Semlor


På tisdag är det då dags för den stora fettisdagen, på bagerier bakas de i tusentals och mängder av varianter. Gör man sina egna semlor har man fördelen att bestämma helt själv hur de skall se ut och vad de skall innehålla. Som jag sa tidigare gillar jag den mer traditionella varianten med mandelmassa och grädde. Men gör jag helt egna, ja då brukar de bli av modell mindre. Dels för att det är ganska lagom med en mini-semla men också för att de blir så förbaskat söta! Och är man jättesugen, ja då går det utmärkt att äta två!
Linnéas minisemlor:
50 g jäst
75 g smör
2 tsk stött kardemumma
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk hjorthornsalt
cirka 12 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en degbunke, smält smöret och ha i den stötta kardemumman. Häll på mjölken så smöret svalnar.
Slå detta över jästen och blanda tills all jäst är upplöst.
Tillsätt ägg, socker, hjorthornsalt och mjölet, lite i taget. Arbeta degen väl i maskin i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbelstorlek, det burkar ta drygt två timmar för mig.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom degen, forma till cirka 40 små bullar och låt dom jäsa under duk i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda  mitt i ugnen på 175 °C i cirka 8 minuter.
fyllning:
2oo g mandelmassa
1/2 dl grädde
Riv mandelmassan fint och blanda den med grädden, skär loss ett trekantigt lock på varje bulle och klicka i mandelmassan. Spritsa vispad grädde, sätt på locket och pudra över florsocker.
Tips: Har du ingen liten sil fungerar tesilen perfekt att pudra florsocker med!


Bakar du egna eller köper du semlor?
Bild: Katja Kristoferson

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
pilla
13 år sedan

Egna semlor är toppen. Men hur får man till så underbar mandelmassa som affärerna?

Sebastian
13 år sedan

Bakar absolut egna, mycket godare!

Alexandra
13 år sedan

haha, jag har alltid köpt mina semlor, har aldrig vågat baka dem hemma av rädsla för att sätta i mig alla på en gång – de är ju så goda =D Men det verkar ju som att folk gillar sina hemgjorda semlor, så det kanske blir till att baka några i år…

Linda
13 år sedan

Jag bakar alltid egna! Men använder aldrig hjortronsalt utan vanlig vetedeg med kardemumma. VAd gör hjortronsaltet för skillnad?

Tara
13 år sedan

Å vad gott med egna semlor, dina ser förästen väldigt proffsiga ut!:D

Charlottes matblogg
13 år sedan

Vad fina dina semlor är! Kardemumma är också supergott i semlor!

lovisa/polichinelle
13 år sedan

hej! jag ville bara göra rätt för mig och säga att jag lånat en av dina bilder till ett inlägg jag gjort, där jag tipsar om mina favoritmatbloggar (http://polichinelle.webblogg.se/2011/march/favoritbloggar-mat.html) hoppas det var okej, annars får du säga till. tack för en suverän blogg!

Matilda
13 år sedan

Vad söta små semlor! 🙂

Jimmie
13 år sedan

Otroligt snygg bild.

Yasemins kök
13 år sedan

Vad fint det rosa var i bakgrunden mot semlorna. Jag brukar göra mina egna semlor. Är bortskämd från barndomstiden då mamma också brukade baka semlor. :O

Kristoffer
13 år sedan

åh, ser riktigt gott ut.
Förmodligen så kommer jag inte ha tid/ork att göra egna 🙂

Gabriella
13 år sedan

Oj så gott det ser ut!

minecraft games
8 år sedan

I read this piece of writing completely about the
resemblance of latest and preceding technologies, it’s awesome article.

casino bonus
8 år sedan

X37phF This blog is without a doubt educating as well as amusing. I have chosen a lot of interesting things out of this source. I ad love to come back over and over again. Thanks!

casino tips
8 år sedan

DEFmNO Some genuinely quality articles on this site, bookmarked.

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2011/03/semlor/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2011/03/semlor/ […]

trackback
8 år sedan

ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]that will be the end of this article. Right here you’ll obtain some web sites that we assume you will value, just click the links over[…]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2011/03/semlor/ […]

trackback
8 år sedan

c5e7nstcc78e4x5cn7w4567465
[…]one of our guests a short while ago encouraged the following website[…]

trackback
8 år sedan

xcmwnv54ec8tnv5cev5jfdcnv5
[…]the time to study or pay a visit to the content or internet sites we’ve linked to beneath the[…]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2011/03/semlor/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2011/03/semlor/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 30016 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2011/03/semlor/ […]

trackback
8 år sedan

[…] sugen på att göra traditionella semlor, då tycker jag ni ska göra dessa minisemlor. Hur söta och goda som […]

trackback
7 år sedan

[…] Ja men då tycker jag ni ska köra på klassiska semlor. Här har jag gjort dom i miniformat. Lite mer lagom sådär att ta till kaffet. Och är man riktigt sugen kan man äta […]

Semlor 2

Nästa inlägg

Semmelfrossa!

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x