Skurna pepparkakor – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Skurna pepparkakor

I början av veckan kom den första snön här, inte för att den låg kvar ens ett dygn men ändå. I och med denna händelse tyckte jag mig ha all rätt att ställa mig och baka pepparkakor. Det är ju ändå första november i dag folk! Sen råkar det vara så att dessa skurna pepparkakor är mina favoriter. Söta, knapriga och gyllenbruna (ok, en halv plåt blev kolsvarta och helt oätliga…) och fulla med små bitar av mandel.

Nuförtiden har jag alltid en liten assistent med mig i köket som sitter uppflugen på köksbänken. Att hjälpa till och ha i ingredienser, röra och kladda är hur spännande som helst! Och rätt som det är kommer man på honom med fingrarna i kakburken så att säga. Idag satt han och var helt överlycklig över att han fick tag på några kuber smör som han doppade i socker innan han smaskade i sig dom…

Skurna pepparkakor är busenkelt att göra, se bara till att degen får vila i  kylen minst 60 minuter. Då är det inga problem att skära kakorna i tunna, fina skivor och sedan grädda!

Skurna pepparkakor, ca 70 st:

200 g smör
2 dl  strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk kanel (ha gärna i lite mer för extra julig smak)
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
1 ½ dl hackad sötmandel

Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel.
Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.

Har du tjuvstartat med något juligt än? Pepparkakor, julmust eller glögg kanske?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Evelina

    Hej, undrar lite om man nu inte hinner göra en sats pepparkaksdeg utan köper, går det fortfarande att göra skurna pepparkakor eller måste man ha ett speciellt recept ? kram eve

  2. Anna

    Provade detta recept i helgen, och oj vad goda de var! Hemgjord pepparkaksdeg kan lätt bli lite smaklös, men de här smakade riktigt mycket. Tack för ett jättebra recept!

  3. Sara

    Fina! Börjar faktiskt längta lite till advent och just skruna pepparkakor tycker jag inte känns lika fuskigt som granar och hjärtan. Ska nog bara en sats i helgen! 😛

  4. Katarina

    Skurna pepparkakor har jag aldrig bakat, men något jag borde prova! Jag önskar Ikea här i Singapore tar in julmust och glögg i år, då skall jag köpa 🙂

  5. Karin

    Åh, vad härligt! Dom ska jag prova! Men, nej, ingenting än!
    Jag älskar jul så mycket, så om jag inte höll mig till första-advent-gränsen så skulle jag ha jul året runt!! Tack för en bra blogg!!!

Annons