Pepparkaksbollar – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Pepparkaksbollar

pepparkaksbollar-2

Idag bjuder jag på ett perfekt recept så här i snart juletid, det är ju faktiskt inte alls långt kvar till första advent! Själv älskar jag pepparkakor och förra årets pepparkakssnuttar var ju lätt beroendeframkallande, så i år fick det bli en något mer nyttig variant att mumsa på. Fördelen är att du inte proppar i dig en hel omgång på stående fot, du hinner bli ganska mätt efter ett par stycken. En annan fördel med dom här bollarna är att de är perfekta att bjuda på om du har vänner som är känsliga mot laktos/gluten/ägg!

Just nu svämmar internet över av recept på raw foddbollar. Jag har testat att göra ett par olika varianter och smakkombinationer men tror faktiskt jag gillar dessa allra bäst hittills. Eftersom jag ville ha lite julig smak på mina bollar använde jag mandlar och det passade riktigt bra till julkryddorna.

pepparkaksbollar
Jag brukar förvara mina bollar i frysen, av flera anledningar. Det första är att dom inte går åt lika fort, jag gavlar inte alls lika ofta med dörren till frysen som jag gör med kylskåpet när jag är på jakt efter något att äta. Sen gillar jag dom allra bäst när dom är lite hårdare, dom blir lite mjuka och sega när dom ligger framme i rumstemperatur.

Receptet är superenkelt och innehåller bara ett par ingredienser. Jag använde dadlar, för det var vad jag hade hemma. Men kanske får man en ännu juligare smak med russin istället? Nästa gång får jag nog prova det!

Pepparkaksbollar, ca 20 st:

200 g mandlar
200 g ekologiska dadlar utan kärnor
2 tsk kokosolja
ev ett par droppar vatten
ca 1 msk kanel
ca 1  1/2 tsk ingefära
ca 1 tsk nejlika

Lägg mandlar och dadlar i en matberedare och mixa till en smulig massa. Tillsätt kokosoljan och fortsätt mixa tills smeten går ihop och du kan forma bollar av den. Blir den lite för torr kan du tillsätta lite, lite vatten. Smaksätt med kanel, ingefära och nejlika. Forma till bollar och lägg på en bricka. Pudra över rejält med kanel och ställ in i frysen. Efter ca 1 timme kan du förpacka bollarna i en burk med lock. Förvara i frysen.

Jag tror dom kan bli riktigt goda till vanlig, hederlig glögg och jag vet att dom är kalasgoda till en kopp kaffe!

bild:Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. win a contest

  Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 2. Arnette

  excellent issues altogether, you just won a logo new reader.
  What may you suggest in regards to your submit that you simply made some days ago?

  Any sure?

 3. Great

  Great web site. Lots of helpful info here.
  I’m sending it to several buddies ans also sharing in delicious.

  And obviously, thanks in your sweat!

 4. Kajsa

  Så mumsigt med pepparkaksbollar!

  Ska ha en liten julkalender på min blogg med länkar till bakbloggar varje dag. Jag ska även provbaka något från varje bakblogg. Är det okej om jag länkar till din blogg?