Svartvinbärssylt – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Svartvinbärssylt

 

Något som i stort sett alltid finns i mitt kylskåp är svartvinbärssylt. Det är den perfekta sylten som passar till i stort sett allt. Pannkaka, gröt, fil eller på smörgåsen. Förutom att sylten är god smakar den barndom för mig då den alltid funnits hemma i mamma och pappas kyl. Med jämna mellanrum kommer det nämligen en burk sylt från min mammas moster Elisabet. Hon bunkrar upp frysen med svarta vinbär under sommaren och kokar sedan sylt som delas ut till oss i släkten under året. En mycket god idé och tradition om ni frågar mig. Sylten (eller kanske främst Elisabet) står mig så varmt om hjärtat att den fick komma med i min bok- Gott att ge bort.
Och eftersom jag gillar er läsare så mycket, bjuder jag idag på det finfina receptet som inte är krångligt alls. Perfekt för er som har vinbär i frysen som behöver användas upp innan årets skörd kommer!

Moster Elisabets svartvinbärssylt:

1 kg svarta vinbär (precis mogna)
1 liter vatten
2 kg strösocker

Repa och rensa bären och lägg dem i en stor gryta eller kastrull. Tillsätt vattnet och koka upp. Låt koka utan lock i 15 minuter och skumma av då och då. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt sockret, lite i taget under omrörning. Häll upp i väl rengjorda burkar med tätslutande lock.

Vilken sylt har du alltid hemma i kylen?

bild: Katja Kristoferson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. slots tips

  zoPIVj I was excited to find this site. I need to to thank you for your time for this fantastic read!! I definitely loved every part of it and i also have you book marked to see new stuff in your site.

 2. Cillen

  Testade detta. Blev inge bra med 2 liter vatten!!! Blev mer sop saftsoppa än sylt. Har kollat lite andra recept nu och de innehåller 2- 6 dl vatten!!!! kommer verkligen att halvera mängden, minst!!!! Lycka till

 3. Johanna

  Jag har alltid mormors egengjorda lingonsylt hemma. Klarar mig inte utan den! En gång var det nöd och vi fick köpa en burk i butik. Fy va kemiskt de smakar. Länge leve mormors lingonsylt 🙂

  1. Karin... :-)

   Hej! Skulle du få slut igen så jan ja tipsa om att löpa rårörda lingon istället för sylt. Näääästan som den hemgjorda!

  2. Lotta

   Åh, VAR köpte du svartvinbärssylt? Jag bor mitt i stan och har varken buskar eller bär i frysen… har letat i affärer och på nätet, men hittar ingen som säljer svartvinbärssylt. Min icabutik är ytterst välsorterad men nån svartvinbärssylt kan de inte frambringa.
   Minns du vilket märke det var? Hoppas du eller nån kan hjälpa mig!

   1. linneasskafferi
    LinnéasSkafferi

    Hej,
    Tryckfelsnisse hade varit i farten. Rätt mängd är 1 L vatten. Jag ber om ursäkt för detta och hoppas du har överseende!
    Må så gott!

    Linnéa

 4. Queen of Kammebornia

  Just den svartvinbärssylten är ju den godaste som finns! Min mormor gjorde alltid den och nu gör jag den – men förra sommarens är slut 🙁 himmelsk i morgonyoghurten! Bra tips att frysa och ta fram och koka mer! Tack 🙂

 5. Hedda

  Vilket vackert foto! Sån härlig landet-kök känsla:)
  Älskar jordgubbssylt och -marmelad, min farmor gör en jordgubbssylt som är lite åt mylta hållet= ingen gelékonsistens, untan djupröd saft med stora bärbitar i<3 Kärlek för mej!

 6. Sara

  Svartvinbärssylt är gott så detta måste testas!
  Men en sylt jag alltid har hemma är drottningsylt alternativt mixade jordgubbar med lite socker 😉 mums!

 7. Erica AKA Tomtens Dotter

  Jo, svartvinbärssylt är gott 🙂
  Men jag brukar köra omvända propitioner; 1 kg socker till 2 kg bär. Smaskens, men då får den förvaras i frysen istället för i snygga glasburkar.

  Men den sylt som ALLTID finns i kylen är chilisylt. 🙂