Rabarbergröt – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Rabarbergröt

Jag antar att det är fler än vi som haft en regnig dag. Men jag måste säga att trotts det ihärdiga regnandet har dagen varit fantastisk. Egentligen var det meningen att vi skulle så gräsmatta idag då halva vår trädgård är uppgrävd, men regnet och blåsten satte stopp för det hela. Så vi bjöd arbetsstyrkan på korv med bröd och istället för att gå ut och få något vettigt gjort satt vi inne vid köksbordet och drack mängder av kaffe och pratade hela eftermiddagen. Det är inte ofta man unnar sig en hel eftermiddag att sitta och inte göra annat än att umgås.

Men rastlösheten satte ganska snart in och jag gick ut för att plocka rabarber i regnet. Och herre jösses vad mina rabarber har vuxit sedan jag tittade till dom tidigare i veckan! Jag plockade av massor av stjälkar och ändå finns det i överflöd.
Hälften av rabarbern blev till gröt och den andra delen blev det rabarbermarmelad av.

Varje höst brukar vi äta äppelgröt och jag tänkte att det måste gå precis lika bra att koka på rabarber, och det visade sig funka finfint!

Rabarbergröt:

3 dl grötris
6 dl vatten
1 tsk salt
10 dl rabarber
1 vaniljstång
socker efter behov
ev mer vatten

Mät upp vatten, ris och salt i en kastrull. Låt detta koka upp och småputtra i ca 10 minuter. Slanta rabarbern och ha i dem tillsammans med en delad vaniljstång. Låt allt koka i ca 30 minuter, ha i mer vatten om gröten känns för tjock. Smaka av med socker, jag tog i cirka 4 matskedar i min gröt. Servera den varma gröten med iskall mjölk.

Vad gör du helst av dina rabarber?

bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. http://google.com

  Great posts from you, man. I’ve understand your stuff and you are just too fantastic.
  I really like what you have here, especially like what you are stating and also
  the way in which you say it. You make it enjoyable. I can’t wait to find out more of your
  articles. This is really a terrific website.

 2. Josefine

  Vilken spännande kombination! Jag har prövat rabarberpaj, rabarber- och jordgubbssylt och idag gjorde jag bullar med sylten i. Ska dessutom göra rabarbersaft imorgon… Men gröt, det har jag aldrig testat. Jag äter gröt varje morgon så det låter som ett givet testrecept 🙂

 3. Kaksmulan

  Jag ska precis gå ut och plocka mina första egenodlade rabarber på flera år. Ska nog bli soppa och saft denna gång men din gröt lät ju onekligen spännande!

 4. Madeleine

  Rabarbergröt har jag aldrig hört om men det lät väldigt gott. Det måste provas.
  Annars är jag nog en rabarbersaft och rabarberpaj människa.
  Väldig trevlig blogg du har.

 5. Matilda

  Låter väldigt gott med rabarbergröt!
  Jag lagar varje år saft av rabarber, rabarbersaft, rabarber- och jordgubbsmarmelad (den godaste marmelad jag ätit!) och rabarbersmulpaj, ett måste! Sen brukar jag alltid hitta nya saker jag vill baka och laga.

 6. Bettina

  Så gott det låter! Jag tänkte åka hem till mamma och pappa i veckan och sno med mig lite rabarber hem. Även mammas recept på rabarberpaj kommer följa med och sen blir det nog lite rabarbergröt av skörden också! Tack för tipset!

 7. Tish

  Åh vad gott det lät! Måste provas. Allt med rabarber är himla gott. Men mina favoriter är nog kräm och saft. Mmm så gott!

 8. Jennie Svensson

  Kan du inte lägga upp receptet på marmeladen du gjorde? O har du något bra recept på rabarbersaft så tas det tacksamt emot!! O ibland får man faktiskt ha en sådan dag, det e då man samlar på sig all den där energin man behöver alla andra dagar!!

 9. Alexandra - kärlek på tallrik

  Rabarbergröt var nytt för mig, vilken grej! Låter hur gott som helst! Och ibland är vi värda att bara få ta igen oss och ha det trevligt en eftermiddag, så det tycker jag var ett bra beslut av er i regnet 🙂 Jag har heller inte gjort många handtag; bara läst mattidningar och halvslumrat. Inte helt fel 😉