Fryst cheesecake med blåbär – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Fryst cheesecake med blåbär

blåbärscheesecake-3

Minstingen i familjen, lilla Isac, fyllde ett för ett par veckor sedan. Och självklart måste det ju firas! Själv är jag egentligen ingen tårtfantast, utan tycker att om man nu ska äta sötsaker så finns det massor av andra alternativ som slår tårta med hästlängder.

Som tillexempel fryst cheesecake, det är kanske en av mina favoriter. Går att variera i det oändliga och man kan göra den i förväg och bara plocka fram den ur frysen.

Till Isacs kalas gjorde jag två olika, en med blåbär och en med jordgubbar.

blåbärscheesecake-2

Botten till en traditionell fryst cheesecake brukar ju vara gjord på krossade kex som man hällt smält smör över och sedan trycker ut i en springform. Men för att göra det lite mer tårtaktigt gjorde jag en kladdkakebotten som jag lät svalna helt och sedan fyllde jag på med cheesecake-smeten i samma springform. Hur enkelt och smidigt som helst!

blåbärscheesecake

Jag vet inte om det var på grund av bären som jag hade i, men det tog en hiskelig tid för cheesecaken att tina och bli sådär krämig i konsistensen. Så jag rekommenderar att ta fram den och låta den stå i rumstemperatur minst 3 timmar. Kanske mer.

Kladdkakebotten:

2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao

Rör samman ägg och socker. Smält smöret och ha i det. Rör undertiden ihop de torra ingredienserna och häll sedan i dem i sockerröran. Klä en springform med bakplåtspapper (ta loss kanten, lägg dit ett bakplåtspapper och sätt dit kanten igen så pappret sticker ut runt om, då kan du lätt lossa kladdkakan sedan), ha i smeten och grädda på 150 grader i ca 25 minuter.
Låt kladdkakan svalna helt

Cheesecake med bär:

3 ägg
1 dl strösocker
1 knivsudd vaniljpulver
300 g Philadelphiaost
3 dl grädde

1 dl svenska blåbär

Separera äggvitan från gulan. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa sedan äggulan med strösockret och vaniljpulvret vitt och fluffigt. Tillsätt philadelphiaosten och rör till en jämn smet. Vispa grädden och blanda den med philadelphiasmeten. Mosa blåbären lätt och ha i ungefär hälften av dem i smeten. Vänd sist de vispade äggvitorna. Ha upp i samma form du har kladdkakan i. Ta resterande blåbär och rör försiktigt i dem i smeten så du får ett fint mönster. Frys in, gärna över natten och ta som sagt fram den i god tid innan den skall avnjutas. Dekorera med färska frukter och bär.

bild:Linnéa Seidel

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.