Pulled Chicken – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Pulled Chicken

pulledchicken

Äntligen, äntligen, äntligen är det  så ljust strax efter fyra på eftermiddagen att man har en liten chans att hinna fotografera middagen.  11 februari och våren har faktiskt inte varit närmare än så här i år!

Vi försöker kurera oss från en envis förkylning (min har varit mer eller mindre konstant sedan oktober…!!) så idag blev en ledig dag. Vad passar bättre än att ställa till med ett litet långkok då?
Efter att en Crock Pot fick flytta hem till oss har långkoken ökat markant här hemma. Hur smidigt som helst att bara lägga i alla ingredienser, sätta timern och efter ett antal timmar är maten klar. Idag blev det en variant av pulled chicken. Eller dragen kyckling som det så snyggt kan heta på svenska.
Oavsett om jag gör pulled pork eller pulled chicken använder jag mig av samma grund. De första gångerna körde jag på det klassiska receptet med bbq-sås. Men jag tycker det blir på tok för sött och sliskigt. Istället gör jag en grund på passerade tomater, buljong, tomatpuré, en god rökig whisky, lök, rökessens, salt och mängder av svartpeppar. Sedan kryddar jag med vad som faller mig in, ingefära, senap, örter eller varför inte spiskummin. En gnutta socker behövs för att få till den där rätta, men inte för sliskiga smaken. Ibland har jag i ketchup, ibland honung eller varför inte ett mörkare slags socker.
Som sagt, alltid samma bas, sen varierar jag smaksättningen efter vad skafferiet bjuder på och vad jag är sugen på.

Vi brukar äta vårt långkokade fläsk eller kyckling i tortillabröd med enkla tillbehör och en klick creme fraiche.

Till pulled chicken kan man med fördel använda innerlårfiléer, betydligt mycket billigare och godare än bröstfiléerna. Någon gång har jag rensat frysen och då har alla möjliga kycklingdelar åkt i, är man bara noga att plocka ur alla ben fungerar det finfint!

Pulled chicken:

1 kg kyckling
1 fp passerade tomater
2 dl buljong
1 1/2 dl tomatpuré
en rejäl skvätt rökig whisky av god kvalité
3 tsk rökessens
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl ketchup
2 msk rökigt paprikapulver
grovmalen svartpeppar
salt

Om du orkar, bryn kycklingen i en stekpanna (kycklingen blir extra god då, men man överlever även utan detta moment).
Blanda de passerade tomaterna, buljongen, tomatpurén, whiskyn och rökessensen i Crock-Potten (eller i en lergryta eller vilken gryta som helst med lock som klarar att stå i ugnen.)
Skala och strimla lök och vitlök fint, blanda i den. Krydda med ketchup, paprikapulver svartpeppar och salt. Ha i kycklingen och rör om. Sätt på locket och ställ in timern. Jag körde kycklingen 6 timmar på låg.
Kör man den i ugnen  blir 170 °C i drygt 2 timmar lagom. Går den enkelt att dra isär med en gaffel är den klar, annars kan den behöva en stund till i värmen.

Tag ur kycklingen och lägg den i en form, häll upp all sås i en kastrull. Låt såsen koka ihop och bli riktigt tjock, smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Drag isär kycklingköttet med två gafflar, häll den tjocka såsen över kycklingen. Servera direkt med dina favorittillbehör.

Om det blir rester över, grattis!! Du kan göra världens bästa mackor av resterna!!

Vilken är din favorit, pulled pork eller pulled chicken?

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. earn more

    This awesome blog is without a doubt interesting as well as informative. I have chosen helluva interesting things out of this blog. I ad love to return over and over again. Thanks!

  2. linneasskafferi
    LinnéasSkafferi

    Malin: Jag har den största varianten. Köpte en sådan till min pappa i julklapp också. Är man fler än två som ska äta behöver du nog ha den största..

    Jag hoppas att när ljuset kommer mer och mer kan det bli fler och fler inlägg här.. 😉

  3. Malin

    Pork vinner nog eller nää Pulled beef är nog godast kokat i öl och massa krydoor och precis som du skriver serverat i tortilla bröd. Bästa maten jag vet!

    Funderar också på om en krockpot skall få flytta hem hit, så sugen!
    Vilken storlek köpte du? Tycker du att man ska tänka på nått särskilt innan man slår till?
    Vad kul att du bloggar igen saknar dina täta inlägg 😉
    Kram Malin