Rabarber och jordgubbspaj till mor – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Rabarber och jordgubbspaj till mor

 

 

Här bara rusar dagarna förbi, rätt som det är har vi måndag morgon och en ny vecka står för dörren. Helgen har vi spenderat genom att fira våra mammor. Dels för att söndagen var ju den dag på året vi får bry oss om våra mammor lite extra (något vi borde göra varje dag!) men också för att min kära mor har fått för sig att i slutet av maj är ett bra tillfälle att fylla år på. Så allt som oftast faller hennes födelsedagsfirande samman med mors dag.

Lördagskvällen spenderades därför hemma hos lilla mamma. Pappa stod för maten och jag för desserten.

 

 

Just nu finns det inget som är så i säsong som rabarbern, vi har tre fina plantor i vår trädgård och dom växer verkligen som ogräs. Det är en evighetsväxt tror jag, för hur mycket man än tar kommer det hela tiden nya små späda stjälkar. Helt underbart om ni frågar mig!
Men när man har ätit de där första rabarberpajerna på våren så tröttnar jag lite. Rabarber smakar ju mest rabarber och det är inget fel med det, men jag tröttnar liksom lite. Så den här gången ville jag piffa upp det hela lite. Som inspiration till pajen hade jag mammas urgoda marinerade jordgubbar som hon brukar servera till just rabarberpaj. Men här fick de dyka i och ge massor av härlig smak till hela pajen istället.

 

 

Rabarber och jordgubbspaj med ingefära, lime och honung:

Fyllning:

3 stjälkar rabarber
1/2 L jordgubbar (frysta eller färska)
1 cm färsk ingefära
2 msk flytande honung
saft från 1 lime
äkta vaniljpulver

Pajskal:

150 g smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
2 tsk bakpulver

 

Skär rabarbern i slantar och dela jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull. Skala och finriv ingefäran och blanda i den tillsammans med honungen. Värm allt på medelvärme tills rabarbern börjar mjukna. Rör inte allt för mycket, de skall fortfarande behålla formen. Tillsätt limesaften och en knivsudd äkta vanilj. Ha upp frukten i en pajform, eller som jag gjort här: i portionsformar.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker och rör tills det löst sig något. Tag kastrullen från plattan och ha i mjöl, havregryn och bakpulver. Det skall bli en smulig massa.

Toppa med pajdegen, ringla lite honung över och grädda i 180 grader i cirka 20 minuter för portionspajerna och cirka 30 minuter för en stor paj.

Servera rårörd vaniljsås eller en stor kula äkta vaniljglass till.

Jag fick ut 7 portionspajer av detta recept, men det är ju helt beroende på hur stora formar man har.

 

Hur firade ni mors dag?

 

Bilder: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma P

    Testade den igår som avslutning på vår grillmiddag. Väldigt god och dessutom mycket enkel. Dessutom var degen suverän, kommer definitivt göra den igen, eventuellt med annan fyllning också…

  2. Linda

    Oh my god! Denna paj var himmelsk – som många andra av dina recept!
    Jag gjorde den idag som Nationaldagspaj! Änvände dinkelmjöl istället och det blev sååå gott!!
    Tack för dina fina blogg! 😀

  3. Hedda

    Mmm, min faster brukar göra en tarte med rabarber och jordgubbar på sommaren och det är ju den ljuvligaste smakkombination man kan tänka sig;)
    Själv bakade jag en sommrig prinsesstårta till min mamma, bilder och recept finns på min sötsaksblogg
    http//:heddassweettooth.com

  4. Matglad

    Brukar köra en pajvariant med rabarber, ingefära och kokos men jag måste verkligen prova en med lime- och honungsinslagen! Verkar ju supergott. Verkligen vacker blogg du har förresten 🙂

  5. swimzy

    Heihei! Høres kjempegodt ut:)
    Jeg har selv brukt rabarbra i oppskriften jeg la ut på bloggen min idag, jeg har også matblogg 🙂

    Klem fra swimzy`s matblogg

  6. katarina

    oh! alltså.. det är ngt särskilt med rabarber. Kanske för att säsongen är så kort… och att det känns som att det leder oss rakt in i våren/försommaren… Underbart recept. Måste jag definitivt prova!!

  7. Lisa

    Har kikat igenom en hel del här nu på din blogg. Och oj tjena vad fin och underbar den är. Du är verkligen duktig! Jag får så mycket inspiration:)

  8. Emma

    Ser riktigt gott ut. Jordgubb och rabarberpaj har länge varit en sommarfavvo hos mig, men jag har aldrig provat med ingefära. Får prova den i helgen.