Gröt

grötFrukost, yej or nej? TÀnk sÄ olika vi kan vara nÀr det kommer till frukost. Vissa kan inte Àta en smula innan klockan 10 medan andra lÀtt skulle kunna Àta direkt pÄ sÀngkanten. Jag Àr nog en lite mittemellan. Jag kan Àta direkt nÀr jag kommer upp, men ibland kan det ta en timme eller sÄ innan jag Àter.
Innan vi fick barn Ät jag sÀllan frukost. Men nÀr man ÀndÄ lagar frukost till barnen Àr det ju vÀldigt dumt att inte Àta sjÀlv, nÀr man ÀndÄ Àr i farten. Nu har jag vÀldigt svÄrt att klara mig utan.
Sedan kommer vi till nÀsta frÄga, gröt? Yes, helst tvÄ skÄlar! Eller Àr du mer: Àta en skÄl tapetklister? Med fisvarm mjölk!? Nej tack!
Jag Àlskar gröt! Jag tycker det Àr den ultimata frukosten, bÄde för mig och barnen. Varmt och gott i magen, fort gÄr det och sÄ lÀtt att variera. Sedan Isac började Àta gröt nÀr han var drygt fyra mÄnader har jag nog kokat gröt nÀstan varje vardagsmorgon. Det hÀr med att ge barn köpegröt har jag aldrig riktigt förstÄtt mig pÄ. Jag mins att jag fick hem en provportionspÄse nÀr Axel var liten. Men bÄde jag och Axel tyckte det smakade förfÀrligt! SÄ nÀr barnen har varit bebisar har jag bara mixat havregryn, kokat de i havremjölk och mosat i lite banan. PÄ ett par minuter har man en god, hemgjord barngröt som du precis vet vad den innehÄller. Sedan kan man ju berika med paltbröd, aprikospuré, nyponpulver mm.
Jag gillar helst lite grövre grötar, mannagryn och risgrynsgröt tycker jag mest blir som en klump i magen. Jag varierar gÀrna mellan olika gryn, ett tag var jag helt insnöad pÄ rÄgflingsgröt. Det och en liten klick av mormors lingonsylt! SÄ gott!!
Men senaste tiden har det mest blivit den hÀr varianten som ni ska fÄ recept pÄ nu. Den gillar bÄde jag och barnen.
Till gröten serverar jag sÀllan sylt (bara till rÄgflingsgröten, ibland). Jag tycker det Àr sÄ mycket godare med frukt, bÀr, nötter och frön. Barnen gillar mosad banan och kanel. eller finrivet Àpple och kanel.
Jag brukar variera mellan vad som finns hemma. Men pumpakÀrnor, solroskÀrnor, hackade mandlar, russin, tranbÀr och kokosflingor Àr nog favoriterna.
Idag hade jag kiwi hemma som jag lyxade till det med, supergott i kombination med tranbÀrets sötsyra och pumpakÀrnans knaprighet!
Linnéas frukostgröt, 1 port.
1/2 dl eko havregryn
1/2 dl eko dinkelflingor
drygt 2 dl vatten (eller havremjölk om du vill lyxa till det lite)
MÀt upp gryn och vÀtska i en kastrull. LÄt koka upp och vispa om ordentligt sÄ grynen gÄr sönder. Koka till en tjock len gröt. Salta ev om du tycker det behövs.
Servera med goda frön, nötter och frukter. Och slÄ sedan pÄ riktigt iskall havremjölk!
Frukosten Àr serverad!
Vad sÀger du om gröt?
bild:Linnéa Seidel
 
 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Camilla
8 Ă„r sedan

Jag Àlskar frukost och numera Àter jag alltid gröt. Jag kokar gröten pÄ hÀlften rÄgflingor och hÀlften havregryn. Ofta har jag Àppelmos pÄ, men Àpple i smÄbitar och kanel Àr ocksÄ gott. Hemgjord röd vinbÀrssylt med sparsamt med socker i Àr ocksÄ en favorit.
LÀt gott med nötter och fröer pÄ. Det ska jag prova.

trackback
8 Ă„r sedan

[…] få till det här med frukost. Medan har jag varit hemma med barnen har det ju varit mest gröt som gällt om mornarna, men nu känns det inte så lockande att koka gröt till […]

Bakpulverbröd

NÀsta inlÀgg

Bakpulverbröd

0
Vad tycker du? LÀmna gÀrna en kommentar.x
()
x