Lax i ugn – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Lax i ugn

_MG_2650

 

Laxfiléer i ugn, under ett täcke av smaksatt färskost. Kan det bli mycket enklare än så? Det här är ett recept jag ofta tar till när tiden inte riktigt räcker till på vardagarna men jag ändå vill servera bra och vällagad mat.

Det fina med det här receptet är att det finns ju en uppsjö med smaker av färskost. Så man behöver inte tröttna, då är det bara att testa en ny smak. Jag brukar för det mesta ha ett par burkar i kylen då jag tycker att smaksatt färskost är ypperligt bra som smaksättare i allt från gratänger till att bara ha på en smörgås.

Det absolut viktigaste i det här receptet är att använda god kvalité på fisken. Betalar man 39.90 för ett 4-pack styckefrysta laxfiléer så smakar de därefter för det mesta.

Jag brukar inte tänka att vi ska äta fisk minst en gång i veckan, jag gillar fisk och tycker därför inte det är svårare att få in det bland veckans maträtter än kyckling. Men handen på hjärtat, äter ni fisk varje vecka hemma hos er?

 

Ugnsbakad lax:

4 st laxfiléer
200 g smaksatt färskost (jag använde Philadelphiaost smaksatt med grillad paprika den här gången)
salt & svartpeppar
färska örter

Lägg filéerna i en ugnsfast form (har du alla vanliga i disken går det lika bra med en pajform, tydligen). Tag av locket på färskosten, krydda med salt och peppar. Rör om tills allt är blandat och färskosten är len och krämig. Fördela den på de fyra filéerna. In i ugnen i 200°C i cirka 20 minuter eller tills filéerna är klara. Hacka lite färska örter och strö över precis innan servering.

Servera med vad du gillar bäst. Ris, pasta, stekta grönsaker eller min favorit, broccolimos.

Bon appétit mina vänner!

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!

Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Freedomtravel

  Låter som ett bra och enkelt recept! Jag äter nog fisk varje eller varannan dag, men inte alltid som middag. Det kan vara lunch (sushi eller pastasallad med lax eller dagens fisk på lunchrestaurangen) eller frukost (macka med laxröra… mums :)) eller kvällsmacka (macka med tonfiskröra eller makrill). Alltså fisk är väl det godaste som finns 🙂

 2. Magnus

  Lax är grymt gott och precis som du säger enkelt. Jag ersätter gärna ugnen med grillen, eftersom det är lätt att slänga på lite rökspån och få in lite god röksmak. Då behöver du inte ens färskost-täcket, räcker med salt och citronpeppar…

  Men jag tycker att det är svårt att få in fisk minst en gång i veckan – ett sätt är att välja en fast dag…

 3. Sara på Vardag.nu

  Just kvaliteten på produkten är extra viktigt när det kommer till fisk, har jag fått lära mig. En fryst firre smakar ju inte likadant som den färsk.

  Varje vecka blir det inte fisk, mest för att jag inte äter lax… Inte lärt mig det än. Tjatigt med vit fisk eller tonfisk mer ofta ;p

 4. Johanna

  Jag försöker bättra oss på fisk fronten men ärligt talat är vi rätt dåliga på fisk över lag.

  Detta låter dock väldigt gott. Men, jag som mer eller mindre måste ha sås till maten. Tips på vad man kan ja till detta mottages mer än gärna! Tack för en fantastiskt blogg förresten. 🙂