Glass utan maskin – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Glass utan maskin


Jag ser att ni undrar vart jag har tagit vägen, men jag lovar jag är inte borta! Tyvärr sover den där sonen ganska dåligt om nätterna, så orken om dagarna är inte riktigt på topp. Jag har insett att det är ganska svårt att hinna baka, fota, redigera bilderna och blogga-samtidigt som man har en fyramånaders bebis som vill ha din fulla uppmärksamhet. Sen har jag under oktober varit iväg på ett ganska stor jobb som tagit mycket tid och energi. Som jag tidigare sagt väljer jag kvalité framför kvantitet här på bloggen. Jag bloggar hellre mer sällan och visar upp fina bilder, mot att blogga ofta och inte ha någon känsla i det.

 

Nog om detta och över till de lite mer viktiga sakerna här i livet, som glass. Förra helgen åt vi middag hos mina föräldrar och som vanligt (inte för att jag misstycker det minsta) hamnade det på min lott att fixa något gott att äta till dessert.

Kvällen till ära blev det glass och inte vilken glass som helst. Nej en sån här riktigt onyttig variant som var superenkelt att göra!
Själva grundingredienserna i glassen är vispgrädde och kondenserad mjölk (japp, jag sa ju att det var onyttigt!).  Du behöver ingen maskin, det skall inte kokas, eller röras om i glassen var tjugonde minut och ändå smakar resultatet helt fantastiskt. Som en liten del av himlen faktiskt. Om himlen nu består av glass vill säga..

 

 

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vänd i en burk med kondenserad mjölk, den behöver inte kokas innan.

När vi var nere i Malmö för ett par veckor sedan smet jag in på The American Store, där passade jag på att shoppa på mig en hel del vikta saker, som till exempel de här små knapparna av jordnötssmör. Nu finns ju dessa tyvärr inte att köpa i Sverige, men man kan nog lika gärna blanda i grovhackade jordnötter och en liten klick jordnötssmör.
För att få lite balans i det hela (ja, glass kan faktiskt bli för sött) hade jag i lite mörk choklad också.

 

 

Det absolut viktigaste momentet-provsmakningen!

 

 

Stjälp upp den krämiga glassen i en brödform. Konservburkar ger mig fortfarande rysningar längs ryggraden efter att jag en gång fick ett djupt jack i handen när jag skulle öppna en burk med krossad ananas. Det hela slutade i ett par stygn och sjuksrivning en vecka! Men den här gången gick det hela helt smärtfritt, inte en skråma!

 

 

Strö sedan bitar av mörk choklad och jordnötterna över glassen. Låt stå i frysen i cirka 6 timmar. Inget mer rörande, skakande eller vispande. Efter 6 timmar har man den mest goda och lena glass en människa kan tänka sig!

Glassen i sig är ganska söt och mäktig, därför är det nog klokt att smaksätta med något som tar udden av det söta. I det här fallet blev det den mörka chokladen. Den här glassen kommer jag garanterat göra fler gånger och prova mig fram med nya smaker.

Här kommer receptet igen.

Glass utan maskin, 6 port:

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
100 g mörk choklad
jordnötter
jordnötssmör eller 2 dl Reese´s jordnötsknappar

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, vänd ner den kondenserade mjölken. Blanda väl. Tillsätt hackade jordnötter, en klick jordnötssmör (eller jordnötsknappar) och den mörka chokladen. Rör om och ha upp glassen i en avlång brödform. Strö över lite jordnötter och choklad som dekoration. Frys i minst 6 timmar.

 

Seså, spring till affären för att inhandla ingredienser, den här glassen vill du inte gå miste om!

 

bild:Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lene

  Ska det vara den färdigkokade kondenserade mjölken eller den som man måste koka egentligen fast man kokar den inte då man gör glass?

 2. Helena

  Hur mycket kondenserad mjöl ska man ha i? Du anger bara måttet “en burk”. Finns olika storlekar på burkarna. Vilken fetthalt rekommenderar du på mjölken? Sötad eller osötad?

 3. Jennysjox

  Åh jag måste bara få tacka för det här receptet! Gjorde en variant igår på julafton med krossade pepparkakor som smaksättning. Min treåring är vanligtvis matglad men han brukar inte säga så mycket om maten men vid efterrätten igår satt han och sa till samtliga vid bordet “Åh pappa, visst är det gott? Åh, farfar visst var glassen god? Mormor, glassen var jättegod, visst?”. Så himla roligt att se 🙂 (även övriga julaftonsgäster uppskattade den)

 4. Iz

  Jag har gjort den här i massa variationer. Med bitar av brownie i.Till jul gjorde jag med pepparkaksdeg och krossade pepparkakor, har även gjort med baileys och krossad choklad. Alltid lika uppskattad. Nu har jag bara ett problem, den kondenserade mjölken finns inte i Tyskland..

 5. Linda

  Fantastiskt enkel och underbart god! Jag gjorde den dock lite mindre söt i mitt andra försök och halverade mängden kondenserad mjölk.

  Gott nytt år!!

  //Linda

 6. Sara

  Herregud vad sugen jag blev nu…. det här ska testas snart!

  En liten kommentar bara: jag bor i London och läser ofta både din och andra matbloggar. Det blir lite jobbigt ibland när det står “en burk” kondenserad mjölk, “ett paket” saffran, för oss i andra länder betyder det ingenting!
  Det vore helt fantastiskt bra om du även kunde lägga till vikt eller volymmått… det står ju på förpackningarna så det borde inte vara ett alltför jobbigt extramoment.

  Tack för en suverän och väldigt, väldigt inspirerande blogg!
  Kram Sara

 7. Moa

  Åh jag har letat med ljus och lykta efter en bra efterrätt till en adventsmiddag jag ska ha för hela tjocka släkten! Den här glassen blir nog perfekt! Jag har dock nötallergi så tror du jag kan byta ut jordnötterna mot extra mycket choklad istället?

 8. Elin

  Det här var en helt underbar glass ju! Både smidig att göra och galet god. Jag gjorde tre varianter, en med hackad mörk choklad, en med kladdkakesmet och en med saffran. Svårt att bestämma vilken som var godast.
  Tack så otroligt mycket!

 9. Nina

  Måste bara säga det, att göra glass på kondenserad mjölk är ju genialiskt! Jag har gjort tusen variationer (eller snarare 4) på det här receptet (fast med kokad mjölk för det är ju ännu godare) och är helt lyrisk! De hade tyvärr slut på jordnötsplupparna i Malmö förra veckan men ska höra av sig när de kommer in igen i dagarna. Kan verkligen tänka mig att lite salt som bryter av kolan är toppen!

 10. Mygga

  Alltså- vilken gudomligt god glass jag fick till ikväll! Genom att följa ditt recept, men med undantaget att jag blandade den kondenserade mjölken med 200 g SMÄLT mörk (72%) choklad. Sedan blandade jag allt och freaking jesus vad gott det blev =) =) Perfekt chokladglass, helt enkelt! Godare än Lejonet & Björnen! Jag tror jag älskar dig Linnea, tack för årets bästa recept!

 11. elise

  Vilket super enkelt recept! Det blev riktigt smarrigt. Jag testade att ha i ett paket saffran i stället för jordnötterna och chokladen, blev riktigt smarrigt.

  Fin blogg du har

 12. Mia

  Och nu har jag fått order av maken att göra en ny sats. Det här är den godaste glassen han smakat, säger han, och jag håller med!

 13. Mygga

  Jag har gjort glassen åt mig och min kille, vi hade den till efterätt ikväll! Nästan för lätt att göra =) inget jobb alls, ju! Den är otroligt god och otroligt mäktig, man orkar bara lite åt gången. Men det är bra, då räcker den längre. Nästa gång ska jag servera den med en hallonsås till, kan bli kanongott känner jag på mig.

 14. Mia

  Det här lät så gott att jag direkt sprang till affären och handlade. Igår kväll svängde jag ihop glassen efter middagen och ikväll fick vi smaka. Såååå gott! Dock gillar jag inte jordnötter, så jag tog bara mörk blockchoklad som jag hackade. En riktig favorit redan! Den här kommer jag att göra till middagar framöver! Tusen tack för tipset!

 15. Lena (fröken_lila)

  angáende konservburkar: tupperware erbjuder en burköppnare som öppnar burken sá att man bara kan lyfta upp locket, och det är inga skarpa kanter. den är inte helt billig, men absolut värt investeringen!

 16. Hanna

  Jag tänkte prova det här receptet imorgon när jag ska bjuda några vänner på mat. Problemet är att en av dom är nötallergiker så jordnötter eller mörk choklad är inte att tänka på som smaksättning, då det kan innehålla spår av nötter. Har du något bra tips på annan smaksättning?

 17. Jessica

  Åh, jag har nu provat att göra den här glassen och den var farligt god! Jag har letat recept på glass utan ägg och det här blev ju perfekt både i smak och konsistens. Tack så mycket för en fin blogg!

 18. Christina

  Menar du att det går o köpa dom Reece-knapparna i Malmö affären??? Ska genast springa dit o köpa i så fall!

  Superfin blogg! Hit kommer jag att komma igen!

 19. Karin

  Åh, den låter ju helt fantastisk! Blir till att testa i helgen…eller imorgon 🙂
  Förresten – Kan man hitta kondenserad mjölk i vanliga mataffären eller måste jag till nån specialbutik?

 20. Nena

  Nu gjorde du mig riktigt lycklig, jag alskar glass och har tyvarr inte kopt glassmaskinen annu….men nu antligen verkar det som om jag kan fixa hemmagjord glass anda:)) Skriver upp receptet och ska testa detta helt klart, tack for receptet:))
  Kramar,
  Nena

 21. Emilia

  Hjälp så underbart himmelskt detta lät, jag måste testa! Jag ska bara inhandla lite grädde och hitta på någonting spännande att smaksätta med, det finns nog i skafferiet 🙂