Scones

scones
Alltså, det är ju något väldigt lyxigt över scones tycker jag. Att ta sig tiden, antingen genom att gå upp lite extra tidigt och göra scones till frukost eller om man hinner svänga ihop en omgång till eftermiddagsfikat. Och det är ju så gott med en rykande färsk scones, sådär så smöret smälter och osten blir alldeles mjuk ni vet! Mums!
Sedan är det ju väldigt tacksamt att baka scones, det är ju nästan omöjligt att misslyckas. Ja om du inte bränner dom i ugnen eller har på tok för mycket mjöl i förstås.
Jag hade lite torkade tranbär hemma som jag testade att slänga i degen. Det blev supergott och saftigt. Väl värt att testas om man som jag, gillar russin och sånt i bröd.
Scones kan ju göras i alla möjliga former. Antigen gör man den där klassiska man fick lära sig på hemkunskapen ni vet. En rund kaka som naggas och sedan skär man ett kors i brödkakan. Eller så kan man lägga degen i muffinsformar och göra som sconesmuffins av det. Eller kavla ut en kaka och ta ut portionsbitar med hjälp av ett runt mått.
Eller så kan man göra som jag gjort här. Kavla ut det till en avlång limpa och sedan skära trekanter av degen. Det blir himla fint tycket jag!
Tranbärsscones:
8 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl torkade tranbär (eller russin)
2 dl filmjölk
1 ägg
2 msk honung
50 g smör
Blanda mjöl, bakpulver, salt och tranbär i en skål. Rör ihop filmjölk. ägg och honung i en annan. Tillsätt detta i mjölblandningen och hacka smöret i småbitar. Forma till en avlång limpa och skär i trekanter. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 °C i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg och är helt klara.
Servera med smör, ost och kanske lite marmelad.
Andra enkla bröd som inte behöver jäsa hittar ni här:
Filmjölkslimpa med rödbeta och lingon(glutenfri)
Enkel filmjölkslimpa
Bakpulverbröd
bild:Linnéa Seidel

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lena Bolin
8 år sedan

Det finns väl ingen bättre än att vakna upp till nybakade scones? Min man är en fena på det. Tror han gör något liknande som du, gött är det iallafall!

Paula
8 år sedan

Yum, disse må jeg lage til frokost på søndag. Såå godt.

Pinnglass

Nästa inlägg

Glass

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x