Ananaspaj – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Ananaspaj

I helgen gjorde jag en av mina favoritpajer, nämligen ananaspaj. Det finns inget härligare än att servera denna solgula paj med en klick rårörd vaniljkräm och med tanke på all sol vi haft denna helg kunde det inte ha passat bättre. Jag hade lite hallon över som jag rörde ner i fyllningen innan jag gräddade pajen. Det blev kanske inte det snyggaste jag gjort men jag ville mest bara kolla om det funkade, vilket det gjorde.
Jag gillar konceptet med den här pajen, botten görs enkelt i en kastrull och trycks ut i formen, fyllningen blandas i en skål och hälls sedan i skalet. Ingen förgräddning behövs och pajen är klar på 30 minuter. Vill man går det galant att variera smakerna, man behöver inte alltid göra ananaspaj. Jag har testat att göra hallon och vitchokladpaj och blåbärspaj efter samma recept. Till sommaren tänker jag prova med rabarber, det kan nog bli riktigt gott!


Ananaspaj cirka 6 personer:

Pajdeg:

150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:

2 dl creme fraiche
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 små burkar krossad ananas

Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.

Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil. Blanda creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Rör sist i den avrunna ananasen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten. Servera med en stor klick vaniljsås.

Som sagt, detta är en kär favorit som passar perfekt att göra nu då vi inte har frukt eller bär som är i säsong här i Sverige.

Vilken är din favoritpaj till fikat?

Man skulle kunna tro att jag ätit på tok för mycket paj i helgen, men lyckligtvis är det ju inte så..

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Rebecka

  Mycket god paj! Jag fick en sån där perfekt deg av detta recept! Detta kommer jag lägga upp på bloggen och länka till din sida. Tack för att du dela med dig av detta underbara recept! 🙂

 2. Jennie

  Hejsan!!

  Följer din sida med stort intresse. Och tycker den är toppen.

  Detta är första gången jag testar något recept från den men ska nu stolt berätta att denna ananaspaj (utan hallon) nu finns att köpa på ett fik i Kingston (London) och folk tycker den är mycket god!!

 3. Sofia

  Tack för en toppenbra blogg! Alltid inspirerande och bilderna är alltid så tjusiga.

  Jag undrar vart den fina pajformen kommer ifrån? Har bara form för matpaj och det är verkligen på tiden att skaffa en för dessertpaj. Och rosa är favoritfärgen så jag skulle väldigt gärna vilja hitta en som liknar den du har 🙂

 4. linda

  Den här pajen är underbar! Ska också testa den i sommar med massa olika bär och frukter! Favoritpajen…oj oj det är svårt men den här ligger bra till 🙂 Och sån himla fin mage du har! Jättevacker är du :)Och en sambo så duktig på att ta kort! Lycka till! Kramar

 5. Carin

  Hej! Tack för en superinspirerande blogg! 😀
  I går kväll gav jag och dottern oss på att baka cupcakes för första ggr och tack vare din pedagogiska vägledning samt tips om vilka spritstyllar man skall använda, måste jag säga att resultatet blev förvånansvärt bra! =)

  Så det kommer garanterat att bli fler cupcakes-bak hemma hos oss!

  (Har även bakat en äpplekaka efter ditt recept tidigare i höstas och blev supernöjd med resultatet)

  Ha en toppendag och TACK för din fina blogg!

  Kram Carin

 6. Linn

  Shit! Den så utrolig god ut!
  Jeg har tenkt lenge på å skaffe meg paiform, og jeg ser nå at jeg rett og slett er nødt til å faktisk gjøre dette 🙂

 7. frida

  åh vad gott, det var alldeles för längesen jag åt ananaspaj.
  annars är mina favoriter blåbärspaj och rabarberpaj, gud så gott!

 8. Hanna

  Jag tycker det blev fint med en fargklick av hallonen! Tycker jag ser ananaspaj overallt nu, nog ett tecken pa att jag maste testa och baka en… 🙂

 9. Alexandra - kärlek på tallrik

  Jag har bara ätit ananaspaj utan bär i, men jag kan tänka mig att det är en jättegod kombination =D

  Jag är mer en matpajsnörd, idag åt jag tillexempel currypaj med mango chutney, champinjoner och purjolök. Men som dessert måste jag nog säga att blåbärspajen slår högt, om inte citronmarängpaj och pecanötspaj räknas (de är ju faktiskt inte riktigt frukt och bärpajer ^^)

 10. Julia

  Pajen ser jättegod ut! Den måste jag prova! 🙂

  Jag har förresten en liten fråga till dig, angående din fina bloggdesign. Har du gjort den själv, eller känner du någon som gör designer? Funderar nämligen på en ny design till min blogg (: