Stöld – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Stöld

Idag hade jag tänkt att blogga om min nya passion, kakburkar men dagen började inte så härligt. Jag fick nämligen reda på att inlägg med bild, text och recept tagits rakt av från Linnéas Skafferi och publicerats på en annan blogg. Först tänkte jag bara be vederbörande ta bort inlägget och inte lägga mer energi på det hela, men vart efter dagen gått har jag blivit mer irriterad och arg.

På recept finns ingen copyright, du kan låna, ändra eller ta rakt av, det kan man inte säga något om. Självklart uppskattar jag om ni skriver vart ni fått receptet ifrån om ni hittar inspirerande recept här, men det finns ingen lag som skyddar recepten. Många tror att man genom att länka till andra bloggare i samma genre tappar läsare. Men det är faktiskt helt tvärt om, vi behöver mer länkkärlek här i bloggvärlden.

Med bilder är det en helt annan historia, där får du faktiskt inte ta någon annans bild och publicera den. Det är faktiskt emot lagen. Jag lägger för det mesta ner väldigt mycket tid på mina inlägg och publicerar hellre färre inlägg med vackra bilder istället för många inlägg med sämre kvalitet. När då någon snattar dina bilder och säger att de tagit bilden, ja då känner man sig ganska överkörd.

I detta fall var inte bara bild och recept tagen från bloggen utan även all text till inlägget och detta kära läsare är INTE OK. Av den anledningen att jag inte vill föra trafik till denna blogg kommer jag inte skriva ut namnet, men tas inte inlägget bort skickar jag faktura för bild, recept och text. Och det handlar inte om ett par hundralappar jag vill ha betalt..
Någon jag mer än gärna länkar till är Daniella med bloggen BakeCake som gjorde mig uppmärksammad på detta. Tusen tack kära du!

Nu hoppas jag att den här historien snart är överspelad och jag kan återgå till att läsa alla era underbara kommentarer, baka godsaker och ta vackra bilder!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. stina

  Det är ofta samma recept o även bilder man ser på olika bak/ matbloggar! Ibland tagna rakt av från veckans nr av … (o även från äldre nr) olika veckotidningars recept! Om man är ärlig o skriver vars man har hittat receptet, d vs själva källan, är en annan sak…Det finns ju t om de som har vunnit jättefina priser på tagna recept, o det känns absolut inte rätt! Så jag förstår om det känns trist, och framförallt fräckt! Kram o ha det så gott!

 2. sanna

  Ta det som en komplimang! Du skriver så himla bra och tar så otroligt fina bilder så det var nån som inte låta bli att kopiera!

 3. Helena

  Asch. Be dem bara snällt att ta bort bilden. Ge dem 24 timmar, kanske tänkte de sig inte för? Det behöver ju inte ligga tjuv och rackarknep bakom? De lär sig nog. Kanske får du tom en förklaring och ett förlåt? Det finns värre saker i livet än en stulen bild.

  Fortsätt att skriv bra recept och ta snygga bilder. Lägg inte någon negativ energi på det där….

 4. Tina

  Nämen snälla nån! Hur lågt kan folk sjunka egentligen?! Polisanmäl människan!
  Tack för en underbar blogg med massor av inspiration!

 5. RAMONA

  Usch vad trist!!
  Tyvärr är man rätt så utblottad när det gäller bloggandet och man stöter på dessa idioter.
  Bra att du står på dig.
  Trevlig blogg

 6. Chrsiter

  Hej
  Det finns en utbredd missuppfattning om att det bara är bilder som skyddade enligt upphovsrätten. Men.

  “Allt material – texter, bilder, grafik och teckningar – som publiceras på en webbplats är skyddat av lagen om upphovsrätt. Mångfaldigande, kopiering, överlåtelse, försäljning, överföring eller varje annan form av utnyttjande av materialet är förbjudet enligt lagen. Bryter du mot detta kan det leda till skadestånd och om det gjorts “uppsåtligen” eller “av grov oaktsamhet” döms du dessutom till böter eller riskerar fängelse i två år. ”
  Det du 🙂

 7. Miss E

  Fy så tråkigt att sådant häder! Jag hoppas allt löser sig 🙂 Jag vill också poängtera att din blogg är underbar, väldigt inspirerande! Kramar

 8. T.B

  Hej!
  Jag är ny på din blogg men gillar den skarpt! Jag ska inte låna varken bilder eller text men kommer testa dina recept med glädje och länkar till din blogg från min blogg 🙂 Trevlig helg!

 9. Fridas kök

  Vad tråkigt! Så gör man ju bara inte… Stå på dig i detta och anmäl tycker jag.

  Däremot tycker jag att det är en helt annan sak att inspireras av varandra. Provar jag ett recept från en annan bloggare så skriver jag naturligtvis vart receptet kommer ifrån och lägger alltid upp mina egna bilder. Ärlighet varar längst. 🙂

 10. cecilia

  de e så tråkigt med personer som inte kan skilja på mitt å ditt. stå på dig, du gör helt rätt!

 11. Cecilia

  Riktigt trist, det här Linnea. Pinsamt för dem och jobbigt för dig.

  Tyvärr händer det här en del. Kanske inte så här uppenbart, och kanske inte så ofta text och bild – som är de delar man kan trycka på enligt lag – men recept stjäls friskt. Nej, de är inte skyddade enligt lag, men det är god sed att ange när man lånar. Också när man inspirerats av tycker jag att man kan ange det (t ex när man hittat ett recept som man sedan ändrar en del i).
  Var gränsen går mellan inspirerad och egen skapelse är självklart en gråzon och upp till var och en i det specifika fallet. Det är kanske inte de fallen jag menar, utan dem där det är ganska tydligt att det mer någon annans skapelse än ens egen. Recept är till för att användas, så fritt fram för det, men är det inte ens egen skapelse ska upphovsperson anges, tycker jag – oavsett lag.

  Jag ser detta på både små och stora bloggar (även om vi i Sverige generellt sett är duktiga på att ge cred). Nej, det går inte att bevisa och jag är inte ute efter någon speciellt, men jag tror att det hade varit bra med en diskussion kring saken. Credit were credit’s due.

  Jag hoppas att personen som snott av dig lärt sig en läxa, och kanske att ett par andra blivit varnade.

 12. Sofie / Mumsfillibaba

  Så trist! Har också varit med om det. Var en annan bloggare som hittade sitt och mitt recept och bild på en blogg. Min bild var till o med riktigt dålig!! Anmälde bloggaren men tror inte att det hände så mycket. Idioter!

 13. Lisa - Sockerrus

  Fy vad tråkigt sådant är! Jag har själv som tur är sluppit något liknande (vad jag vet). Hoppas verkligen att den som gjort det skäms som bara den och lite till!

  Hoppas morgondagen blir så himla mycket bättre 🙂

 14. Emma

  Åh, hjälp mä Linnéa!
  Jag har sparat en bild på en cupcake du gjort med typ aprikos frosting och aprikosa sockerblommor och så står det “vad är en cupcake?” på bilden. Jag undrar var du köpt blom-veinern till de blommorna, ser ut att vara två storlekar. Vore enormt tacksam om du kunde hjälpa.
  Tack för en fin blogg!

 15. Linnea Hoglund

  Ne men fy va trist, som nagon redan sagt sa gar ju verkligen gransen vid att blogga om samma sak som ngn annan. Jag kanner precis samma om bilder som du, publicerar hellre fa bra bilder an manga halvdaliga eftersom jag inte e fotograf o far kampa mkt med att fa till bilderna…Hoppas det loser sig, jag blir valdigt inspirerad av din blogg o kollar varja dag nastan:)

 16. tjockispojken

  Det finns faktiskt nåt, om inte en lag vad vet jag, men man får INTE rippa texten med själva utförandet! Receptet är en annan del där flera kan ha samma ingredienser. Aja baja säger jag ^^

 17. Sandra

  Åh, vad trist! Det känns som om det händer lite titt som tätt att folk gör så. Tänker väl att ingen skulle upptäcka det!!! Men världen är ju så liten…

  Jag har i alla fall fått checkarna så jag kan köpa parmesan, bara så du vet! Har börjat med två sorter! Har hunnit smaka den ena! Mums! Kram och hoppas det löser sig med stölden!

 18. Judith

  Så sant så! Har också varit med om det. Många som inte vet om att det faktiskt finns lag på det! Stå på dig och du har rätt att stämma personen som har gjort det! Så att du vet om det!

 19. Linda&Ebba

  Fy, va tråkigt!
  Skicka en fet räkning… och en polisanmälan. Sånt där ska helt enkelt inte förekomma.

  Sluta för all del inte dela med dig av fina bilder och goda recept! Lova!

 20. Anna

  Fy sjutton vad trist. Jag som får dålig samvete när jag ens bloggar om en sak och sedan hittar att någon annan gjort det samma nyss innan.
  Stå på dig, självklart skall du ha betalt för dina fina bilder.

 21. Pernilla

  Hoppas att det löser sig och att vedebörande tar bort inlägget och lär sig något av detta…
  Jag förstår att du blev arg, irriterad och ledsen.
  Kram

 22. Tirja

  Otroligt tråkigt 🙁 Som du säger är recepten en sak, men bilder och personlig text låter man bli :O
  Hoppas personen tar åt sig! Annars tycker jag verkligen du ska skicka en saftig räkning!