Pulled pork, caribbean style! – Linnéas Skafferi
linneasskafferi

Linnéas Skafferi

Pulled pork, caribbean style!

 

pulledpork

 

Jag har gjort pulled pork och pulled beef massor av gånger. Men vid det här laget har jag nästan tröttnat lite på den där lätt söta, rökiga smaken pulled pork får av en glace med basen av tomat och smaksatt med rökesens eller whiskey. Första gångerna jag gjorde det tyckte jag verkligen att det var så gott men nu kände jag att det var dags att testa något nytt.

Men jag gillar liksom sättet maten lagas på. Lägga i massa godsaker i min Crock Pot och några timmar senare har man en helt fantastiskt god middag klar. Så den här gången testade jag lite andra smaker och istället för en glacé gjorde jag en rubb som jag klappade in köttet i och lät det ligga över natten i. Köttet behöver lite vätska att sjuda i för att du skall få till en sådan där underbar sky som blir pricken över i att hälla över det möra köttet. Efter att ha kollat igenom massor av maxikanska och jamaicanska-recept såg jag att många använde sig av saft från apelsin. Och jisses så gott det blev. Jag har väldigt svårt för just smaken av apelsin i bakverk och mat, men det här smakade verkligen inte apelsin. Bara kryddigt och fräscht! Det här kommer jag absolut göra flera gånger!

pulledpork-2Jag brukar passa på att köpa fläskkarré när det är på extrapris, perfekt att slänga i frysen och ta fram vid tillfällen som dessa. Sedan provade jag en ny metod för att få till en lite knaprigare yta på köttet. När allt var klart i min Crock Pot tog jag ur köttbiten och la den på en ugnsplåt. Jag separerade köttet med hjälp av två gafflar och hällde sedan över nästan all sky. Sedan ställde jag in det högt upp i ugnen och liksom brände av det lite. Då fick jag det här underbart möra, kryddiga köttet, fast med lite knapriga bitar i.  Dra mig baklänges så gott!

Caribbean-style pulled pork:

ca 1 kg fläskkarré utan ben
1 msk paprikapulver (jag har hittat ett grovmalt som passar perfekt när man skall göra en rub)
1/2 msk kummin (inte spiskummin, utan vanlig kummin)
2 msk torkad oregano
salt & peppar

saft från 3 apelsiner
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 lagerbblad
salt & peppar

Klappa köttet tort. Blanda samman paprikapulver, kummin, oregano, salt och peppar. Gnid in köttet med detta.
Pressa saften ur tre apelsiner, skala och krossa vitlöken lätt. Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg allt detta i botten på din Crock Pot (eller ugnsfast gryta). Lägg i lagerblad, salta och peppra. Lägg på köttbiten och sätt på locket. Låt allt stå i kylen över natten.

Sätt i grytan på din crock pot, ha värmen på låg och timern på 8 timmar. Kör du med gryta i ugn, sätt ugnen på 125 °C och kör den i cirka fyra timmar.
Köttet är klart när det lätt faller i sär när du petar på det med en gaffel. Tag ur köttbiten och lägg det på en ugnsplåt. Separera köttet med hjälp av två gafflar och häll sedan över nästan all sky. Ställ  in det högt upp i ugnen på 250°C och brände av det snabbt. Ytterkanterna på köttbitarna skall få färg, men det skall inte hinna bli torrt och helt bränt. Tillsätt den sky och all lök som är kvar i grytan.

Blanda ihop allt och servera med tortillabröd, majs, bönor, rödkål, avokado och lime.

Väldigt lite insatts, väldigt god mat!

Bild:Linnéa Seidel

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
linneasskafferi

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. linneasskafferi
      linneasskafferi

      Hej,
      Så klart det är ok. Kul att ni gillade receptet!
      Nu ska jag genast kika in vad ni hittat mer för god mat att tipsa om till veckan!
      Må så gott!

      Linnéa