Axels Pepparkakssnuttar – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Axels Pepparkakssnuttar

 

pepparkakssnuttar-1

 

Ingen har väl missat pepparkaksyran som dragit in över Sverige nu under hösten? Varannan bild på Instagram innehåller kanel, pepparkakskrydda eller papparkakssmak av någon form. För vi går ju och håller oss under en sisådär 10 månader. Vi tycker allt som smakar kanel hör julen till och spar oss ända in i november innan vi börjar frossa. Och jag är inget undantag.

Det är ju alltid kul att testa nya saker och en grå dag förra veckan tyckte Axel det var dags att baka lite. Sirapskakor är en kär favorit som passar perfekt att göra med smått uttråkade 2 1/2-åringar. Förut har jag smaksatt dem med ingefära för att bryta av lite, men med julen för dörren har jag nu tagit fram en variant som smakar pepparkaka. Kakan är en blandning av kolakaka och chokladsnittar. När jag frågade Axel om vi skulle baka pepparkakssnittar utropade han: JA, jag älskar pepparkakssnuttar!!!
Så självklart döper jag dessa till Axels pepparkakssnuttar.

Hur man vill ha sina pepparkakssnuttar är ju en smaksak. Lite längre gräddningstid ger knapriga kakor, mer likt pepparkakor. Kortar du tiden blir de härligt sega (precis som kolakakor är). Jag gräddade en plåt som blev knapriga och en som blev sega.  På det viset får man ju liksom det bästa av två världar!

Axels pepparkakssnuttar, cirka 60 stycken:

200 gram smör
2 dl strösocker
3 msk sirap
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
3 msk pepparkakskrydda
2 msk kanel

Blanda smör och socker mjukt med elvisp, tillsätt sirapen.
Rör samman mjöl, bakpulver, vanilj, pepparkakskrydda och kanel. Ha i det i smörblandningen, blanda tills allt gått ihop till en deg. Känns den allt för torr kan du ha i lite mer sirap.
Dela degen i 4 lika stora delar och rulla ut dem till längder. Flytta över dem till 2 plåtar med bakplåtspapper och platta ut dem med hjälp av fingrarna.

Grädda i 200 °C i cirka 15 minuter (börjar de få mörkare färg i kanterna blir de knapriga). Skär de varma längderna i sneda bitar och låt dem sedan svalna på plåten.

Perfekt att ha hemma om man får oväntat besök, ge bort i present eller bara tjocka i sig själv.
Degen till dom här kakorna blir hur god som helst, hoppar man över bakpulvret och drar ner lite, lite på mjölet kan den nog funka att göra glass med pepparkaksdeg i…Det får bli nästa projekt!

Vad säger ni om kanel, hiss eller diss?

Bild: Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. casino bonus

    5FxleV Nice guidelines, many because of the writer. It is comprehensible in my opinion now, the usefulness and importance is overwhelming. Many thanks yet again and best of luck!