Rödbetsburgare – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Rödbetsburgare

beetburger

 

Jag försöker få in fler och fler vego-rätter på menyn här hemma. Jag älskar att utmana mig själv i köket och hitta på nya varianter, lära mig använda nya råvaror och kryddor. När man är uppvuxen i en typisk “kött och potatiskultur” som jag är, var det mest vegetariska vi åt som barn grönsakssoppa och pannkaka. Jag mins när mamma introducerade en vegetarisk lasagne hemma, det var nästan lite exotiskt!
beetburger-2

Nu äter jag gärna vegetariskt fler dagar i veckan. Jag brukar laga i ordning någon extra maträtt som jag kan ha till matlåda ifall middagsmaten inte räcker till oss båda.

Så de här rödbetsburgarna har varit min lunch de senaste två dagarna. Det tar en liten stund att göra, men blev fantastiskt goda! Åter igen önskar jag att grönsakslandet var fullt av färska örter, då hade jag öst i hur mycket färsk persilja som helst. Men denna gråa januaridag fick jag nöja mig med en halv kruka persilja från ICA.

beetburger-3 Rödbetsburgarna blir väldigt mättande, efter 1 1/2 var jag proppmätt! Jag fick ut 8 stycken av den här omgången. Men gillar man dom kan man med fördel göra dubbelsats och frysa in ett gäng. Perfekt att ta fram när tiden är knapp eller man känner sig lite sugen på en vego-burgare!

Rödbetsburgare, ca 8 st:

3 stora rödbetor
1 1/2 dl röd quinoa
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk persilja
1 ägg
2 msk linfrön
1/2 dl sesamfrön
3 msk ströbröd (jag använde panko)
saften från 1/2 citron
flingsalt

Skala rödbetorna och skär dem i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Skala vitlöken. Lägg rödbetor och lök i en ugnsfast form. Ringla lite olja över.
Kör i ugnen i 175°C i cirka 30 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.

Koka quinoan enligt instruktionerna på förpackningen.

Blanda ägg, linfrö, ströbörd, citronsaft och salt. Låt stå och svälla medan rödbetorna bakas i ugnen.

När rödbetorna är mjuka, lägg dem, lök, persilja och quinoa i en matberedare. Pulsera ett par gånger . Det skall fortfarande vara lite textur kvar i rödbetorna. De skall inte bli en puré.
Blanda ned de mixade rödbetorna och quinoan i äggblandningen som stått och svällt. Känns det för löst kan du ha i lite mer ströbröd.

Forma till biffar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Blöt händerna med kallt vatten mellan varje biff, då går det mycket lättare.

Stek i ugnen på 225°C i cirka 30 minuter, eller tills du fått en fin yta.

Avokadodressing:

2 mogna avokado
1 msk tahini
saft från 1/2 citron
salt

Lägg avokado, tahini, citronsaft och salt i en skål. Mixa med en stavmixer till en slät crème.

Rosta hamburgerbröd lätt i ugnen och montera ihop din rödbetsburgare.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maya

    Hej! Jag undrar om man kan använda sig av förkokta rödbetor som man köper i butik? Går snabbare då