Grötbröd

grötbröd-1

Det är inte så ofta vi äter mjukt bröd här hemma, men när vi väl gör det vill man äta något som är gott. Och tyvärr är det svårt att hitta riktigt gott bröd i matbutiken. Så som vanligt får man ta saken i egna händer för att få som man vill. Just brödbak är kanske inte min favoritsysselsättning. Kanske för att det tar lite för lång tid, du vet aldrig hur slutresultatet riktigt blir. Och det är just vid brödbak jag kan misslyckas i köket, vilket jag inte alls gillar!

Men idag hade vi en ledig dag hemma och då tog vi och testade ett slags grötbröd, eller grötbullar. Vad säger man egentligen? För att göra det hela lite roligare för en tvååring tog vi ut bröden med hjälp av ett pepparkaksmått. Jag kavlade dock degen lite, lite för tunt. Massa jäskraft fanns i brödet men de blev inte riktigt så höga som jag tänkt mig.
Vill man inte stå och göra hjärtan går det ju precis lika bra att göra runda bullar av degen.

Det här blev ett fint, saftigt bröd som gick skapligt fort att göra.

Hjärtformade grötbröd, ca 30 st:

2 dl fiberhavregryn
3 1/2 dl vatten
50 g smör
2 msk sirap
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 påse torrjäst
2 dl vetekli
ca 9 dl vetemjöl

Koka fiberhavregryn och vatten till en gröt, blir den för stabbig kan du tillsätta mer vatten. Tag av från plattan. Klicka i smöret och rör om tills allt smör är smält. Ha i sirap och mjölk. Gröten bör nu hålla ca 37°C.

Blanda salt, torrjäst, vetekli och nästan allt mjöl i en bunke. Slå över den ljumma gröten och arbeta ihop till en smidig deg. Känns den för kladdig, tillsätt mer mjöl.
Låt jäsa cirka 30 minuter eller till dubbel storlek.

Ha upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut varje del, den skall bli cirka 1 cm tjock. Tag ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått (Axel gjorde även ekorrar och rävar..)
Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med vatten och strö över fiberhavregryn. Grädda i 250°C i cirka 10 minuter.

Brödet blir väldigt saftigt och gott!

Brukar du vara duktig och baka eget bröd?

bild: Linnea Seidel

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Katarina
11 år sedan

Så fina de blev. Jag bakar ofta bröd och ibland använder jag gröt som blivit över i bröden. Ha en fin helg, kram!

Ljuvligmat.se
11 år sedan

Älskar bröd! Så fina dom är. 🙂
Ha en skön helg.

Sara på Vardag.nu
10 år sedan

Vi äter, som ni, inte så mycket mjukt bröd. Men nu i jul så ska jag baka lite bröd, det är mysigt tycker jag. Förra året bakade jag mycket bröd, sen gick det över… 😉

Millans Värld
10 år sedan

Jag bakar periodvis allt bröd vi äter hemma.
Har tre ungdomar i mitt hushåll så ofta känns det mycket billigare.
Jag går sällan efter recept, utan tager vad jag haver.
Ditt bröd lät intressant.

elise
10 år sedan

lät ju faktiskt inte så svårt! jag är inte heller mycket för brödbak. det enda jag brukar göra är scones, pga går inte att misslyckas, osv. samtidigt älskar jag bröd över allt annat här i världen ungefär. så sambon får stå för brödbaket 😀

Lisa
10 år sedan

Håller med om att köpbröd inte är någon höjdare. Jag har perioder när jag är inspirerad och bakar mycket, och andra när jag inte orkar. Dina bröd ser jättegoda ut!

Citroncest - matblogg från Italien
10 år sedan

Vad fint det blev med hjärtformen, det ser inte alls ut som du inte brukar baka bröd. Riktigt proffsigt! 🙂

Isa
Isa
10 år sedan

Hej!
Vi brukar baka ut lussekatter på samma sätt, mest katter men ett och annat hjärtan, änglar och lite annat brukar det bli förutom de vanliga lussebullarna.
Dina hjärtansbullar ser riktigt fina ut. Ska testa när jag har lite mer tid. Jag bakat ofta matbröd men det blir nästan alltid ett snabbt långpannebröd. Hembakat är ju så mycket godare än köpebröd. Vi bor nära ett riktigt bra bageri med allt från frallor till surdegsbröd (och fikabröd förstås!) så det är ju lite mer spännande än de massproducerade limporna som finns i vanliga mataffären.

Annelie i Geneve
10 år sedan

Påminner om en typ av tekakor min mamma brukade göra när vi var små. Ska nog testa de här med en kopp te på söndag!

LUCY ♥
10 år sedan

Så fina!

trackback
9 år sedan

[…] i två delar, kavla ut varje del så att de är ca 1 cm tjocka och så skära rundeln i fyra bitar. Linnéa, som jag stulit receptet från, stansade ut hjärtan med pepparkaksmått. Man kan säkerligen […]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2013/11/grotbrod/ […]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 12904 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2013/11/grotbrod/ […]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] There you will find 15688 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2013/11/grotbrod/ […]

trackback
9 år sedan

ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]very few websites that take place to be in depth below, from our point of view are undoubtedly properly worth checking out[…]

trackback
9 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More Infos here: http://www.linneasskafferi.se/2013/11/grotbrod/ […]

trackback
8 år sedan

3nvb54wnxd5cbvbecnv5ev75bc
[…]Sites of interest we have a link to[…]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2013/11/grotbrod/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2013/11/grotbrod/ […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2013/11/grotbrod/ […]

trackback
8 år sedan

Title
[…]just beneath, are many completely not connected sites to ours, nonetheless, they may be certainly worth going over[…]

trackback
4 år sedan

[…] Så genom åren har det blivit lite olika varianter bakat här hemma. Morotsbröd, långpannebröd, limpor eller små grahamsbullar och för tillfället är det ett grötbröd som är den stora favoriten. Receptet har jag hittat hos Linneas Skafferi och jag länkar till det här […]

Pepparkakssnuttar 1

Nästa inlägg

Axels Pepparkakssnuttar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x