Det växer så det knakar – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Det växer så det knakar

I år blir det tredje sommaren vi bor i detta hus. Första sommaren skrev jag min kokbok, andra året kom boken ut och vi fick vår underbara son. Av förklarliga själ har jag inte hunnit med att fixa det jag vill i vår trädgård. Förra året la vi grunden till det som skall bli köksträdgården. Enkelt och lättskött ska det vara med pallkragar på en fin grusbädd. Pallkragarna har jag nu fyllt med jord och gödslat ordentligt. Längre än så har jag tyvärr inte kommit. Det får bli nästa veckas projekt att fylla pallkragarna med potatis och små frön. Sen hoppas vi på frostfria nätter, lagom med regn och ganska mycket sol. Ok?

Något som växer och frodas utan att jag lyfter det minsta lilla finger, det är brännässlorna. På varenda liten fri yta tränger dom upp. I rosenbuskarna, under vinbären och i grusgången. Funderar skarpt på att sätta upp en skylt vid vägen med texten “självplock av brännässlor”. Undrar om det skulle funka?

Förutom dessa brännässlor har vi rabarber i trädgården, tre stycken närmare bestämt och dom växer på de mest konstiga ställen. En växer helt runt en stor björk. Men jag tror allt att rabarbern fanns där innan björken.. Och så har vi mer vinbärsbuskar än vad en människa klarar av. Det fina med dessa buskar och plantor som kommer år efter år är att de inte är så krävande. Självklart mår vinbärsbusken bra av att beskäras och pysslas om, men hinner du inte med det ett år så sviker den inte för det. Sånt gillar jag!

Hur ser det ut i era trädgårdar? Vad ploppar upp i backen?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. minecraft games

  Heya i am for the primary time here. I came across this board and I in finding It truly useful
  & it helped me out a lot. I’m hoping to provide one thing
  again and aid others such as you helped me.

 2. Jennie Svensson

  Hejsan!
  Älskar att ha en egen trädgård med frukt och bär, dock mycket jobb men så gott =)
  Jag hoppas du plockar alla nässlorna nu när dom är små och gör nässelsoppa. Gör först en puree av nässlorna som du fryser in, tillsätt sen bara vatten när du ska servera!
  Ha det gott och tack för en intressant matblogg!!

 3. Jessica Lindgren

  Förra året byggde vi stora odlingslådor och planterade både kryddväxter, grönsaker och annat. Det blir så lättskött och bra och växte så det knakade.
  Det som definitivt växte mer än önskat och som jag vill varna dig för är mynta. Jag planterade den i en hink men när jag märkte att den tagit sig utanför hinken grävde jag upp den nu i vår… den hade sprängt hinken och nu blir jag inte av med den hur jag än försöker – den kommer igen, igen och igen. Så ingen mer mynta – någonsin! Det som växer snällt och bra är månadssmultron som kommer hela sommarne, busktomater (Tiny Tim), rosmarin, timjan mm. Finns hur mycket lättodlat som helst!

  1. Joko

   skjf8nne godt at tanke fyke, og det e5 lesa ff8dselsehistoriar blir nesten som sgpnmselsprorakaeda Eg kan jo sei det, eg har vert med pe5 mange ff8dslar her nere ne5, og dei fe5r ikkje tilbud om nogen smertelindring. Men de klare det. Damer i alle e5r har ff8d, se5 eg tenke pe5 det at ne5r det blir min tur ska eg o klara det. se5klart e det nok kjempe utfordrande, men ne5 du vett om premien du fe5r se5 e det nok heil overkommelig:)

 4. Alexandra

  Ja det är roligt med trädgård och allt man kan odla däri. Kan snart skörda de första rabarberstjälkarna ska bli got att göra något av riktigt färska rabarber.
  Och vinbär det finns det också, om du har mycke vinbärsbuskar får du ju fyllt frysen med saft inför vintern?! Och mycket annat kan man ju också göra av de goda vinbären.

 5. Sanna

  Vi har precis flyttat till vårt hus och väntar med spänning på allt som dyker upp. Hitills har vi upptäckt rabarber och en massa smultron.