Glaze – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Glaze

Ja det ät inte bara grillens termometer som påtalar värme, ute blev det riktig sommar över en natt! Sommarkläderna fram, på med solskyddsfaktorn och ut i det fina vädret. Jag måste ju erkänna att dagar som dessa är det riktigt fint att vara hemma och mammaledig.
Som jag förstod är ni många där ute som dragit igång grillsäsongen och idag tänkte jag tipsa om mitt allra bästa recept när det kommer till att grilla.

Jag älskar grillad mat, kyckling, korv grönsaker eller lite fin fisk. Men en riktigt väl grillad bit kött är det inget som slår. När jag bodde ensam åt jag väldigt lite kött och kunde riktigt längta efter att komma hem till mamma och pappa och sätta tänderna i en rejäl köttbit. Av mig blir det aldrig någon vegetarian, det är då ett som är säkert.

 

Att välja recept när man ska grilla är som att snava genom djungeln. Vad ska man ha, marinad, rubbing, glaze, helgrillat, spett eller i skivor? Så många val, men också, så många sommarkvällar. Skriv upp alla recept och tillvägagångssätt du gillar och beta av dom ett efter ett. När sommaren är slut har du garanterat hittat en eller ett par favoriter som kvalar in på listan med sådant man gör om och om igen.

Mitt bästa är att göra en glaze. Perfekt om man kommer på i sista stund att man ska grilla då du bara penslar på grillsåsen undertiden du grillar. Det finns nog lika många recept på marinader och glaze som det finns grillmästare, men här är min favorit.

Glaze, räcker till ca 800 g kött i skivor:

1  dl ketchup
1 lime
1 msk honung
2 tsk liquid smoke
salt
svartpeppar

ev smaksättning, ingefära, vitlök, chili, örter mm.

Blanda ketchup med saften från 1 lime, honung, liquid smoke och generöst med salt och svartpeppar. Ha ev i någon smaksättning. Pensla köttet innan du lägger det på grillen. Pensla sedan köttet på båda sidor ett par gånger under tiden du grillar.

Vad använder du helst? Glaze, marinad eller rubbing?

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ditt namn KarinW

  Jag marinerar oftast eller rubbar in kryddor omjag har brådis men nästa gång ska din glaze testas!

 2. Lise

  Hej Linnea! Jag gillar verkligen din blogg, den är toppen! (Nu kan inte jag grilla kött, alls, eller tillaga det heller. Lämnar det till andra som inte lagar det tills det är alldeles för genomstekt/grillat. I vilket fall.) Jag undrar om du har något inlägg med tapas? Eller smårätter för den delen, som är bra att servera som tilltugg vid festligheter. 🙂 Jag har tittat lite i ditt arkiv och sökt men inte hittat något.

  Återigen, tack för en toppenblogg, tänk om man hade kunnat äta blogginlägg!

 3. Catharina

  Jag brukar marinera köttet. Enkelt och gott. Bästa tipset är dock till färdiga frysta hamburgare: låt dem tina någon halvtimme i marinad innan grillning. Nu senast tog vi Texas smokehousesås. Köpta burgare blir lätt tråkiga och smaklösa annars!

 4. Camilla

  Jag älskar att göra en marinad med en neutral olja, chipotle (starkt och gott, man får ta efter vad man tål i styrka), några kvistar repad rosmarin, en skvätt japansk soja, en liten skvätt äppelbalsamvinäger också ngn droppe coloritsoja om man vill ha en mörk marinad. Mixa allt till en slät marinad och marinera.. riktigt gott till fläskytterfilé.
  Ngt som vi ska göra till helgen kalas.