Sararutor – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Sararutor

 

Idag vänder vi blad från april till maj och det är nu officiellt vår. I den by där vi bor innebär det att det anordnas loppis och mitt bidrag blev en stor plåt full med chokladstinna Sararutor. Jag kan tänka mig att de heter något annat hos er, kanske mockarutor eller kärleksmums? Men under hela min uppväxt har de alltid hetat Sararutor hemma hos oss, anledningen är att min syster heter Sara och jag kan tänka mig att hon ville ha en helt egen kaka.  Jag har gjort om receptet så jag vet att det passar min stora långpanna (50×35 cm) perfekt, dom blir precis så där höga som dom är på caféer och jag tror att det är orginalreceptet x 3. Det blir riktigt mycket smet och har du inte en stor långpanna går det bra att halvera receptet och använda en mindre ugnsform.

Sararutor, cirka 45 stycken

400 g smör
6 ägg
9 dl strösocker
5 dl mjölk
12 1/2 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
6 tsk vaniljsocker
6 msk kakao

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem växelvis med mjölken och smöret. Rör till en jämn smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt i formen.
Grädda i 225 °C i cirka 30 minuter. Prova med en sticka så kakan är klar i mitten.

Glasyr:

180 g smör
12 msk kaffe
10 dl florsocker
4 msk kakao

Smält smöret och ha i kaffet. Rör i florsockret och kakao, vispa gärna med en liten visp tills glasyren blir klumpfri. Häll detta över den avsvalnade kakan och dekorera med kokos eller färgglatt strössel. För extra vårig känsla, servera jordgubbar till.

 

Vad heter dessa enkla men så uppskattade kakor hemma hos er?

 

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anna

  Åh så gott! Längesen jag bakade detta! Jag brukar kalla dom kärleksmums eller fiffi-rutor 🙂
  Ha en trevlig helg och tack för en superbra blogg! 🙂

 2. Carola

  Kul med alla namn. Hos mig är det kärleksmums. Jag älskar dem.. Jag är annars inte en chokladmänniska men när det gäller kärleksmums så kan jag äta ihäl mig..

  Bra med ett recept som räcker till en hel långpanna som dessutom ser ut att bli höga..

 3. Caroline S

  Snoddas! Från mormor i Småland. Min sambo kallar dem Bruna biten (från sin mormor från mitten av landet). Kärt barn har många namn 🙂

 4. Lisa

  Min mormor och mamma har alltid kallat dem Vårbitar, så hos mig har de alltid hetat det. Har dock inte hört någon annan som kallar dem så=)

  Vilken fantastisk fin blogg du har!

 5. Camilla L

  Är uppvuxen i Småland. Där kallade mamma dem för Mockarutor. Bor nu i Västra Götaland och här kallas de av alla jag känner, för Kärleksmums. Men är det inta så att kärt barn har många namn??? Goda är de iallafall 🙂
  Tack för en mysig blogg!

 6. Jeanette

  Min mamma kallar dem för go´bitar. Hon har antingen strössel eller kokos på dem
  Själv kallar jag dem oftast mockarutor.
  Med polkaströssel ovanpå blir de extra goda.

 7. Diana

  Va kul , min son var på den loppisen 🙂 Undrar om han köpte nån Gobit ( som vi säger ) med sig tro ? ! Han fick iallafall med sig en del annat hem 🙂

 8. Jossan

  Haha, när ingen annan skrivit det så måste jag ju skriva att hos oss heter de kort och gott ‘långpannekakor’ eller góbitar. En vän till familjen kallar dem för lägerkakor, för förut när hon jobbade på ridläger gjorde de alltid sånna om de skulle fikas 🙂 Så, där presenterade jag tre nya namn på kakan 😀

 9. Linnea

  Jag säger moccarutor. Jag brukar ha espresso i glasyren (men lite mindre förstås) för extra kaffesmak, har också lite mer kakao i själva kakan för extra kraftig chokladsmak.Jag brukar även göra en variant av denna och göra en smörkräm som glasyr istället, det är smält smör, florsocker och vaniljsocker i. Supergott som oväxling och då strör jag på chokladströssel eller kokos på.

 10. Johanna

  För mig heter de Snoddas, men min mamma kallar dem för Toras kaka. Vet inte var det namnet kommer ifrån, mig veterligen finns ingen Tora i varken släkt eller bekantskapskrets…

 11. AK

  Mamma bakade alltid brunbitar, så det är vad de heter för mig. Hade en arbetskamrat förut som kallade dem för fiffiga rutor, var så kul när hon pratade om de snabba, enkla och goda kakorna som hon gjorde i långpannan. Jag ville ha receptet tills jag kom på att det var brunbitar som hon pratade om!

 12. Sara

  Jag älskar att baka dessa chokladrutor, kärleksmums, Snoddas! Och det lustiga är att när jag bjöd min kille på dessa för första gången berättade han att för honom har de alltid hetat Saras chokladrutor. Så det namnet måste ju komma nånstans ifrån…

 13. Paula

  Kärleksmums! Nu fick jag ju ett riktigt bra tips på vad jag ska baka till fiket som jag jobbar i så alla elever kan köpa fredagsfika! 🙂