Kondenserad mjölk.. – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Kondenserad mjölk..

 

Oj så kul att ni gillade förra inlägget om glassen, det ante mig nästan att det skulle gå hem. Jag har fått en del frågor från er läsare angående den där kondenserade mjölken. Vad är det och var kan man få tag på den?

Barn av min tid tar jag och citerar den aldrig svikande informationskällan wikipedia:

Kondenserad mjölk är mjölk där vatten har borttagits så att bara ca 25% återstår, t ex genom vakuumindunstning, varvid återstoden minskar i volym, blir brungul och tjocknar till en sirapsliknande konsistens. Den kondenserade mjölken förpackas i plåtburkar och blir då tämligen hållbar (4-g månader i rumstemperatur).

Kondenserad mjölk hittar du i mataffären i hyllorna där de övriga bakingredienserna finns.

På bilden ni ser ovan har jag kokat den kondenserade mjölken och den får då en tjock, kolaliknande konsistens. Späd ut med lite mjölk eller grädde och du har världens godaste kolasås att servera till vaniljglassen!

När jag letade efter bilden på den kokta kondenserade mjölken snubblade jag in på ett tidigare inlägg. Även det handlade om en slags glass som du gör helt utan glassmaskin. Kika in här för att se receptet!

I morgon avslutar jag utmaningen Baka För Bröstcancer, jag har fått in mängder med fina bidrag och under veckan kommer jag lägga upp alla bilder ni skickat in till mig. Så ni har fortfarande tid på er att delta. Och kom igen och skänk 50 kronor i min insamling!!

 

Bild: Katja Kristoferson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Katja

  Hej! Hur stor är burken med kondenserad mjölk? Jag tänkte att koktiden varierar säkert en del beroende på burkens storlek. I affären hittade jag jättesmå burkar, ca. ½ dl. Hemma i mitt skafferi har jag en burk som är 397 gram.

 2. Stina

  Det finns ju både kondenserad mjölk som är sötad och kondenserad mjölk som inte är sötad. Som mjölkproteinallergiker är båda no-no för mig men jag antar att det är en rejäl skillnad beroende på vilken man använder.

 3. Mia

  Precis hittat hit till din blogg och älskar den redan.
  Såg för ett tag sedan att någon tagit dina recept och foton och haft dom på sin blogg som sina egna så tyckte att jag visst kunde hojta till att jag testade att göra din glass utan maskin, lite enklare variant med citron.

  Smarrigt, detta ligger ute på min blogg, även då en länk till dig

  Mvh Mia

 4. Sofie

  Vet inte om det finns i Sverige men i England sa kan man kopa kondenserad mjolk caramel. Alltsa redan blivit kokad sa bara oppna konservburkan och allt ar klart. Alskar dina recept och bakar/lagar nastan allt du lagger upp.