Drömrulltårta – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Drömrulltårta

 

En kär gammal klassiker som man ser mer och mer är rulltårtan. Ett bakverk som har varit hopplöst omodernt men nu börjar dyka upp i tidningar, kokböcker och på bloggar. Att baka en rulltårta går fort, den är lätt att variera och just den här varianten är faktiskt glutenfri. Perfekt att ha i frysen om man har vänner som är glutenintoleranta. Och får man till en snygg rulltårta kan den faktiskt funka som tårta. Rada upp ljusen på rullen och kalasfikat är fixat på bara en liten stund.

Det enda som kan vara lite trixit när du gör en rulltårta, det är att få pappret att lossna från baksidan. Men precis som med biskvierna så är fukt lösningen. Pensla bakplåtspappret med vatten så är det lätt att lossa pappret och rulltårtan går inte sönder. Ett annat tips är att låta hela rulltårtan vila i kylen minst 30 minuter innan de skall skäras upp, då blir det mycket enklare att skära fina skivor.

 

Drömrulltårta:

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt, mins 5 minuter. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Vispa bort alla klumpar med hjälp av en ballongvisp. Vänd försiktigt ner detta i äggsmeten. Rör till en jämnt smet. Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 175 grader i 5-8 minuter.
Ha upp strösocker på ett bakplåtspapper och stjälp upp den varma kakan på pappret. Pensla kakans papper med lite vatten så lossnar det enklare. Lägg över långpannan och låt kakan svalna. Gör under tiden smörkrämen.

Smörkräm:

150 mjukt smör
3 dl florsocker
1 knivsudd vaniljpulver
1 äggula

Rör smör och florsocker mjukt, tillsätt vanilj och äggula och rör till en len kräm. Bred detta över den avsvalnade kakan. Rulla ihop kakan så du får skarven neråt. Rulla in tårtan i bakplåtspapper och låt vila i kylen.

Nu önskar jag er alla en trevlig Valborgsmässoafton!

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Benefits Of Coconut Oil

  I was wondering if you ever thought of changing the structure of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way
  of content so people could connect with it better. Youve got an awful
  lot of text for only having one or 2 images. Maybe
  you could space it out better?

 2. Lo

  Hällde en tsk snabbkaffe i smörkrämen och lite färska vinbär på toppen. Blev toppenmumsigt! Väldigt lätthanterad smet dessutom.

  Tack för tipset.

  Lo nybörjare på glutenfritt.

 3. Mariann

  Aldrig mer!!! Det var absolut det värsta recept jag någonsin provat och då gjorde jag allt enligt receptets instruktioner. Man ska inte ge sig på något man inte provat förut, det är ett som är säkert. Tack, men nej tack!!

 4. Lisa

  Detta recept måste jag prova för jag lyckas aldrig att baka en bra rulltårta! Alla säger ju att det är såå lätt? 🙂

 5. Emilia

  Testade nyss att baka denna. Den sprack, blev ful och jag läste lite fel i receptet. Men god var den! 🙂 (Dessutom mitt första försök att göra rulltårta)

 6. Villa Humlebo

  Åh, drömrulltårta älskar jag!! Men det västa jag vet, är när man ibland får en bit, med en tjock klump smör i…

  Jag lyckas nästan alltid att få mina rulltårtor att spricka… och jag vet inte vad jag gör för fel!?

  Kram Marie

  psssst… älskar dina inspirerande bilder!

 7. Johanna

  Tror du det funkar lika bra att göra det på rismjöl eller maizena? Har inte hittat något potatismjöl här borta i USA och min sambo (som är glutenfri) har pratat om rulltårta i några veckor nu 😉 Så väldigt passande inlägg 😀