#gevärme – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

#gevärme

 

gevärmeUtanför mitt fönster faller snön i stora, tunga flingor. Det verkar som om det aldrig tänker sluta snöa den här vintern. Det tar liksom aldrig slut. 
När vi skall gå ut och leka i all den snö som kommit, jag, min treåring och min fem-månaders bebis har jag fina, ullfodrade vinterstövlar till treåringen, tjock overall, vattentäta vantar och en rejäl mössa. Min bebis klär jag på en fleeceoverall och sen stoppar jag ned honom i den mjuka, goa åkpåsen. Sen ner i vagnens värme, nu kan ha gott sova ute i flera, flera timmar.
Vi gå ut och åker pulka, bygger en snögubbe med morot till näsa och sedan en liten snölykta på trappan som kommer lysa fint när mörkret lägger sig.

När vi går in beställer treåringen fruktsallad till mellanmål som han tycker vi ska äta i soffan till en tecknad film. När jag skurit upp all frukt i en stor skål passar lillebror på att vakna ute i vagnen. Vi kryper upp alla tre i soffan, min lilla bebis lägger armarna om min hals och trycker ned sin lite kalla näsa i gropen som blir precis vid nyckelbenet och myser, så där nyvaket som bara ett litet barn kan göra. Treåringen sätter sig nära, nära mig, filmen är lite spännande och jag ser hur han spärrar upp ögonen när flygplanet på tv´n råkar ut för en storm och är på väg att krascha mot vattenytan. 

Ute har det faktiskt slutat snöa, det klarnar upp och det kommer antagligen bli en kall natt. Jag hör hur bergvärmepumpen drar igång och efter en liten stund känner jag hur ljuv värme kittlar mig i nacken från elementet bakom soffan. Jag drar mina två pojkar lite närmare mig, luktar i min stora pojkes hår och känner mig så otroligt lyckligt lottat. 

Det här är min vardag, en ganska typisk eftermiddag faktiskt. 

Men flera hundra mil härifrån sitter det mammor, pappor, mor/farföräldrar, systrar och bröder som också ser på snön som faller. Tyvärr har dom inte varma skor och overaller att sätta på sig själva eller sina barn. Kanske leker barnen i snön ändå, men det finns inget att gå in och värma sig i. Ett tält kanske, ett av flera hundra som står på rad i ett land man flytt till, en situation man inte med vilje försatt sig i. Det som för bara en liten stund sedan var en trygg punkt, en by, en stad, ett hus där hela familjen samlades till middag, grannar, vänner, arbete och skola. Det fins inte mer, sönderbombad eller kanske ockuperat av någon som anser sig ha mer rätt till det än vad du har.

Utanför tältet faller snön, i stora tunga flingor. Det verkar som om den här vintern aldrig kommer att ta slut. Du undrar om din fem-månaders kommer att klara vintern. Det är så kallt, du har lindat in din lilla älskade bebis i den enda varma sjalen du fick med dig men du undrar om det kommer räcka. Du har hört rykten om att flera barn frusit ihjäl på andra platser de senaste veckorna och fasar för att nästa gång händer det kanske här.

 

När jag ser på nyheterna, läser på internet om barn på flykt som frusit ihjäl den här vintern, förra vinter, vintern innan det då brister mitt hjärta. Oskyldiga barn som inget hellre vill än att gå ut i snön och leka, gå i skolan och bo i sin by, i sitt hus med familjen runt omkring. Något som för oss här i Sverige är en ren självklarhet. Då känner jag att något måste jag kunna göra. Något som faktiskt kan göra skillnad.  Så därför, mina kära vänner tänker jag starta ett litet projekt, projekt #gevärme.

Det hela är mycket enkelt, du går in på UNICEF´s gåvoshop, skänker ett vinterpaket. Lägger upp en bild på Instagram, en bild som för dig förmedlar värme. Det kan vara en matbild, bild på en kram eller vad du vill. Du taggar #gevärme och kanske varför du är med och deltar. Samtidigt som du är med och gör skillnad på liv och död i ett flyktingläger långt, långt bort är du med och tävlar om fina böcker.

Det är nämligen så att Clara Lidström (Underbara Clara), Åse Falkman Fredrikson (56kilo) och Lisa Lemke också tyckte detta var ett bra projekt, så de skänker alla signerade exemplar av sina böcker till en av er som är med och bidrar.
Jag hoppas på att inte bara privatpersoner, utan även företag är med och gör skillnad! Så, låt februari månads välgörenhet gå till att #gevärme åt barn. Ge dem en chans att överleva vintern!

Projektet kommer att pågå under hela februari månad, jag hoppas att UNICEF kommer att kunna skicka iväg massor med vinterpaket till behövande och när månaden är slut lottar jag ut bokpaketet till en av er som varit med och bidragit! Kom ihåg att tagga #gevärme, så jags er alla som varit med.

Självklart ser jag gärna att ni skriver på era bloggar/Instagram/Facebook om projektet, så fler kan vara med.

Så nu, #gevärme!!!!!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.