Vaniljglass och kolasås – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Vaniljglass och kolasås

Här har det varit noll aktivitet under helgen, anledningarna är flera men de två främsta är att jag har haft gräsligt ont av foglossning och fick nästan inget vettigt gjort alls. Sen har köket varit ockuperat av Sebastian, jag skall nämligen få lite mer belysning över arbetsbänken så det har snickrats och målats i flera dagar nu.

Men igår förmiddag snodde jag åt mig ett hörn av köket och gjorde en omgång glass. Jag har varit så sugen på hemgjord glass länge nu, för visst är det så att har man smakat på riktig glass, gjord på äkta grädde ja då duger inget annat!

Är man fler som skall äta glass och man inte riktigt vet vad folk gillar, då kan man göra som jag gjorde igår. Jag gjorde en enkel vaniljglass som jag serverade hemkokt kolasås, flera sorters hackad choklad och kokos till. Då kan man blanda till sin egna favoritglass.

Vaniljglass, cirka 4 portioner:

6 äggulor
4 msk strösocker

3 dl mjölk
3 dl grädde
äkta vaniljpulver

Separera äggulorna från vitan och blanda gulorna med socker. Vispa vitt och krämigt.
Blanda mjölk och grädde, låt detta snabbt koka upp och häll det sedan över äggsmeten i en jämn, smal stråle. Vispa hela tiden.
När ägg och mjölk blandats hälls det tillbaka i kastrullen. Ställ på medelvarm platta och låt sjuda tills krämen tjocknar. Rör då i en knivsudd äkta vaniljpulver. Låt svalna innan du har upp smeten i din glassmaskin. Gör du glass utan glassmaskin, ha upp glassen i en form och ställ in i frysen. Rör om var 20:e minut under cirka 4 timmar eller tills glassen är helt fryst.

Hemkokt kolasås

1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde

Blanda sirap, socker och grädde i en kastrull, låt koka upp och sedan småkoka i 5 minuter eller tills den fått en gyllene färg. Tänk på att såsen blir mycket segare när den svalnar, så var inte orolig om den känns för lös.

Om det mot all förmodan bli någon kolasås över, förvara den i en burk i kylen.

Vilken smak på glass gillar du bäst?

Bild: KatjaK

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Marèsalicious

  Hmmm, favoritglass, svår fråga. Jag hade kardemummaglass i Nora i somras, oerhört gott men annars gillar jag Ben & Jerry’s, körsbärsglass och naturligtvis chokladglass 🙂

 2. Matilda

  Vad gott med hemlagad vaniljglass och kolasås! 🙂 Min favorit är chokladglass och vaniljglass + lite andra smaker! Kan man använda äkta vaniljsocker istället för vaniljpulver?

 3. Mikaela

  Åh så gott!

  Du missar väl inte att du nu kan hjälpa till att främja gastronomi-Sverige genom att bedöma de restauranger, konditorier,chocolatterier, specialkaffeställen & matstopp du besöker! Detta gör du via Sveriges Bästa Bords hemsida.

 4. Linda

  Om sommaren går min glassmaskin också för fullt! Älskar den jordgubbsglass som man gör själv och som faktiskt smakar jordgubbar. Har dock inga ägg i den utan gör en “kall” smet som jag bara mixar ihop, jordgubbar, grädde, mjölk, socker och citronsaft. och sen direkt i maskinen. Gjorde i eftermiddags faktiskt kolasås också, har lite kakao i den, blir en lite annan smak på det.

 5. Linda_-Cupcakesfluffan

  Så gott :-), älskar glass och glassmaskinen jobbar för högvarv här hemma :-), svårt att säga vilken sort jag tycker är bäst, de finns så mycket gott som kokosglass, oreoglass, morotsglass, saffransglass