Chokladkakor på bönor – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Chokladkakor på bönor

chokladkakor

Som ni kanske märkt här på bloggen blir det mindre och mindre med sötsaker, helt enkelt för att vi inte äter så mycket av den varan. Hela familjen mår så mycket bättre utan allt socker och vitt mjöl.
Men för det kan man behöva något gott till kaffet ibland. Eller något som ger lite energi så man orkar den där sista stunden innan det blir mat.

Är man van med väldigt söta kakor och bakverk, då smakar de här kakorna ju inte riktgt som de kakor man kan vara van vid. Men om du inte brukar äta så mycket sött, ja då kommer dina smaklökar älska dessa! Dessa är bakade på bönor, och en sak jag märkt när man bakar på just bönor är att kakorna blir godast dagen efter.

Till ca 15 kakor behöver du:

230 g avrunna vita bönor
1 dl mandelsmör
1 dl riven kokos
1 tsk bakpulver
2 tsk kakao
1 msk kallt, starkt kaffe
1 knivsudd vaniljpulver
2 msk honung
50 g mörk choklad

Lägg alla ingredienser utom chokladen i en matberedare. Mixa till en slät, tjock smet. Hacka chokladen och ha i den i smeten. Mixa ett par sekunder så chokladen blandas väl. Värm ugnen till 175 °C . Forma smeten till kulor och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till kakorna med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter eller tills de börjat få färg på undersidan. Kakorna skall inte vara helt genomgräddade utom lite kladdiga i mitten. Då blir de nästan som små kladdkakebitar. Låt kakorna svalna och förvara dem i kylen i en burk med lock.

Jag hade bara vita bönor hemma, men det går nog precis lika bra att göra dessa på svarta bönor.

Andra smaksättningar än kaffe som jag tror kan vara gott är:
*rivet citrusskal och lite citrussaft
*finhackade pistage-eller hasselnötter

bild:Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.