linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Skurna pepparkakor

 

Vi är en vecka in i december och jag har börjat skriva listor, listor på vem som ska få vad i julklapp, listor på vad som skall göras inför julen här hemma och listor på vad jag ska göra den här veckan. Som ni kanske förstår älskar jag att planera, jag vill ha kontroll över saker och ting och då är listor det perfekta redskapet.
När jag jobbar, oavsett om det är en bok eller ett matreportage jag skall göra börjar jag alltid med att lista det jag vill ha med. Under resans gång lägger jag till och drar bort. Det är mitt sätt att strukturera upp min tillvaro.

Den här veckan är ganska fullbokad (som alla mina veckor verkar vara, trotts att jag är hemma och mammaledig!), det skall bakas kakor, hälsas på vänner, ätas julbord och jultallrik. Och på torsdag, ja då hoppar jag på tåget och åker till Stockholm för att mingla på Bonnier Faktas jultillställning.
Men jag började denna vecka med att ta en promenad i det härliga vädret hem till mormor och morfar. Där dricks det kaffe ur tunna porslinskoppar, äts spröda småkakor och vi förundras alltid över hur stor Axel blivit sedan vi var där sist för ett par dagar sedan.

I år har jag skaffat mig en ny ohygglig ovana, jag äter nämligen dessa skurna pepparkakor som smågodis. Det är liksom helt omöjligt att låta bli när man vet att dom ligger där i sin påse i frysen och bara väntar på att bli uppätna. Att dom till råga på allt är busenkla att baka gör ju inte saken bättre för när dom börjar ta slut slänger jag snabbit ihop en ny omgång. Idag märkte jag att det inte fanns mer än kanske 15 stycken kvar i frysen, så det är dags att baka nya igen!

Dessa pepparkakor kan ni även se mig baka på julegott.se, de gömmer sig nämligen bakom dagen lucka!

Skurna pepparkakor:
200 g smör
2 dl  strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel (ha gärna i lite mer för extra julig smak)
2 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
2 tsk malda nejlikor
6 dl vetemjöl
1 ½ dl hackad sötmandel
Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel.
Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.

En mycket godare variant på den klassiska pepparkakan, i alla fall om ni frågar mig!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Ni är väl med och tävlar om det finfina bokpaketet?!

 

Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

 1. Emma

  håller på att baka dessa just nu! Men min deg blev väldigt smulig och svår att hålla ihop. När jag försöker skära den i skivor så ramlar den mest isär.. :-/

 2. Lena

  TACK för supergott recept! Gjorde succé på jobbet idag.
  ”Mmm, godare än vanliga pepparkakor” var den allmänna kommentaren. Håller med! Och gör ny deg…

 3. Moma

  Ja, jag tycker inte det är så kul att pula med pepparkaksformar, det är ju ett evigt pillande, ett pillande som jag tydligen lyckas glömma (förtränga?) från år till år, så nästa gång blir det skurna peppisar i mitt kök, banne mig!

 4. Maren

  Hmmmm, det er de bedste pepparkakor jeg har smagt. Perfekt blanding af krydderier og mandler og dejlig crispy 🙂
  Og super nemt og hurtigt at lave.

  My favourite!

 5. NORDINGÅRDEN

  Mmmm, en burk av dessa med iskall mjölk!!

  Jag är också en list-människa! Planerar allt, det gör en mindre stressad faktiskt, om man skriver upp saker å ting man ska göra/köpa så slipper man ju hålla det i huvudet liksom!

  Jag ska beta av lite fr EN av mina listor i dag=)

  Tack för fin inspiration! mari.

 6. Chatrine

  Hmm, tror att jag ska testa det med resten av pepparkaksdegen. Gjorde av gammal vana ett jättelass, det jag missade var att numera har vi inte fyra kids som smånallar av den utan nu måste allt bakas ut. Med resterna av söndagens glöggmandel borde det funka perfekt 🙂

Annons