Grötbröd – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Grötbröd

grötbröd-1

Det är inte så ofta vi äter mjukt bröd här hemma, men när vi väl gör det vill man äta något som är gott. Och tyvärr är det svårt att hitta riktigt gott bröd i matbutiken. Så som vanligt får man ta saken i egna händer för att få som man vill. Just brödbak är kanske inte min favoritsysselsättning. Kanske för att det tar lite för lång tid, du vet aldrig hur slutresultatet riktigt blir. Och det är just vid brödbak jag kan misslyckas i köket, vilket jag inte alls gillar!

Men idag hade vi en ledig dag hemma och då tog vi och testade ett slags grötbröd, eller grötbullar. Vad säger man egentligen? För att göra det hela lite roligare för en tvååring tog vi ut bröden med hjälp av ett pepparkaksmått. Jag kavlade dock degen lite, lite för tunt. Massa jäskraft fanns i brödet men de blev inte riktigt så höga som jag tänkt mig.
Vill man inte stå och göra hjärtan går det ju precis lika bra att göra runda bullar av degen.

Det här blev ett fint, saftigt bröd som gick skapligt fort att göra.

Hjärtformade grötbröd, ca 30 st:

2 dl fiberhavregryn
3 1/2 dl vatten
50 g smör
2 msk sirap
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 påse torrjäst
2 dl vetekli
ca 9 dl vetemjöl

Koka fiberhavregryn och vatten till en gröt, blir den för stabbig kan du tillsätta mer vatten. Tag av från plattan. Klicka i smöret och rör om tills allt smör är smält. Ha i sirap och mjölk. Gröten bör nu hålla ca 37°C.

Blanda salt, torrjäst, vetekli och nästan allt mjöl i en bunke. Slå över den ljumma gröten och arbeta ihop till en smidig deg. Känns den för kladdig, tillsätt mer mjöl.
Låt jäsa cirka 30 minuter eller till dubbel storlek.

Ha upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut varje del, den skall bli cirka 1 cm tjock. Tag ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått (Axel gjorde även ekorrar och rävar..)
Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med vatten och strö över fiberhavregryn. Grädda i 250°C i cirka 10 minuter.

Brödet blir väldigt saftigt och gott!

Brukar du vara duktig och baka eget bröd?

bild: Linnea Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Isa

  Hej!
  Vi brukar baka ut lussekatter på samma sätt, mest katter men ett och annat hjärtan, änglar och lite annat brukar det bli förutom de vanliga lussebullarna.
  Dina hjärtansbullar ser riktigt fina ut. Ska testa när jag har lite mer tid. Jag bakat ofta matbröd men det blir nästan alltid ett snabbt långpannebröd. Hembakat är ju så mycket godare än köpebröd. Vi bor nära ett riktigt bra bageri med allt från frallor till surdegsbröd (och fikabröd förstås!) så det är ju lite mer spännande än de massproducerade limporna som finns i vanliga mataffären.

 2. Lisa

  Håller med om att köpbröd inte är någon höjdare. Jag har perioder när jag är inspirerad och bakar mycket, och andra när jag inte orkar. Dina bröd ser jättegoda ut!

 3. elise

  lät ju faktiskt inte så svårt! jag är inte heller mycket för brödbak. det enda jag brukar göra är scones, pga går inte att misslyckas, osv. samtidigt älskar jag bröd över allt annat här i världen ungefär. så sambon får stå för brödbaket 😀

 4. Millans Värld

  Jag bakar periodvis allt bröd vi äter hemma.
  Har tre ungdomar i mitt hushåll så ofta känns det mycket billigare.
  Jag går sällan efter recept, utan tager vad jag haver.
  Ditt bröd lät intressant.