Rabarberpaj 6 juni – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Rabarberpaj 6 juni

Så är snart Sveriges nationaldag till ända. En dag som bjudit på typiskt svenskt väder; både sol och en hel del regn.
Dagen till ära har vi ätit rabarberpaj, vad passar bättre att fira dagen med än denna fantastiska primör som faktiskt finns i var mans trädgård? Det finns knappast något härligare än de där första späda rabarberstjälkarna som verkligen viskar att våren är på intåg. När vi sedan som nu, befinner oss i början på juni svajar de tunna stjälkarna under bladens tyngd och hur mycket du än skördar verkar det alltid finnas i överflöd. Visst är det ganska fantastiskt?

En paj svänger man ihop på ett par minuter, den här är en variant på den paj min mamma alltid gör. Dock har jag tillsatt mer mjöl så det blir lite mer som en smulpaj.

Rabarberpaj:

4 stjälkar rabarber
1/2 dl strösocker
1 knivsudd vaniljpulver

150 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl

Skölj rabarbern och skär den i tunna skivor. Lägg rabarbern i en pajform och strö över socker och vanilj.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sockret. Rör i bakpulver och vetemjöl. Blanda samman allt till en smulig deg. Strö degsmulorna över rabarbern. Grädda i 220 grader i cirka 25 minuter. Pajen ska få fin färg och rabarbern skall börja ge ifrån sig saft. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Hur har du firat vår nationaldag?

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Har du mycket rabarber i trädgården? Gör rabarbergröt!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elise

    Så gott med rabarberpaj!! Försökte mej på denna här i Kanada men då det var lite svårt med att översätta dl till cups blev det mest improvisation. Gott blev det iaf:)
    Här där jag bor strör de lite kanel över rabarbern innan degen smulas på. Rekommenderar att prova då det är oväntat gott:)

  2. Tish

    Det där såg INTE lite gott ut! Jag och min kille firade in med stooor god glass på smultronstället i Söderköping, strosade längs med kanalen och avslutade med picknick i det gröna med kära vänner. Fantastisk dag + väder här!