Ugnsbakad, fylld zucchini – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Ugnsbakad, fylld zucchini

 

zuccini-2

Nu är det hög tid att göra något av all den zucchini som mataffärernas hyllor svämmar över med. Bra pris är det på dom just nu också.
Zucchini är en bra grönsak tycker jag, den fungerar att peta i det mesta. Köttfärssås, lasagne, grytor, grilla eller i ugnen. Jag tycker den är perfekt till att dryga ut mat och ni får rätta mig om jag har fel, men jag tror den används just i det syftet ofta i de södra delarna av vår värld.

Men just denna gång fick den spela huvudrollen, fylld med massa godsaker och sedan ugnsbakad. Kikar man runt på bloggar har jag märkt att just detta med att fylla och ugnsbaka grönsaker börjar komma tillbaka igen. Vem mins inte färsfylld paprika, eller som min pappa ofta gjorde när vi var små: champinjonhattar fyllda med vitlökssmör som sedan lades på grillen. Något vi brukade få hos en kompis till mig var urgröpt vit limpa, fylld med köttfärssröra och sedan gratinerad i ugnen. Har ni några matminnen som rör fyllda, gratinerade saker?

zuccini-1

Vi åt dessa som huvudrätt, men jag kan tänka mig att de också fungerar perfekt som del i en buffé eller varför inte till en grillad köttbit. Jag fräste på lite bacon och hade i, men för att få en vegetarisk variant är det ju bara att hoppa över detta.

Fylld zucchini:

3 medelstora zuccini
1 pkt bacon
ca 10 cm purjolök
3 tomater
1 stor paprika
salt & svartpeppar
färsk persilja
smakrik ost (jag använde Boxholms paprikaost)

Dela zucchinin på längden och gröp ur kärnorna med en sked.

Skär baconet i små bitar och fräs i en stekpanna. Skär purjolök, tomat och paprika i små bitar och låt detta steka med baconet. Tomaterna kommer att bli mosiga, som en sås. Smaka av med salt, svartpeppar och färsk persilja.

Lägg ut zucchinin i en ugnsfast form och fyll med bacon och grönsaksröran. Skiva osten och lägg på ett par skivor på varje zucchini.
Ställ in i 200 grader varm ugn i cirka 25-30 minuter eller tills den är helt genommjuk.

Jag kokade bulgur och gjorde en kall yoghurtsås till, men vi konstaterade att det egentligen inte hade behövts. Fast å andra sidan kan det ju aldrig bli för mycket mat..

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Nina

    Men Gud så gott det ser ut! Och JA- jag har underbara matminnen från resor till den lilla grekiska byn Loutro på Kretas sydkust, dit syrran och jag åkt flera gånger.På tavernorna där serveras, förutom färsk fisk i långa banor, de mest fantastiska fyllda auberginer, tomater och zucchinis! Din fina bild fick mig att längta tillbaka till Loutro 🙂

  2. Annelie i Geneve

    Ser väldigt gott ut! Och absolut – här i Frankrike äts den som utfyllnad i diverse ratatouiller, vegetariska lasagner och lite överallt. Ska prova att ugnsbaka en nu, när de som sagt verkligen är i säsong.