Semmelfrossa! – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Semmelfrossa!

Igår besökte jag och P4 Västmanland ett bageri här i stan, nämligen Sala Ångbageri. Eller Ångbageriet eller Ångbagarn som det också kallas, kärt barn har många namn brukar man ju säga. Vi gottade ner oss ordentligt bland alla underbara semlor, hur man får till den perfekta semlan, vad den egentligen skall innehålla och hur den skall ätas.

Mitt emot järnvägsstationen i Sala ligger Sveahuset, där bageriet har legat i över hundra år, vilket jag tycker är riktigt häftigt! Ugnen de bakar allt bröd i är inte fullt lika gammal men har ändå en herrans massa år på nacken och det är ett riktigt hantverk att lyckas med bakverken i denna raritet!
Temperaturen håller inte riktigt samma nivå hela tiden och det gäller att känna ugnen väl om det skall bli riktigt bra.

Att kolla på när en riktig bagerska jobbar är häftigt, innan jag ens fått upp kameran och ställt in den någorlunda hade hon redan spritsat grädde, lagt på locken och nästan pudrat dem vita med florsocker.
Alla bullar bakas tidigt på morgonen, men dom fylls vart efter för att de skall vara riktigt lätta och luftiga i brödet. Färskare och godare än så blir det inte!


Stolt ägare av bageriet är Kristina, här med ett gäng semlor. Vi var rörande enade om hur det här med semlor är:
-De skall vara klassiska, fyllda med mandelmassa, spritsade med äkta grädde och pudrade med florsocker. Även om vi båda gillar semlor i annat utförande blir det liksom en annan slags bakelse om man tar bort det väsentliga, nämligen mandelmassan.

Har du käkat någon semla än i år? Och vilken sort gillar du bäst, den klassiska, wienersemla, semla med vaniljkräm, blåbärssemla eller kanske en saffranssemla?

Bilder: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Pernilla i Skultuna

  Det ska vara Ångbagarens semlor i Sala om man nu mot förmodan inte har bakat själv. Ångbagarens semlor må vara lite dyrare, men de är så himmelskt goda. De slår de flesta semlor i hästväg. *mums* Det kan jag sakna med att ha flyttat från Sala, att det är mycket längre till en god semla. =)

 2. Johanna

  Nu har jag surfat runt på din sida i närmare en timma, tack för all inspiration!

  Jag bor på Malta så här serveras minsann inga semlor. Tänkte dock baka ett gäng på tisdag och bjuda mina kära maltasvenskar.

 3. Matilda

  Bakade semlor för några veckor sen. Min favorit är absolut den klassiska med mandelmassa, grädde och florsocker på toppen! Gott!

 4. Kaksmulan

  Har ätit några semlor i år. Den första slank ned strax efter jul i Sverige och sedan var jag ju tvungen att baka lite när jag kom hem (till Kanada). På fredag ska jag baka massa semlor till svenska skolan det har ju blivit lite av en tradition. Det ska vara den klassiska varianten tycker jag absolut, fast jag fuskade till en cupcake semla som famktiskt blev en riktig höjdare, kan rekommenderas.

 5. Nina

  Jag har tryckt i mig MASSOR av semlor då jag jobbar som bagare/konditor och är en rejäl gottegris 🙂 Måste fråga en sak, nu när du ändå va där och såg semlorna göras, va det färdigköpt semlefyllning i struten eller dom gör den själva? Jag jobbar i skåne så det är bara intressant ur jobbsynpunkt, och så måste jag tyvärr säga njaa till grädden jag såg på bilderna, grädden ser väldigt kompakt ut, hälsa dom att skaffa en gräddblåsare, då får man ut mer av grädden och den är perfekt fluffig 🙂 (yrkesskadad jag vet) Ha de bra! Kram!

 6. Veronica

  Det har blivit några semlor av dom allra godaste, “vanliga” med mandelmassa.Första semlan för säsongen är alltid något visst resterande är även dom väldigt goda:)
  //veronica

 7. Lotta

  Jag älskar semlor och har redan lyckats klämma i mig säkert minst tre stycken INNAN fettisdagen! Är det ens lagligt?? Det ska såklart vara den klassiska med mandelmassa och grädde. Ett bageri här i stan (Uppsala) ska visst göra en semla med baileys i grädden. Jag blev inte sugen på just den, men baileys i grädden till en kladdkaka kanske? Det vore något!

 8. Catta

  det ska vara den klassiska semlan med mandelmassa i, helst hembakad. Jag har hittills hunnit med en semla men det lär bli fler, absolut på semmeldagen!

 9. Sigrid

  Klassiska och har otroligt nog bara ätit en i år ännu. förra året vid den här tiden tror jag siffran var 10!
  -Ja jag är tookig i dem, kan vara därför jag håller mig lite från dem. De har en viss förmåga att liksom inte lämna kroppen. 😉

  Kram

 10. Alexandra

  semla är en riktig höjdpunkt på året, jag har hållit mig än så länge, får se om jag står ut ända tills semmeldagen =D Själv vill jag ha den klassiska med mandelmassa och mycket grädde, men INTE ska den ätas i varm mjölk inte! Det är annars traditionen här, att lägga den i en djup tallrik mjölk så den blir alldeles geggig. Nej tack, lite te bredvid är bättre!