Kikärtsgryta – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Kikärtsgryta

kikärtsgryta

Kikärtsgryta, så otroligt lättlagat, gott och nyttigt. Jag lät dessutom min crock-pot göra grovjobbet, så jag och grabbarna kunde tillbringa eftermiddagen ute i trädgården istället för att vara inne.
Grytan innehåller massor godsaker, förutom kikärtor hade jag för sötma och även för att få en lite krämigare konsistens i sötpotatis. Jag hade även en idé om att krydda med curry. Men i ärlighetens namn, den färdiga curryn som finns att köpa, det är ju inte mycket att jubla över. Så jag blandade ihop lite kryddor jag hade hemma och det blev fantastiskt gott. Massor av kryddiga toner och när vi tagit av mat till barnen kryddade jag på med lite härlig chili.

kikärtsgryta-2

Precis som med den här Mexikanska grytan, som jag också gjorde i crock-potten kan jag tänka mig att göra storkok på grytorna och fylla frysen med. Kanske något att göra nu, så man kan ta fram en lat sommardag. För jag provade att äta kikärtsgrytan kall till lunch dagen efter och det gick precis lika bra!

Jag brukar försöka handla så mycket ekologiskt som det bara går, men en sak som jag märkt att det är stor skillnad på är kryddor. Jag testade ekologisk ingefära till detta recept och vilken skillnad det var! Så mycket mera smak. Det kan jag verkligen rekommendera er som inte redan testat.

Till en rejäl omgång kikärtsgryta behöver du:

2 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 msk torkad ingefära
1 msk kanel
1 msk gurkmeja
1 msk spiskummin
1 msk rökig paprikapulver
salt
ev chili

ca 2 cm färsk ingefära
2 sötpotatisar
1 aubergine
2 burkar kikärtor
1 fp passerade tomater
2 dl grönsaksbuljong
2 burkar kokosmjölk
rejält med färsk persilja

ärtskott

Börja med att finhacka lök och vitlök. Fräs detta mjukt i en klick smör eller lite olja. Pudra över alla kryddor och låt dem steka med en stund. Detta är väldigt viktigt för att alla smaker i curryn ska utvecklas.
Lägg sedan den stekta löken i en crock-pot, eller i en gryta med lock. Skala och finhacka ingefäran. Skala sötpotatisen. Jag skar min  i ganska stora bitar, eftersom den skulle gå många timmar. Ju kortare tid du tänkt att din gryta skall koka, ju mindre bitar skär du. Skär auberginen i små bitar och lägg i den tillsammans med ingefära och sötpotatis.  Skölj kikärtorna noga och ha sedan i dem tillsammans med tomater och buljong. Kör i gång din crock-pot på låg i cirka 7 timmar, eller tills grytan tjocknat och sötpotatisen är helt mjuk och mosas sönder när du rör om. Lagar du i en vanlig gryta på spisen skulle jag låta grytan puttra i minst 1 1/2 timme.

Tag av grytan, häll i två burkar kokosmjölk, finhacka persilja och ha i. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av kryddorna om du tycker det behövs. Strö över lite ärtskott om du har (vi har hela fönsterbrädan full!)
Ät som den är, eller ha lite bulgur, quinoa eller ris till.

bild:Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Delmar

  If you have an election related issue you’d like
  to see explored, please let me know. In the long run sports like soccer,
  cricket, volleyball and other exclusive sports events World Cup and Olympics are
  more enclosed because of their ideal viewership
  in the world which furthermore captured a large number of the
  dignified viewers. A team with 2 losses might have lost both games right before the upcoming
  game, and be on a losing streak.