Axels födelsedagstårta – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Axels födelsedagstårta

 

Igår fyllde vår älskade lilla son Axel 1 år. Och precis som alla andra småbarnsföräldrar säger jag att tiden fullkomligt rusar fram. Varje dag lär han sig något nytt. Ett ord, en min, en rörelse eller ett läte. Det senaste är att låta som kossan, fast istället för muuu blir det buuu.

På ett år har han gått från ett försvarslöst spädbarn till en liten kille som inte vet vad blyghet är och har en vilja av stål. Alltid glad och precis som sin far är han en mästare på att göra olika miner.

Under eftermiddagen fylldes altanen av barn och föräldrar som kom för att fira vår lille kille, ett riktigt somrigt barnkalas blev det med massa bus och lek med alla fina saker i trädgården.

 

Att hinna med att dekorera en tårta när man har en ettåring som snor runt benen på en hela tiden är inte det lättaste. Han gjorde sitt bästa för att sabotera genom att försöka köra in en leksaksbil rakt in i tårtan. Så det fick gå undan från min sida. Tårtan är täckt med helt vanlig grädde som jag spritsat på med en rostyll. Inspirationen kom från vad man i USA kallar för en”ruffle cake”, då man också använder en rostyll att spritsa med. Men jag ville få tårtan att se mer levande ut och vred och vände därför på tyllen vart efter jag spritsade. Perfekt om man inte har så gott om tid då det enligt mig bara blir snyggare om allt inte är helt perfekt.

Tårtan fyllde jag med rabarber och jordgubbskompott och vaniljgrädde. Somrigt och hur gott som helst.

Till tårtbottnarna använde jag detta recept. Dock bytte jag ut 1 dl vanligt vetemjöl mot potatismjöl. Bottnarna blev otroligt höga och luftiga, om det var tack vare potatismjölet eller att jag vispade ägg och socker väldigt länge vet jag inte. Men lyckat blev det!

Till fruktfyllningen kokade jag bara lika delar rabarber/jordgubbar med lite socker och lät det svalna.
Till vaniljgrädden tog jag 3 dl vispad grädde som jag blandade med 2 dl vaniljsås. Grädden blir fast och perfekt att fylla tårtan med.
Alla bottnar penslade jag med rabarbersaft för att de skulle bli så saftiga som möjligt. Innan jag spritsade ut grädden täckte jag hela tårtan med ett tunt lager grädde.

En klassisk jordgubb och gräddtårta, fast i en lite modernare tappning.

Vad för slags tårta gillar du bäst?

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. thomas

  Fin tårta.
  Min favorit är princesstårta. Det är lite meckigt att göra marsipanen själv, men kul om det är inte för varmt.

 2. Villa Kamomill

  Vilken härlig och inbjudande tårta! Den är väldigt inspirerande med den blå grädden och de röda jordgubbarna, man äter ju även med ögonen! Tack även för receptet.

 3. LindaB

  Åh vad fin! Snälla berätta vad det är för tyll du använder när du skriver rostyll. är det något speciellt märke eller storlek?

 4. Jennie

  Hej !

  Vilken underbart mysig blogg du har, man blir så sugen på allt fint du gjort, och dessutom jätte fina bilder.

  Ha en bra dag !

 5. matologi

  Jag önskar så starkt att tårtor var min grej för rackarns vad vackert det är. Men, jag är mer av en snitt- och förrättstjej. Men ska jag välja en tårta får det bli marängtårta eller någon ljuvlig chokladtårta.