Glasstårta med Nutella och hasselnötter – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Glasstårta med Nutella och hasselnötter

 

Gott Nytt År kära läsare! Inatt tog vi klivet in i 2012 och jag tycker det känns härligt! 2011 var ett helt fantastiskt år, jag blev ju både mamma och gav ut min första riktiga kokbok. Jag menar, vad mer kan man egentligen begära av livet?Men jag längtar i alla fall efter vad 2012 har att erbjuda. Det kommer med all säkerhet bli ett underbart år!

Vi firade in det nya året med goda vänner, fantastiskt smaskig mat, gott att dricka i glasen och en farligt god glasstårta. Man börjar ju inte banta för ens nästa år, så det är lika bra att trycka i sig in i det sista! Jag åtog mig projektet att göra desserten och efter mycket grubblande, funderande och googlande blev det en glasstårta. Vi var 8 vuxna och 4 barn som skulle smaska i oss härligheten så det var tvunget att vara något som föll alla i smaken. Och vem gillar inte glass liksom?

Efter att ha gjort en djupdykning bland alla glassrecept bestämde jag mig tillslut för att göra en variant på den här glassen. Inget recept har tidigare fått sådan respons här på bloggen så det måste ju bara passa på nyårsafton! Jag ändrade om lite i smakerna, hällde upp glassen i en rund form och dekorerade lite tjusigt. Voilá, du har en glasstårta som duger åt kungligheter!

 

 

Glassen smaksatte jag med Nutella och rostade, saltade hasselnötter, dekorerade med chokladplattor, färska jordgubbar och amerikanska blåbär. För att bryta av mot allt det mjuka i glassen gjorde lite nötkrisp som jag strödde över hela glasstårtan. Utan att ljuga ens det minsta blir det här den mest släta och lena glass du någonsin testat!

Detta glassrecept blir en stor tårta som räckte till 8 vuxna och 4 barn.

Hasselnötsglass utan maskin:

1 L vispgrädde
2 burkar sötad kondenserad mjölk
1/2 burk Nutella
100 g hela hasselnötskärnor
flingsalt

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Vänd ner den kondenserade mjölken och Nutellan. Fortsätt att vispa tills smeten tjocknat ordentligt och är riktigt krämig.
Rosta nötterna i en medelvarm stekpanna, gnugga loss skalen från nötterna i en ren kökshandduk. Häll tillbaka hasselnötterna i stekpannan och strö över ett par nypor krossat flingsalt. Skaka runt saltet och nötter i stekpannan. Hacka sedan nötterna fint och rör ner dem i glasskrämen.
Fyll en springform med glassen, täck med plastfolie och ställ in i frysen, gärna över natten.

Chokladplattor:
(är du riktigt duktig tempererar du chokladen först, då blir chokladen mycket mer glansig och fin)

200 g choklad

Smält chokladen i ett vattenbad. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt eller bricka. Tag ca 1/2 msk choklad, ha ut den i en klick på bakplåtspappret. Dra ut chokladen med hjälp av en sked eller en spatel till en avlång, tunn platta. Låt chokladen stelna helt innan du försiktigt lossar den från pappret.

Nötkrisp:

200 g strösocker
1 msk smör
1/2 tsk bikarbonat
100 g finhackade hasselnötter

Ha upp sockret i en ren och torr stekpanna. Smält sockret utan omrörning på medelvärme. När allt socker har smält tillsätter du smör och bikarbonat, blanda väl och rör sist i nötterna. Bred ut på ett bakplåtspapper och låt stelna helt. Bryt i bitar och krossa dem sedan i en mortel.

Innan servering:

Tag fram glassen cirka 20 minuter innan den skall ätas. Pensla glasstårtans kanter med lite vatten så du kan fästa chokladplattorna runt om. Dekorera med färska bär och avsluta med nötkrisp.

 

Vad åt du till dessert på nyårsafton?

In English:

Ice cream cake, the perfect dessert for New Year’s Eve, or for Easter or Mother’s day or.. You see what I mean. Ice cream cake is always the perfect dessert!

Hazelnut and Nutella ice cream cake:

1 Liter of double cream
2 cans sweetened condensed milk
150 g Nutella
100 g hazelnuts
coarse salt

Whip the cream until soft peaks form. Fold in the condensed milk and Nutella. Continue to whip until the mixture has thickened and is really creamy.

Toast the nuts in a medium hot pan, rub them in a clean kitchen towel. Pour back the hazelnuts into the pan and sprinkle with a pinch of coarse salt. Toss around the nuts and salt, finally chop the nuts and stir them into the ice cream.
Fill a springform with the ice cream, cover it with plastic wrap and place in the freezer overnight.

Chocolate Slabs

200 g chocolate

Melt the chocolate in a double-boiler, place a sheet of baking parchment on a tray. Take 1/2 tablespoon of chocolate and spread it out with a spoon or a spatula. Let the chocolate harden completely before gently loosen it from the paper.

Hazelnut brittle:

200 g caster sugar
1 tablespoon butter
1/2 teaspoon baking soda
100 g chopped hazelnuts

Pour the sugar into a dry, clean frying pan. Melt the sugar without stirring over medium heat. When all the sugar has melted, add the butter and baking soda. Mix well and stir in the nuts. Spread out the mixture on a baking sheet ant let cool and harden completely. Break into pieces an crush them.
Take the ice cream out of the freezer 20 minutes before serving. Brush the ice cream cake’s edges with some water so you can attach the chocolate plates around the ice cream cake.
Decorate with fresh berries and finish with the hazelnut brittle.

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Måste bara säga att denna glassen är den absolut godaste glass jag någonsin ätit! Jag har gjort både nutella-varianten och en vanilj-variant som också är supergod, särskilt med varma hallon till. (Vispade då grädden med frön från en vaniljstång, i med lite smält vit choklad som kan uteslutas då det är väldigt sött, sen hade jag hackad vit choklad på toppen) Alla som jag bjudit glassen på har älskat den. Ska göra fler varianter av den för den är UNDERBAR!:) Tack för världens bästa glass-tips!

 2. Stina

  Otroligt vacker tårta! Ett konstverk!
  Jag har glassen i frysen as we speak och får väl erkänna att jag varit där och provsmakat lite… Mmmmm!!! GOTT! Påminner om den godaste glass jag ätit som jag åt i Italien, Nutella granite. Himelen på jorden!
  Tack för receptet, och för en underbar matblogg!

 3. Anna

  Jag gjorde denna fantastiska glasstårta till min 35-årsfest igår! Gästerna tyckte att det var den godaste efterrätt de ätit i hela sitt liv!

 4. AK

  God fortsättning på 2012 och tack för din trevliga och inspirerande blogg som jag följt ett tag nu, och jag kommer fortsätta detta år 🙂
  Vår nyårsdessert var vit chokladpannacotta med passionsfrukt, jättegod!

 5. cupcakegalningen♥

  hej linnea!
  jag har en liten fråga som jag hoppas jag kan få svar på 🙂
  hur gör jag för att få frostingen till mina cupcakes att inte bli så lös? när jag ska spritsa den så håller den inte formen utan rinner ut. jag har försökt hälla i mer florsocker men jag vågar ju inte hälla i för mycket så att den blir extremt söt.
  snälla hjälp!

 6. Sofia

  Åhh va gott det såg ut. Själv var jag ansvarig för efterrätten också och det blev leilas banoffie pie tror jag den hette. Alla blev jätteöverraskade då några va lite emot banan men denna gillade de. Vissa tog flera gånger så jag blev jätteglad.

 7. Sanna

  Åh vad gott det ser ut, synd bara att det är kondenserad mjölk då min blivande inte tål laktos, blir ju att man helst bakar laktodfritt då, men den här såg så god ut så den ska jag testa någon gång! På nyår åt vi glass au four.

 8. Karin Runge

  Mmmm…den ska genast läggas till i efterrätter-att-testa-arkivet, kanske får den en chans redan till Trettondagsafton?! Jag hade tänkt att göra din glass med jordnötter och choklad men det blev en traditionell glassbomb med marängtäcke a´la Leila Lindholm. Blev mums.
  Tack för många inspirerande inlägg 2011!
  //Karin

 9. Lisa

  Det här var den godaste och snyggaste glassen jag ätit! Tack Linnéa 🙂 Undrar när jag ska våga prova att göra den själv…

 10. Julia

  Det där såg jättegott ut!!
  Själv stog jag också för efterrätten under våran middag och det vart en apelsin choklad mousse som kommer att komma ut på min blogg. juliaericsson.bloggplatsen.se och den vart också väldigt god!!

  Mvh Julia