Beer can chicken – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Beer can chicken

För ett par veckor sedan invigde jag den här fantastiska ställningen som vår käre granne Erik svetsade ihop till mig i somras. Alla ni som provat att göra beer can chicken vet att det kan bli lite ostadigt, med denna mojäng står det garanterat still, ingen droppform behövs under och all köttsaft tas enkelt tillvara på.
Har man inte som jag, en snäll granne som fixar sånna här fina grejer, ja då trär man bara på kycklingen på en 33 cl ölburk.

Drick upp 1/3 av ölen och ha sedan i massor av färska örter, vitlök och citron. Kycklingen skall grillas på indirekt värme (kolen ligger runt om istället för rakt under) och jag lovar att kycklingen blir den möraste du varit med om. Har ni redan ställt undan grillen för säsongen testade en annan granne att köra detta i ugnen. Och det fungerade det med!

Beer can chicken:

1 kg  färsk, hel kyckling
33 cl öl, gärna en smakrik variant
färska örter (timjan, rosmarin mm)
3 vitlöksklyftor
1 citron
salt & peppar

Drick upp 1 /3 av ölen, grovhacka örterna och krossa vitlöken. Lägg detta i burken med öl. Dela citronen och gnid in kycklingen med citronsaft, salt och peppar.
Trä på kycklingen på burken. Gör en form av aluminiumfolie, lägg den på den heta grillen och ställ sedan på ölburken med kycklingen. Lägg på locket och grilla cirka en timme eller tills köttsaften är helt genomskinlig.
Gör en god sås på den härliga skyn, servera världens godaste cole slaw till.

Har du testat beer can chicken någon gång?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Henrik - En salig soppa

  Det här är en klassiker som håller hög kvalitet. De som inte provat bör ju göra detta omgående 🙂
  Tyvärr inte tillgång till grill längre så det får bli i ugnen i fortsättningen.

  Mkt trevlig blogg du har här 🙂

 2. Keramikrik

  Ser kul ut! Min son testade detta i somras och sa att det blev fantastiskt gott! Själv har jag aldrig provat, men blev sugen på att göra det nu. Tack för mycket fin inspiration i bloggen!
  // Åsa

 3. matilda

  Jag testade detta när jag var i Mexiko på utbyte – hur gott som helst. Men då kallades det “pollo violado”… 🙂

 4. Angeliqa

  Min man testade att göra Beer can chicken i somras men han måste ha gjort något fel för den blev aldrig färdig då tillslut slängde jag in den i ugnen utan ölburk.

  1. linneasskafferi
   LinnéasSkafferi

   Hmm.. Hade han lock på grillen och rejäl värme? Har aldrig varit med om att den inte blir klar, brukar ta dryga timmen ungefär beroende på storlek.

 5. Tulle

  Yes, en favorit här hemma! Däremot brukar vi använda riktigt torr äppelcider, chili, vitlök och örter istället, men det är gott med öl också.
  Vilken snäll granne du har, lyllo!

 6. Kinna

  Det blir toppen. Jag fick en annan typ av ställning av en av mina uppdragsgivare. Ställningen kom från Weber. Kycklingen blev, just som du skriver, en av de möraste jag tillagat.