Majssoppa – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Majssoppa

 

Soppa är en klar favorit hos mig, tyvärr delar inte min kära Sebastian samma kärlek till denna perfekta rätt. Han tycker inte att det är mat nog utan vill ha något mer matigt till. Som pannkaka eller massor med smörgås. Så för att få äta soppa här hemma brukar jag muta med det ena eller andra, beroende på hur mycket ork jag har. Igår när vi var hemma båda två gjorde jag majssoppa till lunch. Det är en av mina favoriter och den fanns att läsa om på de flesta matbloggar för ett par år sedan. Självklart har jag gjort precis som jag brukar, nämligen gjort om receptet en hel del, anpassat det till vad som fanns hemma igår.

Gårdagens muta var stekta/grillade smörgåsar och när jag står där och steker på smörgåsarna kommer Sebastian in i köket och kollar ner i stekpannan.
-Ingen öl?

Och för många av er kan den kommentaren verka ganska så konstig, öl i stekpannan när man gör varma smörgåsar?! Japp, allt är den där Fredrik Backmans fel. Han och hans “förätarmat”, alltså mat man äter innan man ska bort på middag. Eftersom risken finns att man blir bjuden på sånt som fisk och det vet ju varenda människa att man inte blir mätt av. Fredriks lite speciella inställning till mat och hur den skall tillredas har satt stora spår i Sebastians syn på mat. När han lassat på en extra stor klick majonnäs eller dressing ler han och säger:
-Som Fredrik Backman skulle ha gjort!
Men det var måndag och vår son var magsjuk. Det blev inga ölstekta smörgåsar till lunch.

 

Majssoppan då, ja den är superenkel att tillreda och passar stora som små tack vare att den smakar lite som tacos. Är ni bara vuxna som ska äta så föreslår jag att krydda på med lite mer chili, den blir extra god när den har lite hetta tycker jag!

Majssoppa, cirka 4 port:

400 g majs (konserverad eller fryst)
1 gul lök
1 msk tacokrydda
salt & svartpeppar
ev chili
6 dl grönsaksbuljong
1 röd paprika
creme fraiche

Hacka löken och fräs den tillsammans med majsen i en klick smör tills löken mjuknat. Pudra över kryddorna och slå sedan över buljongen, låt koka upp och koka cirka 5 minuter. Tag av från plattan och mixa soppan slät med en mixerstav. Finhacka paprikan och ha i den. Toppa varje skål med en klick creme fraiche.

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lise

  Nu kommenterar jag lite sent här, men den där Sebastian har väldigt god bloggsmak! (Sedan hur gott det är att steka saker i öl vet jag inte.)

  Och soppan verkar väldigt god, den ska jag prova! Jag tycker man blir mätt på soppa. Fredrik KAN ju inte tala sanning gällande hur mycket han föräter? Typ världens största macka (i form av en stor limpa) innan han ska äta mat liksom. Men en av de bästa bloggarna har han i alla fall. 🙂

 2. Carina

  Haha min man följer också Fredriks blogg och säger PRECIS samma sak. 😀 Har nästan tänkt spärra Backmans blogg för den för inte med sig goda matvanor. 😉

 3. Sara

  Det är samma sak hemma hos oss, min sambo tycker inte man blir mätt på soppa… Men jag pluggar ofta hemifrån och lagar då lunch till mig själv, så det här ska jag prova någon dag, låter riktigt gott!

 4. Kaksmulan

  Har samma problem med soppa i min familj, men jag brukar passa på att göra soppa till lunch när jag är ensam hemma. Denna ska jag testa snarast för det var en ny variant och det lät jättegott.
  Hoppas lillkillen mår bättre nu!

 5. Emma

  Min man äter inte soppa han heller. Och då går det inte ens att muta med pannkakor. Jag får passa på när jag är själv hemma. Får absolut prova detta. Har nog aldrig ätit majssoppa!

 6. Catrin

  Vi hade majssoppa på vår matlista i veckan som var, men blöev aldrig av att vi gjorde den. Det lät så tråkigt så vi har skjutit på den rätten… Har aldrig testat majssoppa, men den är god i alla fall då? Älskar ju majs i alla fall!

 7. linneasskafferi
  LinnéasSkafferi

  W: Åh, du är inte alls trögtänkt! Majsen ska stekas tillsammans med löken. En miss från min sida som nu är fixad 🙂

 8. Chatrine

  Jag brukar göra just en sån soppa när jag har turen och fått en liten bit lax eller kyckling kvar från gårdagens middag. Då sätter jag tillbaka den på spisen efter mixning och värmer den igen med små bitar av lax/kyckling och vips är maken oxå glad och soppan blir lite “matigare” 🙂