Syltrutor – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Syltrutor

Jag får ofta frågan vilken/vilka mina favoriter är när det kommer till kok och bakböcker. Vid det här laget börjar jag ha en gedigen samling, jag har inte en aning om hur många titlar. Men fler än jag egentligen behöver, så mycket kan jag säga. Trotts att många böckerna är skrivna av populära och duktiga kockar så använder jag mig främst av två böcker, Sju sorters kakor och Bonniers Kokbok. Det är kanske inte just där jag hittar den mesta inspirationen men, de är pålitliga och är i matvärlden nästan som lexikon.

I sju sorters kakor finns många godbitar, bland annat ett recept på syltrutor som jag verkligen älskar. Kakorna kan ätas precis som dom är men vill man lyxa till det kan man servera vaniljsås eller en kula glass till!

Som alltid har jag gjort lite småändringar i receptet, men det är i stora drag likt det du hittar i boken!

Syltrutor ca 20 stycken:

4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg

3 dl sylt (allra helst lingonsylt, men det går även bra med annan sylt)

Strössel:
75 g smör
2 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda de torra ingredienserna, skär smöret i små kuber och finfördela det i de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och blanda allt till en smulig deg. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna (20×30 cm). Fördela sylten över degen

Smält smöret och blanda i havregryn, socker och vaniljsocker. Rör om väl och strö detta sedan över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter i 225 °C. Låt kakan svalna innan du skär den i fyrkanter.

Så, ta och baka något gott till morgondagens fredagsfika!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. minecraft games

  Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Cheers

 2. Louisa

  Very interesting article, i think you can make linneasskafferi.se go viral easily using one tricky method.

  Just search in google:
  Skelap’s Method To Go Viral

 3. Evelina

  Hej! Jag brukar använda det här receptet från boken, men idag hade jag inte boken till hands och gick efter detta recept. Det är ju så sjukt gott, men vad jag blev frustrerad över var att det inte stod vilket gradantal man ska ha på ugnen.

 4. Charlotte Stiernspetz

  Jag bakade också dessa syltkakor från Sju sorters kakor för några veckor sedan och håller verkligen med om att de är goda och att Sju sorters kakor är en väldigt bra och användbar bok!! Tack för en fin blogg.

 5. Isa

  Åh, vad goda de är! Minns att både mamma och min dagmamma brukade göra dessa lingonkakor, som vi kallar dem, när jag var liten. Mest på hösten, kanske för att lingon hör hösten till… Ska nog göra dem här hemma snart!