Plommon i madeira – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Plommon i madeira

 

Idag tänkte jag bjuda er på en av mina favoriter, nämligen plommon i maderia. Ja, jag vet det kan tyckas hopplöst ur tiden att ta med detta recept i en kokbok tryckt år 2011, det här är nämligen ett av recepten i min kokbok. Men om sanningen skall fram så gillar jag att ta fram de här lite omoderna pärlorna, damma av dem och låta de stå i rampljuset en stund till.

Plommon i madeira:

1 kg mogna plommon
6 dl strösocker
2 dl vatten
2 dl madeiravin
1 krm natriumbensoat

Skölj, dela och kärna ur plommonen. Lägg dem i väl rengjorda, varma burkar.
Blanda socker och vatten i en kastrull och låt detta koka upp. Sjud lagen på svag värme och rör om tills allt socker har lösts upp. Blanda ner madeiravinet. Lös upp natriumbensoaten i lite kallt vatten och rör ner.
Häll den varma lagen över plommonen och se till att de är helt täckta. Låt svalna och ställ i kylskåpet. Skaka burkarna 2 gånger om dagen de första dygnen. Låt plommonen stå och dra i minst 1 vecka.
Håller i cirka 4 månader i kylskåp.

Vi åt detta i helgen och serverade både glass och vispad grädde till.

 

Har du någon klassisk, nästan omodern dessert som du brukar bjuda på?

Receptet är hämtat ur min bok: Gott att ge bort -Ätbara presenter från Linnéas skafferi

Bild: Katja Kristoferson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Benefits Of Coconut Oil

  I was recommended this website through my cousin. I’m now not sure whether this publish is written by way of him as nobody else recognize such designated
  approximately my trouble. You’re wonderful! Thank you!

 2. Therese

  Åh, vilken klassiker! Jag brukar själv bjuda på ingefärspäron med lättvispad grädde! Enkelt och supersmarrigt, och kanske en smula omodernt, hihi.

  Men nu till en fråga. Jag har ingen blogg eller hemsida, men vill ändå vara med på “Baka för Bröstcancer”! Hur gör jag då!?

  kramen

 3. Alexandra - kärlek på tallrik

  Vad snyggt det ser ut, som ett konstverk!

  Jag vet inte om jag nämnt det förut, men jag måste bara säga att din design på bloggen här är SÅ fin, jag älskar den verkligen! Väldigt inbjudande och väldigt du (ja, tror jag i alla fall, egentligen så känner jag dig ju inte alls, men det känns lite som det nu) <3

  Ha en underbar helg nu!

 4. Carin

  Detta kanske inte hör exakt till ämnet på inlägget men ville bara att du ska veta att din blogg är helt underbar och likaså din bok “Gott att ge bort”. Låg och läste den på badstranden i somras och har fått så mycket inspiration vad jag ska ta med mig som gå-bort-presenter till mina nära och kära i höst. Det blir lätt att man fastnar i vin- och chokladträsket, vilket inte blir lika personligt som något hembakat och ihoppysslat av en själv.