Vit chokladmousse med passionsfrukt – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Annons

Vit chokladmousse med passionsfrukt

chokladmousse med passionsfrukt

 

Vit chokladmousse med lime, apelsinblomsvatten och passionsfrukt. Alltså har ni testat? Galet gott!!!
Sötman från den vita chokladen, syran från lime och passionsfrukt tillsammans med den härliga smaken från apelsinblomsvatten blir en helt perfekt kombination!

Nu när påsken är på gång tänkte jag att detta måste ju bli en perfekt dessert att avsluta påskmiddagen med! Vårigt, fräscht och gott.

 

vitchokladmousse

Apelsinblomsvatten  smakar inte alls som apelsin, utan mer parfymigt. Har du testat?
När vi var på Sicilien blommade ett stort träd utanför huset där vi bodde. Och apelsinblomsvattnet doftar och smakar precis som luften kring trädet gjorde. Sött och blommigt. Men var lite försiktigt när du använder detta blomvatten, det kan lätt bli för mycket. En halv tesked räckte gott och väl till en sats chokladmousse för att få den där fina, undertonen av blommig smak.

Rosvatten och apelsinblomsvatten används ofta i desserter från mellanöster. Baklava är tillexempel väldigt gott att smaksätta med lite apelsinblomsvatten.

passionsfrukt

 

Chokladmoussen går utan problem att förbereda dagen innan och ha upp i fina glas eller skålar. Vänta dock med att dekorera med passionsfrukt och rosblad tills precis innan du skall servera chokladmoussen.

Vit chokladmousse med passionsfrukt, lime och apelsinblomsvatten 4 port:

3 äggulor
1 msk strösocker
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 lime
1/2 tsk apelsinblomsvatten/rosvatten
2 passionsfrukter

Börja med att ta fram äggen så de är rumstempererade.
Smält 2/3 av chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i micron. Tillsätt resterande 1/3 av chokladen i den varma chokladen och rör om tills allt smält. Låt chokladen svalna.
Separera äggvitorna från gulorna. Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt sockret. Vispa vitt och pösigt med en elvisp.
Pressa saften ur en lime ner i grädden, ha även i apelsinblomsvattnet. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Grädden får ej vispas för hårt!
Vänd försiktigt ner äggvispet i den smälta chokladen, lite i taget. Chokladen får absolut inte vara för varm, då kommer allt att skära sig. Om den ändå börjar klumpa sig, blanda i lite av den vispade grädden och rör om på en gång. Då brukar chokladkrämen bli len och fint. Vänd sist ned ägg och chokladsmeten i grädden och rör till en slät smet. Häll upp i fina glas (jag brukar försiktigt ha upp moussen i en spritspåse för att slippa allt kladd) och ställ svalt ett par timmar. Dekorera chokladmoussen med passionsfrukt och rosenblad innan servering.

bild:Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons