Dulce de lecheglass utan maskin – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Dulce de lecheglass utan maskin

 

Trotts att det faktiskt snart är december och vintern står på lur bakom dörren bjuder jag idag på ett glassrecept. Och inte vilket recept som helst, mina damer och herrar låt mig här presentera krämig vaniljglass med dulche de leche. Är du som jag en riktig gottegris och svag för sånt som är riktigt sött? Då garanterar jag att du älskar detta.

Basen till den här glassen är den numera legendariskt enkla och goda varianten med grädde och kondenserad mjölk som du inte behöver ha någon glassmaskin för att göra. För att få till kolasåsen i glassen kan du ta den enkla vägen eller den jätteenkla vägen. Välj själv vad som passar dig för dagen.

Glassen räcker till hur många som helst och blir ganska mäktig, speciellt om du serverar den efter maten.

Glass utan maskin,

7 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
2 krm äkta vaniljpulver

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas, ha i vaniljen, vänd ner den kondenserade mjölken. Blanda väl.

Dulche de leche:

Lägg en burk sötad kondenserad mjölk i en kastrull (tag bort allt papper på burken och se till att den är hel). Fyll på med vatten i kastrullen och lägg på ett lock. Koka upp och låt sedan koka i 3-4 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten. När du väl har öppnat burken går det inte att fortsätta att koka den. Jag gillar när kolakrämen är djupt gyllene och riktigt tjock. Det får du när den kondenserade mjölken får koka länge.

Späd kolakrämen med lite mjölk tills du får önskad konsistens.

Ha upp glassen i en form. Ringla i kolasåsen och blanda lite halvnoga. Blir det någon klump här eller där gör det inget.
Frys in i minst 6 timmar. Tag ut glassen i god tid, ca 20 minuter innan den skall serveras. Då blir den som godast!

Ja, det var den enkla varianten. Om du nu inte har två burkar kondenserad mjölk hemma, eller helt enkelt inte orkar vänta över 3 timmar på att få till en kolasås. Då kan du helt enkelt hugga fösta bästa tub med kolasås i mataffären och ringla i den i glassen.

 

Vilken glass gillar du allra bäst?

Till helgen kommer massa adventsinspiration, så håll utkik!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ing-Britt Swartling

  Jag förstår inte vad du menar. Har du den vanliga vita kondenserade i glassen och bara karamelliserade som rippel i glassen.

  1. linneasskafferi
   linneasskafferi

   Precis, en burk kondenserad mjölk har du i glassen. Och en kan du koka och göra dulce de leche av och ringla i glassen. Om du vill. Annars går det såklart bra att smaksätta med vanlig kolasås också 🙂

 2. Johanna

  Nu tänkt göra denna glass länge men i helgen blir det äntligen av! Har gjort den förr men då utan dulce de leche, tänker att det kanske vore idé att bryta av med nå bär/frukt, vad skulle du tipsa att man har till?

 3. Elin

  Har börjat följa din blogg då jag testat dina recept, mycket gott! Jag har också startat en blogg om mat och mycket gott, även lite egna tankar. Du har inspirerat mig! 😀

 4. Mamma Tish

  Ohoj vad gottit det ser ut! Polkaglass är min bästa glass! När jag var liten gjorde jag ofta egen. Minns hur jag fyllde en plastpåse med polkagrisar som jag sen hamrade sönder. Det var roligast. Var länge sen jag gjorde den glassen nu.

 5. Mia

  Åh, vad gott det låter. För ca ett år sedan hittade jag ditt recept på den här glassen, vi har gjort den flera gånger och den har spridit sig bland släkt och vänner.
  Funderade lite på det där med grädden. I det gamla receptet är det 5dl grädde till en burk kondenserad mjölk, men här har du 7dl. Vad gör det för skillnad? Lite mindre sött antar jag, påverkas konsistensen? Andra för-/nackdelar?