Lasagne med svamp – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Lasagne med svamp

Lasagne, det måste ju vara den ultimata maten. Det funkar lika bra att äta lasagne en vanlig torsdag med familjen som en ruggig lördagkväll med vänner. I veckan gjorde jag en rejäl omgång som har räckt till både middag och sedan ett helt gäng matlådor. Perfekt att ha i frysen och ta fram när tiden är knapp eller när man helt enkelt är för slö för att laga mat.
Min lasagne innehåller inte någon sås, utan jag brer på ett tjockt lager av creme fraiche och grädde överst som jag toppar med riven, vällagrad ost. Det blir galet gott!

Det är inte ofta jag lagar samma mat fler gånger, men den här lasagnen återkommer jag till ofta. Tyvärr hade jag inte alla ingredienser hemma denna gång. Så det blev en variant av orginalet.

Lasagne med svamp:

1 kg nötfärs
färsk svamp, gärna kantareller
10 cm purjolök
2 stora paprikor
1 dl balsamvinäger
1 fp krossade tomater
2 dl köttbuljong
örtsalt
peppar
en nypa socker
oregano, timjan, dragon och mejram

 

3 dl creme fraiche
2 dl grädde
örtsalt
2 dl vällagrad ost/parmesanost

lasagneplattor med basilikasmak

 

Värm ugnen till 220 grader.

Skiva och fräs svampen i en gryta. Strimla pujolöken, skär ner paprikan i småbitar, stek detta mjukt i en gryta. Tag av detta och bryn köttfärsen, tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, buljong, örtsalt, peppar, socker och örter. Blanda i svamp, lök och paprika. Låt puttra tills då får en tjock sås och smaka av eventuellt av lite mera salt.
Varva köttfärssåsen med lasagneplattor i en ugnsfast form. Vispa samman creme fraiche, grädde och salt till en tjock kräm och häll detta över. Riv osten och sprid ut den i ett jämnt lager. Ställ in formen i nedre delen av ugnen, så inte osten bränns vid. Gratinera i cirka 30 minuter i 200 °C eller tills pastan är genomkokt.

Jag serverade kokt broccoli till.

Är ni duktiga på att laga mat så det räcker till matlådor?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Coconut Oil

  you’re actually a good webmaster. The website loading velocity is amazing.
  It kind of feels that you’re doing any unique trick.
  Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a excellent job in this
  matter!

 2. Emma

  Jag älskar ditt originalrecept på lasagne innerligt!!! Har gjort det så många gånger sen du först skrev det och det brukar bli väldigt omtyckt. Har faktiskt inte gjort nån annan variant sen jag läste det men kommer att göra en svamplasagne med pesto ikväll då jag ska ha tjejmiddag och flera av tjejerna är vegetarianer…

 3. Erica AKA Tomtens Dotter

  Lasagne är ju perfekt frysmat. Jag brukar inte tillaga dem innan jag slänger dem i frysen, utan fryser dem i folieformar och slänger in dem djupfrysta i ugnen. Det är toppen, då blir de ju nylagade. Annars kan mat gärna få en liten fryskänsla.