Äppelkaka – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Äppelkaka

 

I år har vi inte fått ett ända ätbart äpple i vår trädgård. Trotts att vi har 4 äppelträd. De få äpplen som fanns på träden ruttnade innan de ens var mogna. Men som tur är börjar det finnas fina svenska äpplen i matbutiken, så vi veckan köpte jag en stor påse.

Det finns ju så mycket gott man kan göra med äpplen, och idag gjorde jag en av mina favoriter. Nämligen Sebastians gammelmormor Ragnhilds äppelkaka. Ett sånt där fint recept med kaffekopp som mått istället för deciliter. Av någon konstig anledning känns det fint att ta fram en tunn gammal kaffekopp och måtta upp socker och mjöl med.
För dig som inte har skåpen fulla med vita kaffekoppar i porslin med rosa blommor på att måtta med,  så kan jag tala om att 1 kkp är lika med 1.5 dl.

Ragnhilds äppelkaka är fantastisk enkel att baka, allt du behöver är socker, ägg, mjöl, smör, äpple  och en lite kanel. Dessutom är den hur god som helst! Ytan blir härligt knäckig och det är helt omöjligt att bara ta en liten bit!
Kakan bakas bäst i en helt vanlig avlång brödform. Den ska inte jäsa upp och bli hög, bara ett par centimeter sådär.

 

Ragnhilds äppelkaka:

1 ägg
1 kkp strösocker
1 kkp vetemjöl
50 g smält smör
2 äpplen
strösocker & kanel

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en form (smöra och bröa eller klä med bakplåtspapper). Skala och kärna ur äpplena, skär dem i tunna skivor och stick ned dem i smeten. Strö över socker och kanel.

Grädda i 180 °C i 30-40 minuter.

Vad gör du helst av dina äpplen? Mos, kaka eller äter du som som dom är?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. linneasskafferi
   linneasskafferi

   Hej Anja,

   Visst är det en supergod och lättlagad kaka!

   Just recept är det väldigt svårt att ha copyright på. Det räcker att ändra en sak i ett recept för att det är ok att skriva att det är ens egna. Även om recepten är väldigt, väldigt snarlika, det är bara mandelspånen som skiljer, så kan jag inte hävda att det är mitt recept.
   Men tack för att du är uppmärksam! Det händer att bloggare tar både recept och bilder rakt av utan att ange källa eller kolla så det är ok.

   Ha en fin dag!
   Kram Linnéa

 1. Lovisa

  Vilken fantastiskt god äppelkaka! Har redan hunnit göra den flera gånger och den uppskattas av alla som ätit den. Kommer definitivt bli en klassiker hemma hos oss, tack för receptet!

 2. Marie

  Vilken aptitretande bild! Känner närmast en vördnad inför svenska höstäpplen, det är ren lycka! Förutom att äta dem som de är älskar jag att steka dem i smör, råsocker, kanel och lite chili. Ljuvligt till krämig vaniljglass!

 3. Anna Lindström

  Hej!

  Vilken fin blogg du har! Jag älskar själv att baka, allt från matbröd till tårtor mm.

  När jag läser i din blogg blir jag så inspirerad till att baka, jag passar nog på imorgon då jag är ledig. Då provar jag den där äppelkakan, den verkar ju hur god som helst!

  Mvh,
  Anna

 4. Susanne Ohlsson

  Åh den äppelkakan såg god ut! Våra äpplen plockade jag ner och åkte iväg med till ett musteri. Det blev ca 38 kg och vi fick 57 flaskor med must. Det är så gott och perfekt att ha till jul. Kram 🙂

 5. Nina i Vinglagården

  Oj vilken fantastisk blogg och smarrigt recept! Detta skall jag testa på idag – och jag har på riktigt en liten bak – kaffekopp från min kära mormor. Den dyraste ägodelen i köket idag!

  Jag skall öppna en gammaldags lantcafe på sommaren och är på ständigt jakt efter ideer och recept dessa tiden.
  Därför blev jag så glaaaaaaaaaaaad när jag hittade din blogg!

  ha det så bra i höstmörkret!