Hemgjord pizza – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Hemgjord pizza

 

Här vankades det hemgjord pizza igår kväll. Hur gott som helst, men jag får alltid en liten ångestattack där på mataffären när man skall köpa ingredienser till pizzan. Det finns ingen meny att följa, ingen grunt att utgå i från och på sin höjd välja till färska tomater. Nej man måste bestämma helt själv, från början till slut. Och då tar det liksom lite stopp. Utbudet är för stort och jag är på tok för velig för att klara av dessa val. Kreativiteten dör och har jag otur står jag där och har ut en burk tonfisk i olja på pizzan och får sedan hinka i mig mängder av vatten resten av kvällen.
Denna gång blev det efter en del grubblande en helt vegetarisk variant för min del med massor av grönsaker.

När jag tänker på hemgjord pizza ser jag barndomens pizza, utkavlad på en plåt, med ketchup istället för tomatsås, konserverade champinjoner och ett par ananasskivor som kronan på verket. Tyvärr inte alltför upphetsande för ögat.
Ska man laga mat till många är stor pizza på plåt fantastiskt fiffigt, men är man bara ett par stycken, ja då gillar jag mitt senaste upplägg bättre.
Vill man ta det hela ett steg längre och imponera på middagsgästerna på riktigt, ja då kan man fylla kanterna med ost. I USA finns det små korvar av mozarella, perfekt lämpade till att fylla pizzans kant med. Dessa finns vad jag vet, inte att få tag på i Sverige än men riven mozzarella funkar lika bra. Pizzan är bakad i pajformar från IKEA.

Receptet på pizzadeg har dykt upp flera gånger på bloggen, men det tål att upprepas!

 

Kalljäst pizzadeg:

2 1/2 dl vatten
3 msk olja
25 g jäst

2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker

Lös upp jästen i det kalla vattnet och oljan, arbeta in mjölet lite i taget med hjälp av din assistent eller med degkrokarna på elvispen. Låt degen arbetas i ca 10 minuter, tillsätt salt och socker mot slutet. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. När man gör deg på kall degvätska  kan degen gott och väl få stå och jäsa över dagen, men har man lite bråttom kan du göra degen på ljummet vatten och då brukar det ta 1-2 timmar. Degen räcker till ca 3 mindre runda pizzor.

 

Vad har du allra helst på pizzan?

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Pia

  Hej – ja det ser verkligen smaskigt ut och nu har jag gjort degen. Är det inte lite för lite mjöl i receptet? Efter 10 min var det ingen sammansatt deg!? Eller är det jag som är ovan?Tack!

 2. Kattis

  Jag bjöd familjen på hemgjord pizza ikväll, efter inspiration från dig. Till skillnad från dig gjordes pizzadegen på varm degvätska och med endast vetemjöl. Kanterna fylldes med mozzarella och efter ett annat tips penslade jag den utkavlade degen med vitlök som fått ligga och gotta sig i olivolja. I övrigt hade jag på tomatpure, krossade tomater med smak av oregano och basilika, strimlad kallrökt skinka, champinjoner, oliver och sist men inte minst, riven ost. Alla familjemedlemmar var eniga om att ge pizzan bästa betyg! Till och med vår kräsna femåring åt med god aptit tre portioner – nästan lika mycket som vi vuxna! Det blir sannerligen en favorit i repris. Tack!

 3. Hanna

  Hej Linnéa! Tack för många goda recept!
  Jag har två frågor ang din pizzadeg:

  1. När man låter den jäsa över dagen ska den stå i kyl då?
  2. Går den att frysa? Vore ju super om man kunde göra många portioner och frysa in!

  Mvh Hanna

 4. Sanna

  Hejsan!

  Sitter och kikar i din bok och tyckte Äppel paj in a jar verkade riktigt kul att ge bort, men vart hittar man glasburkar som tål frys och ugn?

 5. Lotta Öhlén

  Vill tacka för en helt fantastisk bok ” Gott att ge bort ” som jag fått hem i brevlådan idag 🙂

  Jag blev alldeles lyrisk och allt ville jag bara göra.
  Tack snälla dej,
  När kommer nästa bok 😉

  Ha de bäst

 6. Maria

  Mozzarella är det godaste på pizza tycker jag! Med pepperonikorv och ruccola 🙂 Men är det någon mer än jag som har problem med att mozzarellan vätskar sig väldigt mycket? Man får liksom vänta en stund innan man kan äta pizzan, för direkt när den kommer ur ugnen är det helt blött uppepå, även om det ‘stelnar’ efter en liten stund :-/

 7. Julia

  Ja, visst är det gott med hemmagjord pizza!! Jag tycker om att ha bland annat färska tomater, kronärtskockor, räkor, kyckling och fetaost på min 😉

 8. Marian

  Jeg ELSKER at bage pizzaer selv. Så ved man hvilke ingredienser og råvarer, der er brugt – og det bliver ekstra lækkert! Jeg blander altid durumhvedemel og FULDKORNSdurumhvedemel til dejen. Og kan anbefale en topping med kartofler, rosmarin, hvidløg, olie og mozarella os. Eller gedeost og æbler 🙂

  Kh Marian
  Fra Brændstof Bloggen

 9. Johanna

  Hej Linnéa!
  Jag köpte din kokbok och testade att göra kiwimarmeladen idag. Men tyvärr blev den inte alls så där knallgrön som i boken, utan mer dassigt grågrön. Och det var ju mycket färgen som var det härliga med just den marmeladen… Vet du vad jag kan ha gjort för fel? Eller blir den så, och färgerna bara lite extra förstärkta i boken?

  Älskar hursomhelst din bok, så tack för den och grattis till lilla tillskottet i familjen!

 10. Anna-Maria

  På min pizza vill jag gärna ha en god tomatsås gjord på färska tomater (skållade o skurna i bitar), finhackad lök, lite tomatpuré/chilisås och lite socker eller honung som lyfter tomatsmaken. Detta får koka ihop under några minuter och ev svalna innan jag brer ut det på pizzadegen.
  Sedan strör jag över riven mozzarella, gorgonzola, räkor, strimlad kallrökt skinka och färska champinjoner (små, skivade).
  Grädda pizzan tills den är gyllene och strör sedan över ruccola vid servering. Mmmmm…..

  Ett tips om man tycker den är svårt att komma på vad man ska ha för gott på sin pizza är att fixa några menyer från olika pizzerior att inspireras av….

  God middag!