvåbarns mamma verkligen insett tjusningen med riktigt mat som sköter sej självt. 😀
Lergryta står på önskelistan, dessutom såg jag en kokbok på ämnet i förbi farten i nån tidning(kanske buffé..?) som jag är på jakt efter. 😀
Lycka till med framtida familjeliv å allt annat. 😀
Kram

Therese
Svara på  Lisa
13 år sedan

Vad heter den boken? Har en lergryta som jag tror är oanvänd och skulle tycka det var toppen med en kokbok i ämnet, mest för att läsa och inspireras. Finns det några andra böcker i ämnet? Har kikat runt lite och bläddrade i en i akademibokhandeln men den var inte lika spännande som den lät i beskrivningen på adlibris.

Yasemins kök
13 år sedan

Det ser riktigt gott ut med tomatsåsen. jag köpte också en lergryta, men den har inte kommit fram på ett tag.

Foodelicious.se
13 år sedan

Åh grytor är ju så fantastiskt gott. Långkok hemma hos oss är ganska vanligt och skönt då man kan göra lite annat så länge maten lagas.

Martin
13 år sedan

Tack för tipset!
Jag har också precis testat att laga långkok i lergryta.
Jag gjorde fläskkarré i krossade tomater och lök.
Annars gör jag långkok i kastrull på spisen, låter den stå på lägsta värme en bra stund, säkert 3-4 timmar.

Emelie, gravid i v19
13 år sedan

Det blir så otroligt gott när man låter det koka riktigt länge.
Jag brukar ibland bara göra en enkel gryta med rödvin, lök champinjoner, lite tomatpuré och grytbitar och låta stå riktigt länge. Kanske något man skulle göra denna veckan, blev sugen på det nu, haha 🙂

IDAWA
13 år sedan

Ser mums ut!

Matilda
13 år sedan

Der väldigt gott ut. Vi brukar ibland göra en maträtt som heter ”Karelsk stek”! Det är en finsk rätt och heter ”Karjalan paisti” på finska. Har bl.a lök och morötter i sig. Mycket gott det med och det ska också stå i ungen ungefär 3-4 timmar.

Linda_-Cupcakesfluffan
13 år sedan

Måste verkligen ta och damma av min lergryta som står helt oanvänd i källaren 🙂

Marie
13 år sedan

Jag hittade din blogg här på bloggtoppen:) vilken fin blogg du har med många bra recept. kommer garanterat prova receptet på kladdkakan och kanske på tårtorna.

Mårtenssons kök
13 år sedan

Vi gör gärna och ofta maten i våra lergrytor, blir så gott och det sköter ju sej själv där inne i ugnen. Nästa projekt är att köpa en lergryta av modell xlarge och kocka till kalkon i den.

Tina
13 år sedan

blåbärssemla låter ju gott. Så fin blogg du har. Tack!

Linda
13 år sedan

Jag testade denna gryta i helgen och det blev topp-betyg hos oss! Jag gjorde dock med grytbitar av älg, fungerade bra det med.

Humlans Lott
13 år sedan

Hej,
Halkade in här på ett bananskal och upptäcker att det är fler än jag som har snöat in på den gamla hederliga lergrytan. Dammade av min i helgen och har gjort två härliga grytor – en på kyckling och en på högrev.
ICA förlaget har en riktigt trevlig kokbok som enbart har recept för lergryta… fast för min del kan man lätt improvisera. Allt blir gott i lergryta!
Tack för en trevlig blogg!

Tomas
12 år sedan

Jag söker bra långkokrecept också! Men vill ha en elgryta.. ha ni några tips?

Malin
12 år sedan

Jag har en Crock-pot hemma som jag gör allt långkok i; blir perfekt!
Den är dessutom energisnål och byggd för att man ska kunna lämna den hemma när man tränar eller jobbar vilket passar väldigt bra för oss.
Köpte min på Järnia, men jag tror att man kan hitta återförsäljarna här:
http://www.acreto.se/Crock-Pot

no deposit bonus
8 år sedan

3Me4Jg the near future. Anyway, should you have any suggestions or techniques for new blog owners please

סקס וסמים
8 år sedan

Say, you got a nice article.Really thank you! Fantastic.

Katti Batti Full Movie
8 år sedan

Thanks for the blog post.Thanks Again. Awesome.

how to lose 20 pounds
8 år sedan

wow, awesome blog article.Much thanks again. Much obliged.

female business coach
8 år sedan

Perfectly pent subject matter, Really enjoyed looking through.

for more information
8 år sedan

Very neat blog post.Much thanks again.

Elisha Levi and Omri
8 år sedan

You have remarked very interesting points ! ps nice website. Ask me no questions, and I all tell you no fibs. by Oliver Goldsmith.

Pavilion at Potong Pasir Prices
8 år sedan

Your style is unique compared to other people I ave read stuff from. Many thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this page.

happy diwali card design
8 år sedan

I reckon something really interesting about your web blog so I saved to my bookmarks.

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 1879 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 74761 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 61428 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]always a big fan of linking to bloggers that I like but do not get lots of link really like from[…]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 35967 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 85925 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2011/02/langkok/ […]

trackback
8 år sedan

Google
We like to honor a lot of other internet sites on the internet, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out.

Bokrea1011

Nästa inlägg

Bokrea 2011

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x