Frukostbröd – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Frukostbröd

 

Idag tänkte jag slå ett slag för det helt vanliga vetebrödet. Mitt i all surdegshets kommer det helt klart i skymundan. För visst är det så, att det inte är mycket som slår ett perfekt bakat surdegsbröd! Riktigt hård skorpa, stora hål som mängder av smör fastnar i och den där karaktäristiska smaken som surdegsbröd har. Men jag kan i ärlighetens namn säga att jag inte är någon surdegsmänniska. Antagligen beror det på att det där glödande intresset för brödbak inte riktigt finns där. Jag vill höfta och chansa, tillsätta en skvätt hallonlikör och i smyg äta så mycket av smeten att jag nästan får ont i magen. Och så hatar jag att misslyckas, jag tar det ytterst personligt och skäms nästan. Och för att bli riktigt duktig när det kommer till brödbak gäller bara en sak. Att misslyckas, lära sig av sina misstag, diska ur degbunken och komma igen.

Men dom här hederliga frukostbullarna är det svårt att misslyckas med. Baka en stor omgång och frys in. Sen är det bara att tina dom i ugnen på morgonen och utan större ansträngning har du ett i princip nybakat bröd att bjuda på!

Frukostbröd, cirka 30 stycken:

50 g jäst
5 dl vatten
1 dl olja
2 tsk salt
1 msk strösocker
cirka 12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, slå över vatten och olja (vill du att brödet skall jäsa snabbare kan du värma vattnet till fingervarmt). Låt jästen lösas upp i degvätskan. Blanda socker och salt med hälften av mjölet och tillsätt det, lite i taget. Arbeta sedan in resten av mjölet tills du har en smidig deg.

Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den, tillsätt mer mjöl om degen känns för kladdig. Dela degen i cirka 30 bitar och rulla till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över dina favoritfrön. Grädda i 220 grader i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna och packa sedan in dem i plastpåsar och frys in.

Tina sedan bröden på 75 grader i ugnen till de är helt genomvarma.

Burkar du baka matbröd? Och blir det med eller utan surdeg?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Benefits Of Coconut Oil

  It’s appropriate time to make a few plans for the future and it’s
  time to be happy. I’ve read this post and if I may I wish to suggest you few attention-grabbing
  things or suggestions. Perhaps you could write subsequent articles regarding this article.
  I want to learn more things approximately it!

 2. Elin A

  Har bakat dessa bröd till sista gram mjöl jag hade:)
  Många mummsiga bullar blev det, tillsatte krossat linfrö i den ena sattsen och torkade tranbär i den andra. Försöker “lura” i mig och maken lite nyttigheter:)

 3. Therese

  Jag brukar försöka att alltid ha hembakt bröd hemma. När jag bakar bröd blir det alla möjliga sorter men för att nämna några: fillimpa, scones, lantbröd, gammelmommas tekakor och rågsiktslimpor..

 4. Mrs Sunshine

  Bakar matbröd ibland, inte så ofta som jag skulle vilja! Tenderar att välja de enklare recepten framför motsatsen. Är absolut ingen surdegsmänniska:-)
  Bra att du slår ett slag för vanligt hederligt franskbröd i dessa LCHF-tider!!

 5. Annika - Bakat och lagat

  Jag bakar i princip allt mitt bröd, men har aldrig bakat med surdeg. Orkar liksom inte ge mig in i den svängen och jag tycker vanligt bröd är väldigt gott! Så förmodligen lär jag fortsätta med det ett tag till även om jag känner att jag borde prova…

 6. Lisa

  Jag älskar att baka bröd! Och jag höftar lite med det jag har hemma, särskilt i filmjölkslimpor, de går ju inte att göra fel med. Däremot har jag aldrig vågat mig på surdeg. Det känns så avancerat och prestigefyllt.. 😉 Men gott är det verkligen – när någon annan bakat det! 🙂

  Ha en fin kväll!