Amarantsallad med halloumi – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Amarantsallad med halloumi

amarantsallad

Jag älskar att testa ny mat och hitta nya goda alternativ till sådant jag i vanliga fall äter. Sist jag var på mataffären stod en ny förpackning vid gryner och linser. Nämligen amarant. Det är ju absolut ingen nyhet, själva fröet alltså.  Men i vanliga affären har jag inte sett det tidigare, bara i hälsokostaffärer.
Amarant, eller amaranth som det ibland också stavas är ett frö ganska likt quinoa.
Amarantfrö har ett lågt GI-värde vilket är bra eftersom det inte har en blodsockerhöjande effekt. Det innehåller massor av protein, kalcium, järn och magnesium. Amarant är dessutom helt glutenfritt.

avokadosallad

Amarant kan kokas och ätas som det är, ett perfekt alternativ till ris. Här har jag kokat det, hällt av vattnet och låtit det svalnat. Sedan blandat i lite god olivolja och kryddat upp det lite med örtsalt. Jättegod som del i en matig sallad!

granatäpple

Som barn hade jag väldigt, väldigt svårt för när folk fick för sig att blanda frukt i mat. Hur man kunde förstöra en god sallad genom att ha i bitar av äpple. Jag fick nästan kväljningar.

Men så sakta har det där släppt. Och nu tycker jag det är riktigt fräscht och gott! Vem gillar inte klassiska kombon fetaost och melon liksom! Eller som här, att strö rubinröda granatäppelkärnor över salladen. Fulla med smak, nyttigheter och ser så fantastiskt snygga ut!

Men något jag aldrig kommer klara av är konserverad frukt eller banan i mat. Där går min gräns!

halloumisallad

Till den här härligt matiga salladen tog jag lite av vad för godsaker jag hade hemma.
Amaranten kokade jag enligt förpackningarna och blandade som sagt sedan med olja och lite örtsalt. Sedan la jag upp grönkål, rödkål, kokt amarant, blodapelsin, avokado, stekt halloumi, oliver och granatäpplekärnor på ett fat.

Till allt gjorde jag en superenkel rödbetshummus där jag mixade en burk avrunna kikärtor, en vitlöksklyfta, citronsaft, salt, lite spiskummin och en kokt rödbeta i en matberedare. En härligt röd röra som passar perfekt till matiga sallader!

bil:Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Alltså, frukt i mat. Jag känner så igen mig i känslan du hade som barn. Tyvärr har jag inte vuxit ifrån det. Så konstigt för jag älskar ju frukt. Hoppas på att jag växer ifrån mitt också:) men, din sallad ser ju helt underbar ut! Har en påse amarant hemma som jag blev inspirerad att använda nu.